Pod streho > Nepremičnine
2966 ogledov

Slovenija: Najvišja podražitev nepremičnin v desetih letih

stanovanja
1/2
Žurnal24
Stanovanjske nepremičnine so se v drugem četrtletju glede na četrtletje prej podražile za 4,5 odstotka. Gre za najvišjo podražitev po drugem četrtletju 2011, skupna vrednost prodanih stanovanjskih nepremičnin pa je bila najvišja doslej. Rekordna je bila prodaja rabljenih stanovanj, njihove cene so se najbolj zvišale v Ljubljani.

Po danes objavljenih podatkih državnega statističnega urada so se cene rabljenih stanovanjskih nepremičnin, torej rabljenih stanovanj in hiš skupaj, na ravni celotne Slovenije v drugem četrtletju v primerjavi s prejšnjim četrtletjem v povprečju zvišale za 4,7 odstotka; cene rabljenih stanovanj za pet odstotkov, cene rabljenih družinskih hiš pa za 4,2 odstotka.

Cene rabljenih stanovanj so se najbolj izrazito, za 5,4 odstotka, zvišale v Ljubljani. Sledile so cene rabljenih stanovanj v preostali Sloveniji (4,1-odstoten dvig cen) in rabljenih stanovanj v Mariboru (za 3,9 odstotka).

Cene novih stanovanjskih nepremičnin (nova stanovanja in nove družinske hiše skupaj) so se na četrtletni ravni v povprečju znižale za 0,7 odstotka. Cene novih družinskih hiš so se po opaznem dvigu v prvem četrtletju (takrat je bil dvig cen 8,6-odstoten) v drugem četrtletju znova znižale, tokrat za 8,5 odstotka. Cene novih stanovanj so se medtem zvišale za 2,6 odstotka.

Na letni ravni so bile cene stanovanjskih nepremičnin v drugem četrtletju višje za 9,9 odstotka. Najbolj izrazito so se zvišale cene rabljenih stanovanj, in sicer za 11,2 odstotka. Sledile so cene rabljenih družinskih hiš (9,3-odstoten dvig cen) in novih stanovanj (osemodstoten dvig cen). Cene novih družinskih hiš pa so se na letni ravni znižale za 2,6 odstotka.

stanovanjski blok | Avtor: Saša Despot Ljubljana. Saša Despot

Skupna vrednost vseh v drugem četrtletju prodanih stanovanjskih nepremičnin v Sloveniji je dosegla 459 milijonov evrov, kar je za približno 162 milijonov evrov več od skupne vrednosti vseh prodaj v prvem četrtletju. S tem je bila dosežena tudi najvišja vrednost prodanih stanovanjskih nepremičnin, odkar statistični urad spremlja vrednost prodaje.

Skupno število vseh prodaj stanovanjskih nepremičnin, izvedenih v Sloveniji, je bilo 3993, kar je največ po drugem četrtletju 2017, ko je bilo prodanih 4127 vseh stanovanjskih nepremičnin.

Število prodaj rabljenih stanovanjskih nepremičnin je bilo v drugem četrtletju rekordno visoko. Prodanih je bilo namreč 3927 rabljenih stanovanjskih nepremičnin. Rekordna pa je bila tudi njihova vrednost prodaje, ta je presegla 446 milijonov evrov.

Novih stanovanjskih nepremičnin je bilo v drugem četrtletju prodanih 66, kar je najmanj po drugem četrtletju 2020, ko jih je bilo prodanih 55. Skupna vrednost prodaj novih stanovanjskih nepremičnin je znašala 13 milijonov evrov, kar predstavlja polovico vrednosti prodaj iz prvega četrtletja.

Komentarjev 1
  • zdrej 11:44 23.september 2021.

    Gradit se splača. Aja cene materiala pa so šle v veso(e)lje.