Svet
6052 ogledov

Srečanje Putin-Kim se je začelo z zapletom

Kim Jong-un v Vietnamu Epa
Ob prihodu Kim Jong-una v Vladivostok se je zapletlo že na železniški postaji.

Vlak, s katerim je v Vladivostok pripotoval severnokorejski voditelj Kim Jong-un, se je ustavil na na napačnem mestu. Na peronu so namreč pripravili rdečo preprogo za severnokorejskega voditelja, vendar pa se vlak ni ustavil tako, da bi Kim Jong-un stopil neposredno nanjo. Vlak so morali malenkost premakniti, nato pa je lahko postopek stekel. 

Na srečanju sta se voditelja pogovarjala o razmerah na Korejskem polotoku in o krepitvi gospodarskih odnosov med državama. "Prepričan sem, da bo vaš današnji obisk v Rusiji pomagal pri boljšem razumevanju možnih načinov za rešitev razmer na Korejskem polotoku, kaj lahko naredimo skupaj in kaj lahko stori Rusija za podporo pozitivnega procesa, ki trenutno poteka," je ob začetku srečanja dejal ruski predsednik Vladimir Putin. 

Pozdravil je prizadevanja Severne Koreje za normalizacijo odnosov z ZDA in dialog z Južno Korejo. Na področju dvostranskih odnosov vidi ruski predsednik veliko možnosti za razvoj gospodarskih odnosov.

Kim za bolj trdne in stabilne odnose

Kim je izrazil pričakovanje, da bosta imela z ruskim kolegom pomemben dialog o razmerah na Korejskem polotoku. Prepričan je, da bo njuno srečanje "zelo koristno za razvoj zgodovinskih odnosov med državama, ki sta dolgo prijateljici in imata zgodovino, v bolj trdne in stabilne odnose".

Vrh pomeni prvo srečanje Kima s katerim od tujih voditeljem po srečanju z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom februarja v Hanoju, ki ni prineslo dogovora. Pjongjang je trenutno v diplomatski slepi ulici z Washingtonom glede jedrskega vprašanja in si želi tudi zato obnoviti vezi z zgodovinsko zaveznico Moskvo.

Zadnji vrh med Rusijo in Severno Korejo je potekal leta 2011, ko sta se sešla Kim Jong-il in tedanji ruski predsednik Dmitrij Medvedjev. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • maresem 15:43 26.april 2019.

    Kakšen voditelj neki... krvavi diktator. Voditelj je za vas komunajzarje.

  • leonardo 10:45 25.april 2019.

    Kako pravijo? Politika je pa res kurba! Ko mu ni uspelo s Trumpekom je poiskal Putina!

  • Anton Fänrich 09:44 25.april 2019.

    Strojevodja je po mojem že nekje drugje