Slovenija
16 ogledov

Toča udarila tudi na Dolenjskem

neurje Savinjska dolina toca Vojko Lapajne Žurnal24 main
Zaradi neurja s točo je v mirnopeški dolini poškodovanih kar 30 odstotkov poljščin.

Potem ko je v petek močno neurje s točo prizadelo Gorenjsko in Savinjsko dolino, se je v ponedeljek po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje okrog 11.30 neurje s točo razbesnelo tudi nad celotnim območjem občine Mirna Peč. Po prvih podatkih je toča, ponekod velika kot oreh, tam povzročila veliko škode na poljščinah in vrtninah, v vinogradih ter na drugih kmetijskih površinah. Prizaneslo ni niti prometni infrastrukturi, saj so bile poškodovane številne makadamske ceste. Neurje je podrlo tudi nekaj dreves, motena pa je bila tudi oskrba z električno energijo.

Velika škoda na kmetijskih površinah

Tako kot v Savinjski dolini je toča tudi v občini Mirna Peč povzročila veliko škode na kmetijskih površinah. © Vojko Lapajne

 
Največ škode je tokratno neurje povzročilo na koruzi, poškodovani pa so bili tudi sadovnjaki, vinogradi in druge poljščine. Tako naj bi bilo po prvih podatkih na celotnem območju občine poškodovanih približno 30 odstotkov kmetijskih pridelkov. Kolikšna je celotna škoda, naj bi bilo dokončno znano konec tedna, ko bo svoje ugotovitve predstavila občinska komisija.

Ob neurju ponekod tudi strele

Sicer pa je bilo tokratno neurje tudi v znamenju številnih strel, ki so povzročale požare. Tako je v Čužnji vasi v občini Mokronog - Trebelno strela udarila v večnamensko gospodarsko poslopje v velikosti 10 x 20 metrov. Ogenj je tam uničil ostrešje, okoli 20 ton sena in nekaj kmetijskih strojev. V Stari Gori je zagorelo gospodarsko poslopje – ostrešje v velikosti 30 x 10 metrov, nekaj sena, slame in zrnja. Gasilcem je iz hlevov na srečo uspelo rešiti živino in pogasiti požar. 

Udar strele je v ponedeljek dopoldne povzročil požar na gospodarskem poslopju v kraju Gaj nad Mariborom. Ogenj je uničil celotno poslopje in več delovnih strojev, lastniku pa je uspelo rešiti živino, dva traktorja in nekaj delovnih strojev. Do požara zaradi strele je prišlo tudi na kmetiji na območju občine Podvleka, kjer je strela zanetila ostrešje gospodarskega poslopja. Tu je požar uničil okoli 140 kvadratnih metrov strehe in ostrešja ter okoli 20 ton sena. Škodo, ki je pri tem nastala, pa za zdaj ocenjujejo na okoli 10.000 evrov.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.