Slovenija
63 ogledov

Uefa želi približati nogomet prav vsem

Nogometno igrišče
1/2
Profimedias Simbolična fotografija.
Vsak otrok, ki je kadarkoli igral nogomet ve, da gre pri tem športu za mnogo več, kot le brcanje žoge po igrišču.

Nogomet je več kot šport, je mogočno komunikacijsko orodje za promocijo skupnih vrednot na igrišču in v vsakdanjem življenju. Nogomet igralce nauči lekcije, ki jih nosijo s seboj dolgo po upokojitvi. Skupinsko delo, disciplina, vztrajnost, postavljanje ciljev, uspeh in neuspeh, upravljanje s časom in ohranjanje kondicije. Študije o splošnem vplivu športa na mlade športnike ugotavljajo, da ima šport pozitiven učinek na tako fiziološki kot družbeni razvoj mladih in mladostnikov.

Daleč od žarometov tekmovalnega nogometa, se milijone ljudi dnevno udejstvuje v tem veličastnem športu, ne glede na njihovo družbeno raven ali stopnjo izobrazbe. Igranje tega športa ima združevalni učinek, saj smo na igrišču vsi enaki, ne glede na naše veščine. Nogomet pozitivno vpliva na družbo kot celoto, saj ne gre le za samo igro, temveč za privzgojo vrednot, kot so ekipno delo, družbeni razvoj, zdravje, telesna pripravljenost in osebnostna rast.

Nogomet je sredstvo za izobraževalni, družbeni in športni razvoj, zato Uefa veliko vlaga v t.i. grassroots football – Nogomet za vse. S tem slehernemu zagotavlja možnost vključevanja, ne glede na starost, sposobnosti, narodnost, raso, veroizpoved ali spolno identiteto. Ključna prednost programa Nogomet za vse je omogočiti dostop do nogometa prav vsem, brez izjem. Letos je Uefa začela z novo pobudo: nogometni festival, ki se bo prihodnji teden odvijal v Ljubljani, bo zaznamoval uradni začetek programa UEFA Football in Schools – Uefin Nogomet v šolah.

Dogodek se bo odvijal med Uefinim tednom Nogometa za vse, (med 23. in 30. septembrom), v sklopu Evropskega tedna športa. Prireditve, ki bo potekala na Trgu Republike, se bodo udeležili predsednik Uefe Aleksander Čeferin, člani Uefinega izvršnega odbora in Uefini nogometni ambasadorji, kot so Luís Figo, Nadine Kessler, Florent Malouda in Milenko Ačimovič, ki se bodo pridružili otrokom na igrišču pri tekmah 5 na 5. Na prireditvi bo sodelovalo šest šol iz petih držav. Gostiteljico Slovenijo bodo zastopale dve šoli, sosednje države, Avstrijo, Hrvaško, Madžarsko in Italijo pa vsako ena šola.

Vabilo šolarjev iz sosednjih držav v Ljubljano je odraz vključujočega duha, značilnega za Uefo, ki pa še toliko bolj prihaja do izraza odkar jo vodi Čeferin. Vse skupaj pa je v skladu z evropskimi vrednotami. Nogometna diplomacija ni nič novega, čeprav gre tu bolj za povezovanje, vključevanje in razvoj pozitivnih vrednot. Evropska komisija in Uefa sta lani podpisali novo ureditev sodelovanja, ki bo zajemala obdobje do konca leta 2020, in s tem utrdili in okrepili obstoječe sodelovanje.

Zavezali sta se k nadaljnjemu sodelovanju pri skupnih prednostnih nalogah in specifičnih področjih sodelovanja, ki pokrivajo večino izzivov, s katerimi se šport spopada dandanes, vključno z nasiljem, prirejanjem tekem, rasizmom in diskriminacijo, spodbujanjem družbene vključenosti prikrajšanih skupin prek športa, spodbujanjem integritete športa in dobrega upravljanja. Dogovor izrecno poudarja tudi pomen sodelovanja na evropskih nogometnih prvenstvih leta 2020. Gre za prvi tovrstni dogovor, ki se bo odvijal po celi stari celini in bo vključeval 12 različnih mest. Šlo bo za priložnost prikazati pozitivne podobe Evrope in njenih skupnih vrednot, hkrati pa prek nogometa proslaviti njeno kulturno raznolikost. Naj zmaga najboljši, vsi pa naj uživajo!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.