Svet
5668 ogledov

Theresa May v solzah: Odstopam!

Theresa May
1/4
Epa
Britanska premierka Mayeva bo odstopila 7. junija.

Mayeva je v čustveni izjavi za medije na Downing Streetu poudarila, da je naredila vse, kar je bilo v njeni moči, da bi izpolnila izid referenduma o izstopu Velike Britanije iz Evropske unije.

Ob tem je dodala, da bo vedno globoko obžalovala, da ji ni uspelo izpeljati brexita. Nov človek na premierskem položaju je po njenih besedah "v najboljšem interesu države".

62-letna Mayeva, ki je britansko vlado vodila skoraj tri leta, je dejala, da ji je bilo v čast opravljati premiersko dolžnost. "Sem druga ženska na premierskem položaju, a gotovo ne zadnja," je dodala.

V britansko zgodovino se bo zapisala kot premierka z enim najkrajših stažev po drugi svetovni vojni. Britanci si jo bodo zapomnili predvsem po tem, da je vlado vodila v enem politično najbolj kaotičnih obdobij v novejši zgodovini države in da ji ni uspelo izpeljati brexita.

Kot je pojasnila, bo dolžnosti premierke opravljala, dokler ne bo izbran novi vodja konservativcev, ki bo nato avtomatično postal premier. S čela stranke bo odstopila v petek, 7. junija, postopek izvolitve novega vodje pa se bo začel teden kasneje. To naj bi trajalo več tednov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Theresa May | Avtor: Epa Epa
Glavni kandidati za naslednika Mayeve so bivši londonski župan in nekdanji zunanji minister Boris Johnson, zunanji minister Jeremy Hunt, bivši minister za brexit Dominic Raab, minister za okolje Michael Gove, notranji minister Sajid Javid in bivša predsednica poslanske zbornice Andrea Leadsom.

Kaj se bo po odstopu Mayeve dogajalo z brexitom, je zavito v meglo. Glasovanje o njenem dogovoru z Brusljem, ki so ga poslanci že trikrat zavrnili, je bilo preloženo, mnogi so prepričani, da za vselej. Nekateri od kandidatov za zamenjavo Mayeve medtem govorijo o možnosti brexita brez dogovora.

Možnih je več scenarijev. Poleg brexita z dogovorom je možna nova preložitev izstopa iz EU. Možen je brexit brez dogovora, ki bi se zgodil 31. oktobra, do katerega je bil preložen odhod Britancev iz unije. Ena od možnosti je tudi enostranska ustavitev brexita, čeprav se zdi ta scenarij politično neizvedljiv.

Mayeva, ki velja za zelo delavno in pragmatično, je premierski položaj prevzela julija 2016, potem ko je po referendumski odločitvi Britancev za izstop iz unije odstopil David Cameron.

Čeprav se je pred referendumom zavzemala za obstanek v povezavi, je že ob najavi kandidature za premierko napovedala, da si bo prizadevala za uresničitev volje volivcev. "Brexit pomeni brexit in naredili bomo vse, da bo uspešen," je bila njena mantra vse odtlej.

Po več mesecih ugibanj v EU in na Otoku, v kolikšni meri bo London prekinil vezi z Brusljem, je Mayeva v začetku leta 2017 jasno napovedala "čisti brexit", torej popolno ločitev od struktur Evropske unije.

Da bi okrepila moč konservativcev v pogajanjih o brexitu, je junija 2017 tvegala z razpisom predčasnih parlamentarnih volitev, kar pa se ji ni obrestovalo, saj so torijci na njih izgubili večino v parlamentu, Velika Britanija pa ima odtlej manjšinsko vlado, v kateri konservativci vladajo s podporo severnoirskih unionistov (DUP). A kljub porazu na volitvah je ostala trdno v sedlu kot vodja stranke in kot premierka.

Theresa May | Avtor: Epa Epa

Nezadovoljstvo z njenim delom se je tako v opoziciji kot v vrstah torijcev močno okrepilo novembra lani, ko je britanska vlada z EU dosegla dogovor o brexitu. Za največji problem se je v britanskem parlamentu izkazalo t. i. varovalo glede Severne Irske.

Britanski poslanci so dogovor z Brusljem že trikrat zavrnili, zaradi česar so brexit, sprva predviden za 29. marec, že dvakrat preložili. Otok naj bi v skladu z zadnjim dogovorom izstopil najkasneje 31. oktobra.

Potem ko so sredi meseca propadli pogovori o brexitu z opozicijskimi laburisti, je ta teden premierka predstavila predlog zakona o izstopnem sporazumu z EU. V predlogu je poslancem obljubila glasovanje o drugem referendumu, če ga bodo potrdili. A s tem niso bili zadovoljni niti v konservativni niti v laburistični stranki.

Pozivi k njenemu odstopu so se krepili vse od predstavitve predloga zakona, kar bo sedaj tudi storila. Dolžnosti premierke bo sicer opravljala, dokler ne bo izbran novi vodja konservativcev. S čela stranke bo odstopila 7. junija, postopek izvolitve novega vodje pa se bo začel teden kasneje. To naj bi po poročanju tujih tiskovnih agencij trajalo več tednov.

Že večkrat se je sicer ugibalo, da bo odstopila oziroma da bo morala oditi s položaja. Najbližje temu je bila decembra lani, ko so konservativni poslanci glasovali o nezaupnici Mayevi, a so jo zavrnili.

Theresa May se je rodila 1. oktobra 1956 kot Theresa Brasier v obmorskem mestu Eastbourne na jugu države. Njen oče Hubert je bil vikar v anglikanski cerkvi, kar mediji omenjajo kot eno njenih skupnih točk z nemško kanclerko Angelo Merkel. Tako kot Thatcherjeva in njen predhodnik Cameron je študirala na Oxfordu, a pred tem obiskovala neelitne javne in zasebne šole.

Theresa May | Avtor: Epa Epa

Na Oxfordu je spoznala tudi svojega soproga, bančnika Phillipa. Po navedbah medijev ju je predstavila Benazir Buto, ki je kasneje postala pakistanska premierka, poročila pa sta se leta 1980. Par nima otrok.

Po diplomi iz geografije se je zaposlila v centralni banki in še pred dopolnjenim 30. letom stopila v lokalno politiko. Leta 1997 je bila v mestu Maidenhead izvoljena za poslanko. Leta 2003 je postala prva generalna sekretarka konservativne stranke, med letoma 1999 in 2010 pa je zasedala več položajev v konservativni vladi v senci.

Na položaju notranje ministrice se je od leta 2010, v dveh mandatih vlade Davida Camerona, ukvarjala s pomembnimi vprašanji priseljevanja, terorizma, policije in spolnih zlorab otrok.

Poslanec konservativcev Ken Clarke jo je nekoč označil za "vražje težko žensko". Na to je Mayeva nazadnje spomnila, preden je na čelu britanske vlade nasledila Camerona. Tedaj je dejala, da bo naslednji, ki bo to ugotovil, predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker v pogajanjih o brexitu. Kritiki ji očitajo togost.

Čeprav je v politiki že dolgo, zasebno življenje dobro skriva pred javnostjo. O njej je znano, da obožuje kriket, med svojimi hobiji pa omenja pohodništvo in kuhanje. Ima več kot sto kuharskih knjig. V nekem intervjuju za BBC je kot najljubšo pesem omenila uspešnico skupine Abba Dancing Queen. Njene plesne sposobnosti, ki jih je med drugim pokazala avgusta lani ob obisku v Afriki ter na kongresu konservativcev jeseni, so sicer v javnosti tarča posmeha.

Britanci jo poznajo tudi po njenih ekstravagantnih čevljih, med katerimi je več takih z leopardjim vzorcem in srednje visoko peto. Modna navdušenka je nekoč tudi dejala, da če bi si lahko zaželela eno stvar, ki bi jo vzela s sabo na samotni otok, bi bila to dosmrtna naročnina na revijo Vogue.

Leta 2013 je razkrila, da ima sladkorno bolezen tipa 1, a poudarila, da to ne bo vplivalo na njeno politično kariero. Nekoč je tudi razkrila, da ne popiva po barih v Westminstrski palači in da "ne opravlja drugih med kosilom".

Theresa May | Avtor: Epa Epa

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • selmanovicelvedina 21:30 24.maj 2019.

    Za zanesljivo in brez tveganja posojiilo. JAZ SEM PRIPRAVLJENA DODELITI FINANCNA POSOJIILA VSEM TISTIM, KI IMAJO SREDSTVA ZA PORAVNAVO DOLGOV. Pridruži se mi po pošti: plavec.joz@gmail.com / WhatsApp: +33758119861

  • Snežinko 19:14 24.maj 2019.

    Oooo, jokica...a so ti punčko vzeli, ali kaj? Joka, ker ni njena obveljala. Baba prepotentna. Prepozno. Po prvi zavrnitvi njenega predloga bi morala iti.

  • kapibara1 18:25 24.maj 2019.

    Bolje bi bilo, da bi v naši SLO odstopili.. pa magari brez solzic..