Slovenija
171726 ogledov

V torek morda ne boste smeli v trgovino

trgovina Ljubljana covid
1/3
Profimedia
Prvi mesec ali dva bodo imeli težave predvsem starejši od 50 let.

Od 1. februarja bo polno cepljenje (z dvema odmerkoma ali z enim odmerkom cepiva Janssen) kot dokazilo za izpolnjevanje PCT pogoja veljalo le 270 dni, torej približno devet mesecev. Povedano drugače, tisti, ki so se drugič (ali v primeru Janssena edinkrat) cepili pred 7. majem in se nato niso cepili s poživitvenim odmerkom in niso zboleli, ne bodo več izpolnjevali PCT pogoja in se bodo morali po novem testirati ali pa cepiti s poživitvenim odmerkom.

Koliko je takšnih oseb, nam na ministrstvu za zdravje in NIJZ niso znali povedati.

Do 7. maja je bilo v Sloveniji polno cepljenih več kot 255 tisoč oseb, večinoma gre za starejše od 65 let, saj so imeli ti kot tvegana skupina v času omejene količine cepiv prednost pri cepljenju. Po podatkih s spletne stran NIJZ se je med pol in dve tretjini cepljenih v teh starostnih skupinah cepilo tudi s poživitvenim odmerkom, koliko se jih je okužilo, je nemogoče oceniti.

Čez prst lahko rečemo, da pogoja P iz PCT 1. februarja ne bo več izpolnjevalo največ sto tisoč ljudi, zelo verjetno pa manj.

Se pa ta številka do začetka marca izjemno poveča, saj je bilo do 7. junija, torej v naslednjem mesecu, polno cepljenih še dodatnih 242 tisoč ljudi, večina v starostnih skupinah od 50 do 69 let, kjer pa je bilo doslej s poživitvenim odmerkom cepljenih bistveno manj ljudi, po starostnih skupinah 25, 37, 44 in 54 odstotkov oseb. Do začetka marca bi lahko tako poteklo še dodatnih 150 tisoč PCT potrdil.

Da bi se zaradi strahu pred potekom PCT potrdila povečalo zanimanje za poživitveni odmerek, ni opaziti. Od sedmega januarja je vsak dan med pet in sedem tisoč cepljenih s poživitvenim odmerkom, zdaj pa je številka padla na manj kot tri tisoč. 

Kako bo po novem veljal PCT

P

Potrdilo o prebolevnosti velja 180 dni oziroma pol leta od pozitivnega PCR testa, mora pa biti več kot deset dni od testa, razen če zdravnik presodi drugače.

T

Negativni rezultat testa PCR velja 72 ur od odvzema brisa, hitri antigenski HAG test velja 48 ur od odvzema brisa.

DOPOLNJENO. Odlok je bil še pred začetkom uporabe spremenjen, tako da je veljavnost hitrega testa 24 ur, veljavnost PCR testa pa 48 ur. 

C

Pri cepljenju in kombinaciji cepljenja in prebolevnosti je zadeva nekoliko bolj zapletena.

Neomejena veljavnost potrdila je v primeru poživitvenega odmerka, to je bodisi tretji odmerek (v primeru osnovnega cepljenja z astrazeneco mora biti tretji odmerek cepivo pfizer ali moderna) ali pa v primeru cepljenja z janssenom še en odmerek pfizerja ali moderna.

 | Avtor: NIJZ NIJZ

Neomejena veljavnost potrdila je tudi v primeru, ko je posameznik prejel poživitveni odmerek in bolezen prebolel, ne glede na to, ali je bil prej cepljen s poživitvenim odmerkom ali je prej bolezen prebolel in nato bil cepljen še s poživitvenim odmerkom. 

Kdor je covid-19 prebolel, se nato v 180 dneh* cepil in nato še enkrat cepil, mu potrdilo prav tako velja neomejeno (*do 14. septembra 2021 velja tudi cepljenje v 240 dneh po bolezni).

V teh primerih veljavnost poteče po devetih mesecih

Pogoj C pa bodo po 270 dneh od cepljenja prenehali izpolnjevati vsi, ki so se le polno cepili po osnovni shemi, torej prejeli dva odmerka moderne, pfizerja ali astrazenece ali prejeli en odmerek janssena.

 | Avtor: NIJZ NIJZ

Kdor se je prvič cepil z janssenom in drugič z astrazeneco ali še enkrat z janssenom, po 270 dneh od zadnjega cepljenja ne bo več izpolnjeval pogoja C.

 | Avtor: NIJZ NIJZ

Kdor je covid-19 prebolel in se nato v 180 dneh (do 14. septembra 2021 lahko v 240 dneh) cepil, mu status C prav tako poteče v 270 dneh po cepljenju.

Zakaj je CCP na slabšem kot PCC?

 | Avtor: NIJZ NIJZ

Kdor je bil dvakrat cepljen in bil nato potrjeno okužen, 270 dni po cepljenju izpolnjuje pogoj C, 180 dni po potrjeni okužbi pa pogoj P. Ne veljal pa mu status neomejeno, tako kot v primeru, če bi najprej zbolel in se nato dvakrat cepil.

Kot smo poročali gre za veliko nelogičnost v sistemuma, kar so potrdili na NIJZ. Če bi najprej zbolel in se potem dvakrat cepil, bi mu potrdilo veljalo neomejeno. "EU uredba omogoča izdajo potrdil o cepljenju s specifičnim kodiranjem (enim odmerkom manj) za prebolevnike. Ne dovoli pa daljše veljavnosti potrdila o prebolelosti za prebolele po cepljenju (kar bi bilo treba narediti v primeru C+C+P)," pojasnjujejo na ministrstvu za zdravje. "Razlika je sicer v času prebolelosti in cepljenja. Drugo cepljenje v prvem primeru velja kot poživitveni odmerek, saj je oseba polno cepljena po preboleli bolezni. V drugem primeru pa je oseba zbolela kljub cepljenju, kar pomeni, da po polnem cepljenju (še) ni razvila dovoljšne zaščite, zato potrebuje poživitveni odmerek."

Kaj pa trikrat cepljeni, ki so zboleli?

V zadnjem obdobju se je povečalo število ljudi, ki so trikrat cepljeni in bolezen preboleli, kot tudi primerov posameznikov, ki so cepljeni in bolezen preboleli dvakrat. Na ministrstvu za zdravje pojasnjujejo, da bo za tiste, ki so trikrat cepljeni in hkrati prebolevniki veljajo potrdilo 3/3 o cepljenju, ki ima za zdaj neomejeno veljavnost, poleg tega pa bodo posebej imeli tudi potrdilo o prebolelosti, ki velja 180 dni.

Dva potrjena PCR testa in  samo eno potrdilo 

Če je bila oseba v 90 dneh dvakrat pozitivna, potrdilo o prebolelosti velja 180 dni od datuma odvzema vzorca za prvi pozitivni PCR. "Ponovni pozitivni PCR v roku 90 dni se šteje za ponovni pozitivni izvid in ni novega potrdila. Potrdilo o cepljenju pa velja 3/3 (polno cepljenje + poživitveni odmerek) in 2/1 (prebolevenost + polno cepljene), ki za zdaj velja neomejeno," pravijo na ministrstvu.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 54
  • Luksi 12:35 31.januar 2022.

    Banda fašistična, ko sem se šel cepit so obljubljali kolektivno imunost, kar je seveda bila laž. Zdaj smo staknili še mi, ker je bilo seveda otroke treba v šolo pošiljati. In zdaj mi poleg dveh špikanj in prebolevnosti ne pripada ...prikaži več neomejeno potrdilo, ampak bi se moral še enkrat špiknit. Odpade!!!

  • igor52 22:57 30.januar 2022.

    Srbi bi temu rekli "jebo lud zbunjenog" ...

  • david193 20:26 28.januar 2022.

    Če si dvakrat cepljen in prebolel nimaš neomejene veljavnosti potrdila ker si zbolel po 2 kratnem cepjenju in nisi razvil dovolj imunosti. Če si 3x cepljen in prebolel imaš neomejeno veljavnost, čeprav po 3 kratnem cepjenju nisi razvil zadostne imunosti🤯 ...prikaži več A se vam je res čist odpeljalo? Mislim zakaj pijete če vam škoduje🙉