Slovenija
171 ogledov

Visoke kazni za vinogradnike, ki se ne bodo vpisali v register

razno 21.05.13. trta, vinograd, A general view of the Tenuta dell'Ornellaia esta razno 21.05.13. trta, vinograd, A general view of the Tenuta dell'Ornellaia esta
Ukrep Evropske unije. Tudi mali vinogradniki in vinarji so se po novem dolžni vpisati v register pridelovalcev. Po 1. januarju jih bodo v nasprotnem primeru lahko doletele visoke denarne kazni.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je na svoji spletni strani objavilo poziv vinogradnikom in vinarjem, da so se dolžni vpisati v register pridelovalcev grozdja in vina. “V register pridelovalcev grozdja in vina ste se dolžni vpisati vsi, ki obdelujete 0,05 ha ali več vinogradov, tisti, ki obdelujete manjšo površino pa le, če pridelek tržite,” izpostavljajo na ministrstvu.

Z januarjem prihodnje leto se namreč na območju Evropske unije začne uporabljati nov sistem dovoljevanj za zasaditev vinske trte, v skladu s katerim bo moral vsak, ki bo želel zasaditi ali obnoviti vinograd, predhodno pridobiti ustrezno dovoljenje. V kolikor teh dovoljenj vinogradniki ne bodo pridobili, jih bodo lahko doletele visoke kazni, bodisi če bodo sadili vinograde ali tržili vino, mošt ali grozdje.

“Ukrep pozdravljamo"

Bruno Gaberšček, koordinator Združenja družinskih vinogradnikov – vinarjev Slovenije ukrep pozdravlja, meni, da bo z njim uspešnejša zajezitev sivega vinskega trga, ki ga je – po oceni omenjenega združenja – vsaj 30 odstotkov. “Polovica tega gre nemara res za lastno uporabo, polovica pa se ga vendarle proda in to je vsekakor visok delež tistih, ki predstavljajo nelojalno konkurenco tistim, ki od vina živijo,” pravi.

Predpisane kazni bodo visoke. “O natančni višini kazni še ni sklenjenega dokončnega dogovora, vsekakor pa bo najnižja kazen znašala okrog pet tisoč evrov,” pravi Gaberšček.

Poudarja, da v Sloveniji na tem področju še vedno ni vzpostavljen red in to navkljub pred dvema letoma spremenjenega zakona o vinu. “Če bi na tem področju veljal red, tega poziva ne bi potrebovali, tako pa ga.” Če bodo torej po 1. januarju vinogradniki obnavljali vinograd, kar pomeni menjali stebre, menjali trte ali sortni nabor, ali če bodo na novo zasajali trto in ne bodo vpisali v register, jih bo lahko doletela visoka kazen.

Bodo mali ustrezno podučeni?

Predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske Matjaž Jakše sicer ravno tako meni, da država potrebuje red na tem področju, a po drugi strani izpostavlja bojazen, da mali pridelovalci, ki so zvečine starejši vinogradniki, ne bodo ustrezno podučeni o ukrepu in jih bo morebitna kazen presenetila. “Če se že sprejme takšen ukrep, je predvsem pomembno, da se o njem ustrezno informira in poduči male pridelovalce,” izpostavi Jakše.

Starejši vinogradniki, je prepričan, na spletnih straneh vsekakor ne bodo našli tega podatka. Ministrstvo za kmetijstvo je sicer v pozivu, ki so ga objavili na spletni strani, izpostavilo še, da je vpis v register enostaven in da se brez stroškov lahko izvede na upravni enoti. “Vinogradnikom omogoča, da bodo lahko v bodoče kadarkoli obseg vinogradov širili ali pa obnovili obstoječe vinograde ter svoje vino tudi prodajali,” sklenejo.

"Letina na ravni tiste leta 2012"

Vinogradniki in vinarji se sicer v tem času bolj ubadajo s skrbmi okrog letine, ki pa so letos precej bolj sladke kot v zadnjih dveh letih. “Lani je pridelek močno okrnila moča, predlani suša. Letos kaže bistveno bolje,” pravi Gaberšček.

Napoveduje, da bo v primeru še nekaj sončnih avgustovskih dni in v primeru vsaj nekaj dni indijanskega poletja pridelek na ravni leta 2012. V Sloveniji sicer v povprečni letini vinogradniki in vinarji pridelajo med 80 in 90 milijoni litrov vina. 

Komentarjev 14
  • la-cucaracha 17:40 11.december 2015.

    pravilno zadnji čas, ampak tole smo VEDELI že leta 2004 ko smo šli v EU oziroma še prej pri pogajanjih za vstop, seveda pa črne zaslužkarje tole zelooooo skrbi. Popolnoma identična zgodba je pri gradbincih , ki velikansko večino opravijo ...prikaži več na črno z gotovino zraven pa lepo dobivajo nazaj DDV sedaj je menda v sprejemanju zakon po katerem bo vsak investitor MORAL ob prevzemu gradbenega dovoljenja tudi napisati KDO BO IZVAJALEC DEL, kar je edino pravilno. Nedavno sem bil slučajno v taki družbi ki je o tem razpravljala takole: Zaradi te blesave vlade in uvedbe davčnih blagajn bom moral podražiti storitve za najmanj 30 % .... a bejž no zraven pa vsako leto kupi babnici iz naslova podjetja novega audija s katerem se baba vozi po kruh in k maši.... meni pa kilometrino ven mečejo.....

  • Avatar praufo
    praufo 14:32 24.avgust 2015.

    Vprašaš kam se smeš pokakt in čakaš in čakaš, medtem pa najdeš rešitev , sicer so gate polne dre***. Ta država dela na zajezitvi sive ekonomije oz črne prodaje tako kot gasilec, ki z bencinom gasi ogenj. Zato pa prodaj ...prikaži večj kar imaš, delaj če kdo plača na roke in to je to. Manj sprašuješ bolje je , delaš, sadiš, prodajaš za keš, ne razlagaša kao in kaj, ampak ... kako bo še šlo, po mojem čedalje slabše, sam folk preveč prenese. Sledila bo konkretna akcija. Ampak o detajlih tukaj ne morem pisat.

  • mokmelk 19:07 23.avgust 2015.

    Ja, moral boš popisat vsak listek solatke in poslati na predpisanem obrazcu na Urad za popis drobne zelenjave in kislih japkov LOOOOOOL .....V državi je potrebno vzpostaviti red !!