Slovenija
4 ogledov

Vlada mora nadaljevati iskanje rešitve

Janez JanÅ¡a Žurnal24 main
Premier Janša se je s koalicijskimi in opozicijskimi predsedniki strank posvetoval o odprtih vprašanjih s Hrvaško.

Na današnjem sestanku s premierjem Janezom Janšo so predsedniki koalicijskih in opozicijskih strank soglašali, da mora vlada nadaljevati iskanje rešitev za odprta vprašanja. Janša je po sestanku pojasnil, da hrvaški odgovor na slovensko pobudo omogoča nadaljnje iskanje skupnih rešitev. Glede vprašanja meje so soglašali, da "nima smisla težiti k iskanju dvostranske rešitve", in se strinjali, "da se vključi tretja stran", pri čemer pa so odprte še vse možnosti, od sprave do arbitraže.

Stranke so sicer soglasno zavrnile predlog Hrvaške, da se vprašanje meje rešuje pred Mednarodnim sodiščem za pomorsko pravo v Hamburgu, in poudarile, da je treba najti rešitev za vprašanje celotne meje, torej tako kopenskega kot morskega dela.

Premier je poudaril še, da bo za nadaljnje odločitve Slovenije treba počakati na prihodnji sestanek vseh parlamentarnih strank, "po katerem bo jasno, ali bo Slovenija storila kake nadaljnje korake". Sestanek naj bi bil že konec meseca.

Predsedniki strank so po sestanku – sprva se je premier glede hrvaškega odgovora na slovenski predlog za rešitev odprtih vprašanj sestal s koalicijo, nato pa še s koalicijo in opozicijo na skupnem sestanku – izrazili zadovoljstvo, da je do sestanka prišlo. Le opozicija je izrazila obžalovanje, da sestanka ni bilo, še preden je Slovenija poslala svoj predlog Hrvaški.

Slovenski predlog še vedno zaupne narave

Sestanki potekajo, odkar je julija Slovenija poslala Zagrebu predlog za ureditev odprtih vprašanj, Hrvaška pa je nanj odgovorila in v odgovoru ponovila znana stališča. Vsebina slovenskega predloga je še vedno zaupna, vsebuje pa možne rešitve za mejo med državama, Nuklearno elektrarno Krško, dolg hrvaškim varčevalcem nekdanje Ljubljanske banke ter vprašanje ribištva oziroma hrvaške zaščitne ekološko-ribolovne cone (ERC).

Slovenija je sicer v predlogu prvič uradno izrazila pripravljenost na posredovanje tretje strani oziroma mednarodnega sodnega telesa pri vprašanju celotne meje, kar je Hrvaška samo za mejo na morju predlagala oktobra 2005.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.