Slovenija
0 ogledov

'Vlada naj razkrije dokumentacijo'

Postavitev plinskega terminala bi imela po mnenju strokovnjakov več negativnih k Žurnal24 main
Ministrstvo za okolje naj razkrije dokumentacijo, ki jo je italijanska vlada v zvezi s plinskimi terminali v Tržaškem zalivu maja predstavila slovenski vladi, pravi podpredsednica SLS Olga Franca.

Po besedah Olge Franca bi takšna odločitev ministrstva preprečila, da bi javnost dobila občutek, kot da je vlada podala tiho podporo temu projektu. Ob tem je vlado pozvala, da se "v energetskem vidiku prvenstveno usmeri k rabi alternativnih virov energije, kot so sončna energija in vetrna, tam kjer je to dopustno".

"Če bo šlo kaj narobe, rešitve ni"
Proti terminalom sta se na skupni konferenci izrekla tudi poslanec Zaresa Franci Kek in poslanec SD Luka Juri. "Težava plinskega terminala v Žavljah je v tem, da če bi šlo karkoli narobe, rešitve ni," je povedal Franci Kek. "Pričakujemo od ministrstva za zunanje zadeve, da takoj ustrezno ukrepa, od ministra Erjavca pa, glede na to, da je italijanska vlada dala zeleno luč terminalu, da zdaj reagira in se posluži tožbe na Evropsko sodišče v Luksemburgu, in ne šele septembra," je bil odločen poslanec Kek.

 

Grožnja za okoliško prebivalstvo

Po Kekovih navedbah je ljubljanska kemijska fakulteta jeseni naredila študijo in ugotovila, da v primeru kakršnekoli nesreče pride do širine 2,4 kilometra do hujših posledic od opeklin. Te bi dobili na širini 11 kilometrov. Pri tem je opozoril tudi, da je težava plinskega terminala v Žavljah v tem, da v primeru, če bi šlo karkoli narobe, rešitve ni.

"Po mojem mnenju mora biti interes vlade, ne da je plinski terminal čim boljši, ampak da ga ni," pa je poudaril poslanec SD Luka Juri. Pričakuje tudi, da bo slovenska vlada dala več pozornosti temu vprašanju kot doslej, da bo bolj ostra in se poslužila vseh mednarodnih vzvodov, vključno z morebitnimi tožbami, da to doseže.

"Voda se bo ohlajala"
Juri je še opozoril, da nihče ne ve, kako naj bi bil italijanski projekt gradnje terminala po novem popravljen in izboljšan. Ne glede na to bo terminal, tako kot je zdaj načrtovan, uporabljal morsko vodo za uparjanje utekočinjenega naftnega plina. To pomeni, da se bo ob močnem pretoku morske vode ta zelo ohlajala v bližini terminala, pravi Juri.

To bi imelo po njegovem mnenju katastrofalne posledice za ekološko ravnovesje na tem območju. Mešanje vode tudi dopušča možnost, da bo prišlo do mešanja z muljem, ki je na dnu in je poln živega srebra. To je nevarno in strupeno tako za ribe kot za ljudi.

Zelena luč terminalu
Italijanska vlada je včeraj prižgala zeleno luč za gradnjo terminala v Tržaškem zalivu. Kek pa trdi, da Italija krši določbe evropskega in mednarodnega prava, saj je na srečanju med vladami septembra lani zagotovila, da bo upoštevala stališče in strokovne ugotovitve čezmejne presoje.

Minister za okolje in prostor Karl Erjavec trdi, da je Slovenija Italiji poslala jasna stališča glede terminala: "Če so bile naše pripombe upoštevane, ne bo ovir za nadaljevanje projekta plinskega terminala."

Če pripombe niso bile upoštevane, bi po ministrovem mnenju nadaljevali pogovore z italijansko stranjo. "Če ne bi privolili v te pogovore, ostane možnost uporabe pravnih sredstev," je še pojasnil Erjavec. To pomeni tožba na Evropskem sodišču v Luksemburgu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.