Šport > Kolesarstvo
76950 ogledov

Izjemna poteza Rogliča, kateri se klanja športni svet

Robert Gesink Epa
Jumbo-Visma je pokazala svojo moč, ko bi lahko njen kapetan že prvi dan oblekel rdečo majico vodilnega, a je slednjo prepustil svojemu zvestemu pomočniku ter tako izkušenemu Nizozemcu v izdihljajih kariere namenil nov trenutek pod žarometi.

Kolesarska zasedba Jumbo-Visma je s slovenskim asom Primožem Rogličem slavila na uvodnem ekipnem kronometru 77. izvedbe dirke po Španiji. V nizozemskem Utrechtu je po 23,3 km dolgi trasi na veselje tamkajšnjega občinstva domače moštvo tekmece ugnalo za 13 sekund.

Ekipa 32-letnega Zasavca je bila od samega začetka daleč najhitrejša na cestah po Utrechtu. Že na prvem vmesnem času je imela Jumbo-Visma 13 sekund naskoka pred ekipo Quick-Step Alpha Vinyl ter 17 pred Ineos Grenadiers. V cilju je nato britanska zasedba, ki je pospešila ritem v drugem delu trase, ugnala belgijski Quick-Step za vsega sekundo. Slabih osem minut kasneje pa je v cilju Jumbo-Visma do tedaj vodilni čas 24:53 izboljšala za 13 sekund.

Robert Gesink | Avtor: Profimedia Profimedia

Ker je prvi ciljno črto prečkal izkušeni Robert Gesink, bo v drugi etapi po domačih cestah od Hertogenboscha do Utrechta (175,1 km) oblekel tudi rdečo majico vodilnega. Roglič, ki je ciljno črto prečkal na drugem mestu, in tako kljub vlogi kapetana rdečo majico prepustil svojemu zvestemu pomočniku, bo sobotno preizkušnjo začel kot drugouvrščeni in bo namesto Gesinka oblekel sprintersko zeleno majico najboljšega po točkah.

Izkušeni Nizozemec se je svojim moštvenim kolegom in kapetanu po etapi čustveno zahvaljeval ter nošenje rdeče majice opisal kot enega največjih dosežkov v svoji karieri. Gesink je sicer nekdaj veljal za enega najboljših kolesarjev na svetu, saj je že dobil etapo na Vuelti, izkazal pa se je predvsem kot kapetan na velikih tritedenskih dirkah, saj je Tour končal že na četrtem in šestem mestu, medtem ko je bil na Vuelti dvakrat šesti in enkrat sedmi.

Robert Gesink | Avtor: Profimedia Profimedia

Nizozemec je še dodal, da bo nošenje rdeče majice na domačih cestah (prve tri etape se namreč odvijajo na Nizozemskem) uresničitev sanj. 36-letni Nizozemec je sicer imel v zadnjih letih številne težave s poškodbami, zato je tudi izgubil status kapetana ekipe, a se je prelevil v enega najboljših in najbolj hvaležnih pomočnikov, kar bi si jih Primož sploh lahko želel.

S tem ko mu je Primož prepustil rdečo majico vodilnega, se je Roglič Gesinku zahvalil za vso pomoč, katere je bil deležen v zadnjih letih. Nizozemec je bil namreč del ekipe Jumbo-Visme ob vseh treh Rogličevih zmagah na Vuelti, prav tako pa je Zasavcu pomagal ob njegovem drugem mestu na Dirki po Franciji, prav tako pa je bil ključen člen ob Rogličevi etapni zmagi na Touru leta 2018, ko je praktično sam na vzponu na Col d'Aubisque strl dosti Primoževih rivalov, obenem pa poskrbel, da so bili med vzponom vsi ubežniki ujeti in se je tako Primož sploh lahko boril za zmago.

Robert Gesink | Avtor: Profimedia Profimedia

Gesink se je tako v zadnjih letih ob Seppu Kussu verjetno izkazal za najbolj zvestega Primoževega pomočnika, Roglič pa mu je tokrat ves njegov trud poplačal z lepim darilom, katerega si bo izkušeni Nizozemec zapomnil za vedno.

Komentarjev 4
  • Avatar bobnar53
    bobnar53 21:20 20.avgust 2022.

    Un tamal pezde presran naj se uči od Rogle, veliko srce in velik športnik z veliko začetnico!!

  • Marjan Podlogar 18:03 20.avgust 2022.

    Primož je že velikokrat pokazal, da je super športnik in velik Človek.

  • mark079 14:25 20.avgust 2022.

    Še so dobri ljudje na svetu, le premalo jih je. Čestitke Rogliču za potezo katere ni sposoben narediti vsak. Naj mu gre na tekmovanju dobro in brez nezgod.

Sorodne novice