Šport > Košarka
1 ogledov

B. Udrih: Tukaj smo, da osvojimo kolajno

Samo Udrih (desno) je vesel, da bo po dolgem času zopet zaigral s svojim bratom Žurnal24 main
Beno Udrih je spregovoril o pripravah na EP, ciljih in svoji pretekli klubski sezoni. V svojih izjavah je optimističen, glavni cilj na evropskem prvenstvu bo ena od kolajn.
Če spregovoriva besedo ali dve o pripravah, ki ste jih začeli pod vodstvom selektorja Jureta Zdovca. Kondicijski trener Loki Nikolić slovi kot peklenski. Zagotovo bodo naporne.
Na nas je, da se čim bolje pripravimo. Na evropskem prvenstvu imamo tri tekme v treh dneh, tako, da moramo biti pripravljeni na najvišji ravni, zato je poleg kondicijskih priprav zelo dobro, da imamo enajst pripravljalnih tekem. V reprezentanci imamo petnajst igralcev na razpolago, tako da se lahko kdaj kateri tudi odpočije, tako da mislim, da ne bo kakšnih večjih problemov.

V drugih reprezentancah po Evropi se pojavljajo določene odpovedi, za zdaj večjih odpovedi v slovenski izbrani vrsti, razen Bečiroviča, ki je odpovedal zaradi poškodbe, ni bilo. So se ravno zaradi tega cilji povečali?
Ne, pravzaprav smo zdaj še na začetku teh priprav, tako da je še nekoliko prekmalu govoriti o tem. Cilj je znan, je visok, a vsi, ki smo tukaj, menimo, da je ta cilj dosegljiv. Čim bolje se moramo ujeti kot ekipa in verjamem, da se bomo, saj vsi vemo, zakaj smo se zbrali. Mislim, da bo vse okej.

Bi si mogoče morali že prejšnja leta zastaviti tako visoke cilje?
Jaz sem zadnja leta vedno govoril, da smo imeli dobro reprezentanco in da smo si zadali mogoče malo prenizke cilje, ki smo jih potem vedno dosegli. Ko bi lahko naredili korak naprej, pa smo poniknili. Zmagali smo tri, štiri tekme zaporedoma, potem pa je prišla tista odločilna, ki smo jo izgubili. Zdaj smo si zadali višji cilj in mogoče ga bomo tokrat tako kot v preteklosti dosegli.

Kakšni pa so vaši osebni cilji pred začetkom Eurobasketa?
Vsekakor mislim, da smo vsi tukaj, da osvojimo eno od kolajn. Enak je tudi moj osebni cilj. Vsi bomo dali vse od sebe, da se v Slovenijo vrnemo s kolajno.
 
 

Vsekakor mislim, da smo vsi tukaj, da osvojimo eno od kolajn. Enak je tudi moj osebni cilj. Vsi bomo dali vse od sebe, da se v Slovenijo vrnemo s kolajno.

Beno Udrih

 
Košarkarska legenda Dušan Hauptman je pred dnevi v izjavi za zurnal24.si rekel, da bo vse pod četrtim mestom neuspeh za to generacijo igralcev. Se strinjate?
Cilje smo si zadali. Cilj je, da osvojimo kolajno, in mislim, da je končno čas, da naredimo neki rezultat. Mogoče je bilo v preteklosti narobe ravno to, da si nismo zadali visokih ciljev. Se strinjam s to izjavo Dušana Hauptmana, da bo vsaka uvrstitev pod četrtim mestom razočaranje.

Kakšni so zdaj občutki, je kaj drugače od prejšnjih reprezentančnih akcij, kajti nekaj časa le niste bili v reprezentanci?
Občutki so super. Jaz sem vedno hotel igrati za reprezentanco, toda vedno je nekaj prišlo vmes. Enkrat je bila vzrok za moje neigranje poškodba, drugič sem čakal, da se podpiše pogodba, ker nisem hotel tvegati, da bi se poškodoval in ostal brez pogodbe.

Kakšno je zdaj stanje s poškodbami? Na začetku prejšnje sezone ste imeli težave s poškodbo prsta, nato težave s kolenom in kolkom. So poškodbe že preteklost?
Ja, prst sem imel zlomljen, kolk sem imel pa rahlo nategnjen. Zdaj je vse sanirano. Ob koncu sezone sem saniral vse poškodbe. Hodil sem na fizioterapijo, to je nekaj, kar vsak košarkar naredi konec sezone.

Bo mogoče trajalo nekaj časa, da se spet navadite na evropski način košarke, glede na to, da že kar nekaj časa niste igrali evropske košarke, ki se razlikuje od ameriškega načina?
Mislim, da bo teh enajst pripravljalnih tekem dovolj, da dobim nazaj občutke, ki jih potrebujem. Tudi na treningih bomo igrali veliko pet na pet, tako da mislim, da to nikomur ne bo predstavljalo kakšnih večjih težav, ki bi se potem videle na evropskem prvenstvu.

Če spregovoriva še besedo ali dve o pretekli klubski sezoni v NBA. Zagotovo je ne morete označiti za uspešno, lahko bi jo poimenovali prava mala katastrofa.
Se strinjam, ta sezona je bila res katastrofalna. Na začetku sezone si nihče ni mislil, da se bo kaj takega zgodilo. Trener mora biti tisti prvi, ki igralce potegne skupaj. Prejšnjemu trenerju to ni uspelo.

Beno Udrih je nezadovoljen s svojo klubsko sezono pri Sacramento Kings. © AFP

 


Sta mogoče z novim trenerjem Kingsov Paulom Westphalom že govorila?
Z novim trenerjem sva se že pogovorila in moram reči, da so prvi vtisi dobri. Vseeno se bo vse videlo na terenu, kako bo znal ekipo povezati med seboj in igralcem povrniti samozavest.

 
 

Se strinjam, ta sezona je bila res katastrofalna. Na začetku sezone si nihče ni mislil, da se bo zgodilo kaj takega. Trener mora biti tisti prvi, ki igralce  potegne skupaj. Prejšnjemu trenerju to ni uspelo.

Beno Udrih

 
Sta kaj govorila o vaši vlogi v ekipi, kajti po naboru lige NBA so se pojavile določene špekulacije, da bi vas utegnili menjati v drugo NBA-ekipo, glede na to, da so kot četrti izbor izbrali organizatorja igre Tyreka Evansa, igralca, ki igra na vašem položaju?
Ja, govorila sva o tem. Vsi pravijo, da je organizator igre, hočejo ga imeti za organizatorja igre, pa v bistvu to ni. Je specifičen igralec, ki lahko igra na mestu organizatorja igre in tudi na mestu branilca strelca. Tako da se za zdaj še ne ve. Uprava še ni namignila, da bi lahko do menjave prišlo, tudi trener ne. Vseeno pa se lahko zgodi, da me menjajo. Vedno se lahko zgodi, da oni menijo, da lahko dobijo boljšo ponudbo za njihov klub z mojo zamenjavo.

Ste sicer zadovoljni z življenjem v Sacramentu?
Življenje je v redu, ekipa pa bi po mojem lahko bila veliko boljša. Nisem zadovoljen s tem, kako smo igrali, in nasploh kako smo se povezali med seboj kot ekipa. Mislim, da je v ekipi čisto preveč egoizma, in take ekipe niso bile nikoli uspešne.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.