Šport > Košarka
11 ogledov

Če bo eden zatajil, bo vse padlo v vodo

Jure Zdovc (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Jure Zdovc z optimizmom gleda na odzive reprezentantov, ki jih želi popeljati na EP na Poljskem. Nikogar ne bo prepričeval. Pri izbiri pomočnikov ima podobne skrbi kot Dušan Ivkovič.
 

Preberite še

Rašo v reprezentančni pokoj
I ntervju: Saša Vujačić
Tudi Udrih bo igral
Potrdil tudi Dragič!

Prav vsi košarkarji, ki jih je v zadnjem mesecu in pol obiskala delegacija KZS, z izjemo Raša Nesterovića, so se odzvali reprezentančnemu vabilu na EP na Poljskem. Ste to pričakovali?
Sem. Mislim, da se vsi fantje zavedajo in verjamejo, da lahko ta reprezentanca naredi še korak naprej. Tudi zato sem postavil tako visok cilj. Tako bodo igralci že prvi dan priprav prišli s tem motivom v glavi. In zato jih ne bo treba prepričevati.

Kot selektor imate najbrž sladke skrbi?
Če kdo ve, kako naporne so te sezone, vem jaz. Odreči se poletnemu dopustu ni tako enostavno. Ni tako kot včasih, ko smo imeli v Jugoslaviji 20 tekem na sezono, potem pa smo za tri mesece odšli na priprave. Danes imajo igralci od 60 do 100 tekem, ritem treningov je visok. Marsikdo reče – za Slovenijo bo pa vendarle igral. To je mimo. Zato je važno, da fantje z veseljem pridejo na priprave. Če prideš na silo, si takoj 20 odstotkov slabši. In ko se pojavi prvi problem, nastopi spor.

Saša Vujačič naj bi na EP na Poljskem prvič zaigral za člansko reprezentanco, Rašo Nesterović (v ozadju) se je odločil za reprezentančno upokojitev. © Action Images

 
Kakšen vtis ste dobili po vseh teh izjavah igralcev?
Nimam nobenega vtisa, ker medijev ne spremljam. Samo tako lahko ostanem osredotočen na svoje delo. Počakal bom delegacijo, da se vrne iz ZDA (v četrtek, op. p.), in se bomo pogovorili.

Koliko teh fantov bo zares zaigralo na EP?
Bolj kot padca forme se bojim poškodb in kakšne nepričakovane odpovedi. Šele takrat bom lahko dejansko sestavil kocke. Rešiti moramo tudi problem tujca s slovenskim državljanstvom, saj imamo lahko v ekipi le enega.

Kdo so najresnejši kandidati za to mesto?
Kar nekaj jih je, od Begića, ki je v izredni formi in je naredil ogromen korak naprej, Preldžića, Rizvića, Golemca … Slednjega, ki odlično igra v Grčiji, zelo spoštujem, saj nam manjka "lahka štirica". Na poziciji 3 in 4 smo šibki. Vprašanj je še veliko.

 
 

Pomembno je, da se igralci odzovejo z veseljem, da se prepoznajo v tej ekipi. Verjeti morajo vase, strokovno vodstvo, predvsem pa v soigralce.

Jure Zdovc

 
Eno od njih je tudi, ali si bo Rašo Nesterović premislil in vendarle zaigral za reprezentanco. Kaj bi odsotnost takega igralca pomenila za ekipo?
Veliko, mogoče ne usodno. Mislim, da ni smiselno prepričevati takega igralca. Tudi če bo odgovor negativen (z Zdovcem smo se pogovarjali dan pred Nesterovićevo odločitvijo, op. p.), se bom z njim čez nekaj časa pogovoril, samo da se stvari poležejo. Nič ne smemo delati na silo, ker nima smisla. Sicer pa Raša razumem. V preteklosti se je vedno odzval, dal vse od sebe, se odrekel dopustu, na koncu pa rezultata ni bilo.

Ko se bo situacija okrog Olimpije umirila, bo Zdovc začel pogovore s kandidati za pomočnika. © Boštjan Tacol

 
Kako boste zadovoljili želje igralcev, ki so v klubih vajeni glavnih vlog?
Fantje, ki so se odzvali, morajo verjeti vase, strokovno vodstvo, predvsem pa v soigralce. Očitno so dozoreli, a se morajo zavedati, da vsi ne morejo igrati 30 minut na tekmo in da je žoga samo ena. Pot do uspeha je obramba. V tej reprezentanci nimamo košarkarjev, ki bi bili znani obrambni igralci, vsi so bolj napadalno usmerjeni. Dokazali so, da lahko igrajo tudi vrhunsko obrambo, a jo bodo morali igrati vsi. Če bo eden zatajil, bo vse padlo v vodo. Tu me čaka najtežje delo.

Katere igralce boste še obiskali in jih povabili v reprezentanco?
O imenih zdaj še ne bi rad govoril, saj ne bi bilo pošteno. To je občutljiva tema, saj je hitro kdo užaljen. Na širši spisek bom uvrstil od 16 do 18 igralcev. Med njimi bodo tudi nekateri mladi, ki lahko vskočijo, če se kdo poškoduje, po drugi strani pa ne bodo nezadovoljni, če ne bodo igrali.

 
 

Pričakovanja medijev in navijačev so ogromna. A če kdo misli, da so igralci iz lige NBA nekakšni vesoljci, se moti. Ni ravno tako.

Jure Zdovc

 
Ste že izbrali pomočnike?
Ne še, a veliko razmišljam. Bojim pa se, da bo izredno težko najti dobrega pomočnika. Kandidatov je kar nekaj, vendar za njih še ne vem, ali bi sploh hoteli biti pomočniki, saj so že vrhunski trenerji. Podoben problem ima Duda (Dušan Ivković, op. p.) pri Srbiji, saj so vsi pomočniki že zasedeni v klubih. Nihče ne bo pustil kluba, da bi šel v reprezentanco za pomočnika.

Mislite, da je to ključni trenutek za to generacijo, da doseže velik rezultat?
Svojo filozofijo sem zastavil na novo. Ta sicer ni ravno hazarderska, pač pa je pogumnejša, samozavestnejša. To ne pomeni, da bo uspeh prišel že na tem EP, seveda bomo naredili vse, da bo. S tem pristopom bom poskušal vnesti neko novo energijo in motiv tudi za kasnejša prvenstva. Starostna meja se dviguje, ta reprezentanca, v kateri je veliko mladih, pa ima še veliko pred seboj.

Matjaž Smodiš je med glavnimi kandidati za kapetanski trak. © Gregor Katič

 
Vsi po vrsti napovedujejo kolajno, celo zlato. Tudi vi ste jo. Tega nismo vajeni, saj Slovenci po naravi nismo taki, pa še na večini velikih tekmovanj smo do zdaj pogoreli.
Jaz sem postavil cilj, nisem pa obljubil zlate kolajne. Cilj je zelo pomemben, saj se takrat ustvari neki pritisk. Vrhunski igralci in trenerji pa šele pod pritiskom pokažejo svojo pravo vrednost.

Kako boste uredili zavarovalnine za igralce, predvsem tiste iz lige NBA?
To ni slabo vprašanje. Nekaj podobnega se dogaja tudi v Evropi. Pri Smodišu se je že nekajkrat zgodilo, da je dobil tiho prepoved. Vsote so visoke, saj ima recimo Nachbar ogromno pogodbo. Ampak za zdaj me ne skrbi, saj ni videti, da bi bil to kakšen problem.

Kdo bo nosil kapetanski trak?
(Smeh) To je pa veliko prehitro. Kandidata sta dva, Smodiš in Nesterović, pa tudi Bečirovič. Vse bo odvisno od tega, kdo bo igral.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.