Šport > Košarka
1 ogledov

Kurtinaitis: Naj igrajo kot Slovenci

Rimas Kurtinaitis v litovski reprezentanci deluje kot pomočnik selektorja. Žurnal24 main
Na evropskem košarkarskem prvenstvu na Poljskem je tako ali drugače prisotnih veliko legend. Ena izmed njih je tudi Rimas Kurtinaitis, ki v litovski reprezentanci deluje kot pomočnik selektorja.
 
 

Včasih ni lahko naučiti igralce, kdaj je pravi čas za met in kdaj za podajo. Slovenci to dobro vedo. Igrajo kot ekipa, vendar znajo izkoristiti tudi dobre lastnosti vsakega posameznika.

Rimas Kurtinaitis

 
V litovski reprezentaci kot pomočnik selektorja Ramunasa Butaustasa deluje tudi legendarni Rimas Kurtinaitis . Ta je v osemdesetih s Sovjetsko zvezo in v devetdesetih z Litvo skupno osvojil devet kolajn na največjih tekmovanjih, vselej pa je bil med najboljšimi strelci svoje izbrane vrste. Lahko se pohvali, da je bil tako svetovni (1982) in evropski (1985) kot tudi olimpijski prvak (1988). V klubski konkurenci je z Žalgirisom trikrat osvojil državni naslov v Sovjetski zvezi (1985, 1986 in 1987), enkrat pa je postal tudi španski državni prvak (1994). Nosil je dres Real Madrida .

Zdaj 49-letni Kurtinaitis se je v pretekli sezoni že izkazal tudi kot trener. V pokalu Eurocup , drugem najmočnejšm evropskem klubskem tekmovanju, je v finalu vodil litovski klub Lietuvas Rytas . Z rezultatom 80:74 so njegovi izbranci premagali moskovski Himki . Kljub vsem uspehom in slavi se z njim ni bilo težko dogovoriti za pogovor po treningu litovske reprezentance, ki se pripravlja na dvoboj s Slovenijo.

Kurtinaitis je z Litvo zaigral tudi na OI leta 1996 v Atlanti. © AFP

 
Proti Sloveniji ste nazadnje igrali leta 1995, ko ste ob zmagi Litve s 88:85 dosegli 28 točk. Kako se spominjate tekem s Sovenci?
Vedno sem spoštoval slovensko šolo košarke. Menim, da imate res zelo pametne košarkarje. In to ne samo v državni reprezentanci. Vselej sem mladim košarkarjem svetoval, naj se na parketu vedejo kot slovenski košarkarji. Ste disciplinirani in imate izjemno tehnično kakovost. Tudi zdaj imate zelo, zelo nevarno reprezentanco.

Na kaj boste proti Slovencem še posebej pozorni?
Včasih ni lahko naučiti igralce, kdaj je pravi čas za met in kdaj za podajo. Slovenci to dobro vedo. Igrajo kot ekipa, vendar znajo izkoristiti tudi dobre lastnosti vsakega posameznika. To je zelo nevarno. Nikoli ne igrajo košarke, kot bi šlo za streetball. Vedno najdejo pravo idejo in imajo dovolj kakovosti, da jo tudi uresničijo. Spominjam se, da je tako v jugoslovanski reprezentanci igral tudi Jure Zdovc, in menim, da je to uspešno prenesel tudi na svojo ekipo.

Vi si poraza proti Sloveniji preprosto ne smete privoščiti ...
Smo v velikih težavah. Pred prvenstvom so nas vsi videli med najboljšimi štirimi ekipami tekmovanja, vendar smo začeli zelo slabo. Res je, da smo premagali Bolgarijo, vendar tudi na tisti tekmi nismo prikazali našega sloga igre. Preprosto nismo nadzorovali tekem. Pred nekaj tedni smo igrali dobro, zdaj pa preprosto ne vem, kaj se dogaja. Imamo kar nekaj nerešenih vprašanj. Vsekakor nujno potrebujemo zmago, saj v drugi del nismo prenesli točk. Moramo začeti zmagovati. Če bomo izgubili proti Sloveniji, bodo igralci še izgubili na samozavesti in ne piše se nam nič dobrega.

 
 

Pred nekaj tedni smo igrali dobro, zdaj pa preprosto ne vem, kaj se dogaja. Imamo kar nekaj nerešenih vprašanj. Vsekakor nujno potrebujemo zmago, saj v drugi del nismo prenesli točk. Moramo začeti zmagovati. Če bomo izgubili proti Sloveniji, bodo igralci še izgubili na samozavesti in ne piše se nam nič dobrega.

Rimas Kurtinaitis

 
Kdo bo iz skupine F napredoval v četrtfinale?
Nikoli ne dajem napovedi. Te se velikokrat ne uresničijo. Sem le trener. Vem, kaj moramo storiti, da bi si zagotovili zmago, in to je pravzaprav edino, kar me zanima. Se pa spominjam Srbov, ki so na prvenstvih že znali izgubljati tudi po nekajkrat, nato pa so osvojili naslov. To se lahko zgodi tudi tokrat. Vsi so pred evropskim prvenstvom tako menili, da je Španija daleč boljša od preostalih reprezentanc, a se je že izkazalo, da ni tako. Težko je napovedati, kdo se bo prebil do finala.

Bili ste svetovni, evropski in olimpijski prvak. Imate velike izkušnje. Kako jih prenašate na svoje igralce?
Najlažje je takšne reči pokazati na parketu. Zagotavljam vam, da lahko še vedno zadenem deset zaporednih metov za tri točke. Da bi to storili igralci, ki jih vodim, pa je zelo težko. Predstavljam jim nekatere ideje, primere iz časa izpred dvajsetih let, ko sem igral tudi sam, vendar včasih to deluje, drugič pa ne. Treba je povleči črto in vselej gledati le naprej. Zgodovina je samo zgodovina.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.