Šport > Košarka
12 ogledov

Ne bo užaljen, če ne bo povabljen

Golemac je po Greeru drugi odpuščeni košarkar letos, oba pa sta bila najbolj zve Žurnal24 main
Jurica Golemac v tej sezoni sijajno igra za grški Panellinios. V Atenah se počuti kot doma. Če ga bo selektor Jure Zdovc želel v ekipi za EP, se bo 32-letnik z veseljem odzval vabilu.

Z Jurico Golemcem smo se pogovarjali dan po mestnem derbiju s Panathinaikosom. Njegov Panellinios je doživel grenak poraz s 64:93, pri čemer je Golemac na parketu prebil skoraj 30 minut (največ v moštvu Panellinios), zbral pa devet točk in pet skokov. "Bilo je slabo. Panathinaikos je v dobri formi, mi smo zdaj nekoliko padli, a s svojo igro sem zadovoljen," je v pogovoru za zurnal24.si dejal 32-letni košarkar, ki tako ni ponovil predstave iz lanskega novembra, ko je prav on zlomil veliki Panathinaikos in mu zadal prvi poraz v sezoni. Panellinios je na lestvici grškega prvenstva zdaj zdrsnil na peto mesto (14 zmag, 12 porazov). Vodi Panathinaikos.

Golemac, ki se je rodil v Zagrebu, je v Ljubljano prišel s Stipetom Modrićem in Milošem Paravinjo. Dres zmajev je nosil od leta 1999 do 2002. © EPA

 
Golemac je v tej sezoni eden od nosilcev kluba, ki uspešno nastopa tudi v evropskem pokalu FIBA. "Končno sem prišel v ekipo, kjer se ve, kaj in kdo dela. In ni veliko takih, ki igrajo zgolj za svojo statistiko. Imamo dobrega trenerja, a zdaj gre zares. Čaka nas boj za končnico," je zadovoljen 209 centimetrov visoki igralec, ki je pravi košarkarski nomad. Panellinios je že njegov deveti klub v karieri, potem ko je pred enim letom sredi sezone prekinil pogodbo s Parižani in odšel v Grčijo. "Trener Ilias Zouros (sedanji trener Panelliniosa, op. p. ) je bil trener Olympiacosa, ko sem igral še pri Olimpiji. Takrat smo se tudi spoznali. V Pariz me je povabil generalni menedžer Antoine Rigaudeau, saj so imeli Francozi vizijo, da ustvarijo en velik klub. A ni bilo tako, kot sem pričakoval. Poklical me je trener Zouros, sam sem se o novem klubu pozanimal predvsem pri Damirju Mulaomeroviću, ki je nekoč igral tu, in sem prekinil pogodbo," nam je razložil prihod pod Akropolo. Nekdanji član Olimpije ima pogodbo do konca te sezone. "Nekaj novih ponudb je že bilo, a želim dokončati ta posel. Če bo vse v redu, bi rad ostal v Grčiji, saj se tu odlično počutim. Ugodna temperatura, vreme, tudi karakter ljudi je podoben našemu."

 
 

Slovenija po imenih spada med štiri najboljše evropske reprezentance. Glede na zasedbo gre lahko Slovenija na Poljsko po kolajno.

Jurica Golemac

 
Čeprav sta v Atenah glavna Panathinaikos in Olympiacos, se klub Panellinios ponaša z izjemno tradicijo. Ustanovljen kot atletski klub že leta 1891 velja za najstarejšega v Grčiji, pravzaprav je eden od najstarejših športnih klubov v Evropi. "Vsako leto se več vlaga v klub, saj je lastnik eden od najvplivnejših mož v Grčiji," pojasni Golemac, ki močno pogreša polne tribune. "Naš problem je, da ni navijačev. V glavnem so to otroci in starejši ljudje." Cilj je končati sezono med najboljšimi štirimi v DP, če bo priložnost, poseči tudi po tretjem, ki v naslednji sezoni vodi v Evroligo. Med elito ta grški klub, ki ima šest naslovov grškega prvaka ( 1929, 1939, 1940, 1953, 1955, 1957), doslej še ni nastopil.

Jure Zdovc spoštuje Jurico Golemca in v reprezentanci potrebuje prav takega igralca, kot je 32-letni član grškega Panelliniosa. © Boštjan Tacol

 
Golemac se še vedno z veseljem spominja časov, ko je igral pod Rožnikom, kamor ga je pripeljal Zmago Sagadin . Z nekaterimi tedanjimi soigralci je še danes v stiku. "Največkrat se slišim s Sanijem  (Bečirovič, op. p. ) in Primožem Brezcem. Ko sta se pretekli teden v Atenah pomerila Lottomatica in Panathinaikos, smo bili skupaj na večerji. V stiku sem tudi z Ivico Jurkovićem in Mariem (Kraljević, op. p. )." Ali sta z novim športnim direktorjem izbrane vrste govorila tudi o reprezentanci? "Ja, Mario me je poklical in me vprašal, ali sem zainteresiran. Rekel sem mu, da sem, če me potrebujejo. Vedno bom pripravljen za reprezentanco, če ne bom povabljen, pa tudi ne bom užaljen," nam je zaupal igralec, ki je doslej osemkrat oblekel dres z državnim grbom in nastopil tudi na EP 2003 na Švedskem (takrat je bil v reprezentanci tudi Mario Kraljević). Kasneje je prišlo do kratkega stika z Alešem Pipanom , zdaj pa je Golemac spet nared za novo veliko tekmovanje. Kot je nedavno v intervjuju za zurnal24.si dejal Jure Zdovc , Golemca zelo spoštuje in potrebuje "lahko štirico". Ali bo prav on tisti, ki bo zapolnil mesto tujca s slovenskim državljanstvom, bo odvisno od selektorja. "Slovenija po imenih spada med štiri najboljše evropske reprezentance. A uspeh je odvisen od razpoloženja, forme, vzdušja. Glede na zasedbo pa gre lahko Slovenija na Poljsko po kolajno," je optimističen 32-letnik, ki o zlatu vendarle ne želi govoriti. "Tukaj sta Španija, Grčija ..."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.