Šport > Košarka
6 ogledov

Po pokal za mir v hiši

Jasmin Hukić po poškodbi še ni popolnoma pripravljen. Počasi se vrača in obljubl Žurnal24 main
Po odhodu Marka Miliča je Jasmin Hukić najstarejši košarkar v Olimpijini garderobi. Poraz v pokalu bi bil katastrofa, pravi 29-letnik, ki še ne ve, ali bo zaigral za BiH na letošnjem EP.
 

Preberite še

Pred pokalom Spar
Intervju: Jure Zdovc

Bi bilo vse, razen zmage Olimpije na pokalu Spar, za vas veliko presenečenje?
To bi bila katastrofa. Ko igraš za Olimpijo, moraš zmagovati na vsaki tekmi, še posebej v Sloveniji. Vsi vedo, da Olimpija v tej sezoni ni tako prepričljiva kot v preteklosti. Ostale ekipe so dobro pripravljene in proti nam bodo vsi dali 110 ali celo 120 odstotkov. Če v Laško ne pridemo z glavo, se lahko zgodijo težave.

Z glavo?
V Olimpiji je še veliko igralcev, ki niso vajeni pritiska, da morajo zmagati, pa če je to proti Partizanu v Beogradu ali CSKA v Moskvi. Zato jih zdaj mi starejši igralci poskušamo usmerjati, da bodo razmišljali, da lahko premagajo vsakogar. Igraš namreč zato, da bi zmagoval.

 
 

Še vedno ne poznamo tako dobro drug drugega, da bi delovali kot ekipa. A gre vsak dan na bolje. Upam, da bomo lahko do končnice rekli, da smo prava ekipa.

Jasmin Hukić o Olimpiji

 
Se pripravljate zgolj na tekmo z Laškim?
Po porazu v Beogradu smo misli takoj usmerili k tej tekmi in se začeli pripravljati na Laško. To je ekipa, ki ima na vsakem položaju po dva igralca, dobrega trenerja, dobro nadzorujejo ritem. Igrajo doma, tako da se lahko zgodi marsikaj. Težka bo.

Koliko boste pogrešali Mirzo Begića?

Veliko. On je naš najboljši igralec v raketi, saj Golubović še vedno precej niha v igri. Mirza pa je konstanten. Mislim, da bomo improvizirali. Golubović bo tako na parketu prebil več kot 30 minut na petki, menjaval pa se bo z Miho Zupanom.

Hukić je pred kratkim opravil izpit za slovenski jezik. Prav kmalu bo namreč dobil slovenski potni list. © Saša Despot

 
Je lahko pokalna lovorika po polomu v Evroligi, pa tudi v ligi NLB nimate več možnosti, da se uvrstite med najboljše, obliž na še eno ponesrečeno sezono?
Sezona je že zapravljena. Pred sezono smo ogromno pričakovali, sploh po zmagi na pripravljalnem turnirju v Ljubljani, ki smo ga dobili. Dejstvo pa je, da imamo veliko talentiranih igralcev, ne pa tudi kakovostnih. Ekipa potrebuje čas, še kaki dve sezoni, pa bodo rezultati prišli. Za primat v Sloveniji in mir v hiši je seveda pokal pomemben, pa tudi zaradi sponzorjev.

Po odhodu Marka Miliča ste postali najstarejši košarkar v Olimpijini slačilnici. Ste zdaj vi vodja ekipe?

Poleg Ožbolta sem edini, ki pozna dogajanje okoli Olimpije. Midva sva tista, ki vlečeva vse skupaj. Po značaju sem vodja, a je težava v tem, da sem bil dolgo časa odsoten zaradi poškodbe. Tudi jaz se zato še lovim.

 
 

Plače so redne, a slišim in vidim, da klub težje posluje kot prej. A igralci tega niti ne občutimo. Pri nas še ni vpliva recesije.

Jasmin Hukić o gospodarski krizi v Olimpiji

 
Slovenija bije boj za število ekip v naslednji sezoni Lige NLB z BiH. Komu privoščite dodatno mesto v prihodnji sezoni?
Bojim se, da bo Slovenija težko obdržala eno mesto. Olimpija sicer ni naredila tistega, kar smo vsi pričakovali, zato mislim, da je posredno kriva za te skrbi. Upam, da bo Slovenija dobila wild card, saj prispeva največ denarja, tudi večina sponzorjev prihaja od tod. Zame bi bil to idealen scenarij.

Boj poteka tudi v reprezentanci. Bosanska košarkarska zveza želi pod svoje okrilje vrniti vse "izgubljene sinove", ki so že potrdili, da bodo na Poljskem branili barve Slovenije (Mirza Begić, Emir Preldžič). Mislite, da ji bo uspelo?

Fiba je vse skupaj precej zapletla. Najbolje je, da se bosanska in slovenska zveza sestaneta skupaj z Mirzo in Emirjem. In naj najprej vprašajo igralce, za koga si želijo igrati, medtem pa naj se selektorji dogovorijo, koga potrebujejo. Oba namreč lahko rečeta, da bosta igrala za Slovenijo, na EP pa lahko potem nastopi le eden.

Mirza Begić, ki je v tej sezoni naredil ogromen skok naprej, bi po mnenju Hukića najraje zaigral za Slovenijo. © SPS

 
Kako se bo po vašem mnenju odločil Mirza Begić?
Mlad je in v glavi ima milijon informacij, kombinacij. On bi najraje videl, da se zvezi dogovorita med seboj, potem pa mu povejo, za koga bo igral, in on bo to storil. Po mojem mnenju se bolj nagiba na slovensko stran, saj lahko s Slovenijo doseže več.

Boste zaigrali za reprezentanco BiH na letošnjem EP?
Ne vem še. V reprezentanci sem že deset let, zadnjih pet let sem kapetan, duša te ekipe, igral sem že na štirih evropskih prvenstvih in nisem izpustil niti ene tekme. A vedno smo imeli težave z logistiko, ki v Bosni ne obstaja. Mi nočemo denarja, da bi zaigrali za reprezentanco, želimo samo nek normalen odnos, ne pa, da bodo igralci jedli v McDonald'su. Denarja preprosto ni in vsi smo prepuščeni samemu sebi. Zato vsako sezono vsaj pet igralcev ne pride na priprave. Imamo sicer dobro reprezentanco, a kaj ko v zadnjih 10 letih še nismo prišli vsi. Nisem več tako mlad, reprezentanca pa ti vzame vse poletje. Podobno se dogaja tudi z Rašem Nesterovičem.

Slovenija bo kljub temu, da je Nesterović napovedal reprezentančno upokojitev, na Poljskem nastopila v najmočnejši zasedbi. Kaj mislite o naši ekipi?
Vidim, da ste to sezono najbolj resni. Zveza se je usedla v avtomobil, na letalo in odšla na individualne pogovore z vsemi košarkarji. To je dobro. Ko povabiš igralce iz lige NBA in tiste, ki igrajo v najboljših evropskih klubih, je logično, da vsi pričakujejo kolajno. Toda do zdaj vam še ni uspelo.

Zakaj?
Slovenija je imela vedno skupek vrhunskih igralcev, a vedno ji je manjkal vodja.

Kakšen je vaš prototip vodje slovenske izbrane vrste?
Potrebujete nekoga, kot je Sani (op. p. Bečirovič) v Romi. To je igralec, ki vleče. Ali pa celo Matjaž Smodiš.

Je Slovenija letos zrela za kolajno na EP?

Zagotovo bo prišla do četrtfinala, potem pa …
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.