Šport > Košarka
7 ogledov

Smodiš: Na zobe za žogo

Smodiš od soigralcev pričakuje, da bodo delovali homogeno in se borili do zadnje Žurnal24 main
Pogovarjali smo se s kapetanom slovenske reprezentance Matjažem Smodišem, ki pravi, da bo za uspeh na prihajajočem evropskem prvenstvu ključna homogenost ekipe.
Kaj je tisto, kar ima letos reprezentanca, pa v prejšnih letih ni imela?
Za zdaj je še težko govoriti, saj smo se šele zbrali. Ne da se še primerjati, kaj smo imeli prej in kaj imamo zdaj.

Kaj bo ključno za uspeh na evropskem prvenstvu?
Homogenost in to, da bomo ekipa, da bomo dihali eden za drugega. To pomeni, da v ključnih trenutkih ne bomo obrnili hrbta drug drugemu, ampak se bomo skupaj potrudili, da prebrodimo težke trenutke, se vržemo na zobe za žogo, ker le s skupnimi močmi nam lahko uspe premagati nasprotnike.

Dva košarkarja evropskega klubskega podprvaka sta v reprezentanci, v kolikšni meri lahko preneseta to zmagovalno miselnost iz kluba v reprezentanco?
Upam, da v veliki. Vse skupaj je vezano na prejšnje vprašanje, saj bo le čas pokazal, koliko nama bo z Erazmom uspelo to prenesti v reprezentanco. Jaz se bom trudil po svojih najboljših močeh, da bomo vsi razmišljali zmagovalno in da se ne bomo nikoli predajali ter da se bomo res borili vse do konca. Izkušnje vseh igralcev, ki igramo vrhunsko košarko v zmagovalnih ekipah, na primer tudi izkušnje Saše Vujačića, ki igra pri Lakersih, nam bodo ogromno pomenile. Bolj izkušeni igralci bomo morali biti na parketu glavni, veliko bo odvisno tudi od samega poteka tekme in selektorja, a vseeno načeloma vemo, kako naj bi bile stvari videti na parketu.
 
 

To pomeni, da v ključnih trenutkih ne bomo obrnili hrbta drug drugemu, ampak se bomo skupaj potrudili, da prebrodimo težke trenutke, se vržemo na zobe za žogo, ker le s skupnimi močmi nam lahko uspe premagati nasprotnike.

Matjaž Smodiš

 
V zadnjih letih vas poškodbe niso obšle. Kakšno je trenutno stanje, je z vami vse v redu?
Ne, ne, daleč od tega. Poškodbe so že vse kronične, malokatero rešiš, da bi za vselej izginila, a ključno je, da jih držim pod nadzorom, da se stvari ne stopnjujejo. V reprezentanci kažejo razumevanje za to, tudi selektor in trener za fizično pripravo, zato ne pričakujem večjih problemov.

Imate mogoče kakšen poseben način priprave, glede na to, da ste v preteklih reprezentančnih akcijah delali po posebnem programu, ki so vam ga predpisali v Rusiji?
S klubskim trenerjem za fizično pripravo se nameravam tudi letos videti med pripravami, ko pride ruska reprezentanca v Slovenijo. Takrat me bo malo nadziral. Nekako se bomo uskladili, da bi temeljni del priprav delal kar se da z reprezentanco, ampak videli bomo, kako se bo položaj odvijal iz dneva v dan.

Španski mediji so pred dnevi zapisali, da se za vas vnovič zanima Barcelona, tudi vaš agent Rade Filipović je potrdil zanimanje Barcelone.
Res je, Barcelona je pokazala zanimanje, a jaz sem še vedno pod pogodbo pri CSKA, ki je za naslednji dve leti z opcijo še za eno, in jaz tukaj nimam veliko pri odločitvi. Kluba se pogovarjata, a koliko je to realno, ne vem, ker nimam informacij.

Če se kluba dogovorita o odškodnini, vas zanima selitev v Španijo?
Če se bosta kluba dogovorila, to ne bo moja izbira. Ne razmišljam, ali bo Barcelona res odkupila pogodbo oziroma do kakšnega dogovora bo prišlo. Če bo treba iti, bomo šli, a za zdaj o tem ne razmišljam, ker je pogodba s CSKA trdna in ni nobenih drugih informacij.

Kakšen je trenutni položaj v CSKA, nekaj se je govorilo, da plačila zamujajo?
Ja, bilo je nekaj težav. Nekje dvakrat med sezono je prišlo do zamujanja pri plačilih, a sezono smo končali in izplačali so vse zaostale obveznosti, tako da je v klubu za zdaj vse v najlepšem redu.

Matjaž Smodiš ne verjame, da bo prišlo do prestopa v Barcelono. © AFP

 
Generalni direktor CSKA Andrej Vatutin je napovedal, da bo naslednja sezona še posebno zanimiva, ker bo trenerski štab nov , v klub je zapihal nov veter ...
Veliko je prišlo novih ljudi, novih idej, in nekaj časa bomo potrebovali, da se vsi navadimo eden na drugega. Podobno kot tukaj v reprezentanci, je pa to zagotovo motiv več za vse skupaj, da še enkrat dokažemo, da bomo kljub spremembam zmožni tekmovati z najboljšimi ekipami v Evropi. To se pravi, da nam uspe priti na zaključni turnir četverice in da smo posledično še vedno velika ekipa.

Če ostajate v Moskvi, cilji ostajajo enaki, zaključni turnir četverice Evrolige in domači primat.
To je jasno. V Moskvi se to ve brez posebnega poudarjanja, da so cilji vedno zmagati vse, potem pa se na koncu potegne črta in se oceni, ali je bila sezona uspešna ali ne.

 
 

V Moskvi se to ve brez posebnega poudarjanja, da so cilji vedno zmagati vse, potem pa se na koncu potegne črta in se oceni, ali je bila sezona uspešna ali ne.

Matjaž Smodiš

 
Če govoriva o ocenjevanju sezone. Nesrečno ste izgubili v finalu Evrolige proti Panathinaikosu, pred tem ste bili poraženi tudi v polfinalu ruskega pokala. Edina lovorika, ki ste jo osvojili, je bilo domače prvenstvo. Bi lahko rekli, da je bila sezona uspešna, ali ostaja grenak priokus?
Z vidika rezultatov sezona ni bila preveč uspešna, a če vzamemo v zakup še ostala dejstva, da je bila ekipa precej spremenjena in da smo imeli veliko poškodb, je sezona več kot zadovoljiva, lahko bi rekli tudi uspešna. Prišli smo do samega konca, do naslova evropskih klubskih prvakov nas je ločila žoga, dominantni smo bili na državnem prvenstvu, brez poraza v rednem delu. Edini poraz na ruskem prvenstvu je bil v zaključku, v izigravanju proti Khimkiju in pa tisti nesrečni poraz v polfinalu ruskega pokala, ki je res prišel v nepravem času. Vse to je sestavni del športa, tudi v klubu so dejali, da so več kot zadovoljni s sezono, ki naj bi bila začetek nekega novega obdobja, kjer naj bi nosilci imeli manjše vloge, pa smo kljub temu igrali v finalu Evrolige in se vse do zadnjih sekund borili za naslov.

Ste že imeli možnost govoriti z novim trenerjem Pašutinom, se vaša vloga v ekipi kaj spreminja?
Imel sem možnost govoriti s Pašutinom, ki pravi, da ostajam kapetan moštva. Mogoče ima Pašutin malo drugačno razmišljanje od Messine, ampak on je zadovoljen, da si želim ostati v CSKA, in tudi jaz sem zadovoljen, da bo trener on. Poznava se že od prej, vem, kaj približno lahko pričakujem, torej veselo na delo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.