Šport > Euro 2020
239 ogledov

Makedoncem uspel zgodovinski podvig

makedonija Epa
Reprezentanca Severne Makedonije se je prvič uvrstila na evropsko prvenstvo v nogometu Euro 2020, ki bo naslednje leto.

Reprezentanca Severne Makedonije se je z zmago nad Gruzijo z 1:0 (0:0) sploh prvič uvrstila na evropsko prvenstvo. V finalu dodatnih kvalifikacij je za veliko slavje Makedoncev v skupini D v gosteh poskrbel izkušeni veteran Goran Pandev, ki je zadel v 56. minuti.

V večernih tekmah pa so bile na vrsti tri drame. Na dveh od treh dvobojev sta ekipi vodili skoraj do konca, pa sta tekmeca izenačila, na tretji pa je Madžarska zrežirala popoln preobrat.

V skupini A je bila Islandija zelo blizu EP, potem ko je Gylfi Sigurdsson zadel že v 11. minuti. Islandija je nato večji del tekme branila prednost, kar ji je skoraj uspelo. A na veliko veselje domačih in žalost gostov je v zadnjih minutah sledil popoln preobrat. Najprej je Loic Nego izenačil v 88. minuti, zmagoviti gol pa je po protinapadu dosegel domači zvezdnik Dominik Szoboszlai že v sodnikovem dodatku.

Na tekmi skupine B med Severno Irsko in Slovaško je tudi dolgo kazalo na uspeh gostov. Juraj Kucka je namreč goste do prednosti popeljal že v 17. minuti, a so ob koncu tekme do podaljška prišli domači, potem ko je v 88. minuti lastno mrežo zadel Milan Škriniar. V podaljšku pa so nato spet povedli Slovaki, slabo posredovanje obrambe in vratarja je v 110. minuti izkoristil Michal Duriš, to pa je bil tudi gol z slovaško pot na EP.

callum mcgregor | Avtor: Epa Epa
Podoben razplet je bil v Beogradu, kjer se je med Srbijo in Škotsko prvi polčas končal brez zadetkov, kmalu po začetku drugega pa je v polno zadel Ryan Cristie. Srbi pa se niso predali, za dodatno upanje je z golom v 90. minuti poskrbel Luka Jović. V podaljšku golov ni bilo, tako da so odločale enajstmetrovke. Vsi strelci do zadnje serije so bili na obeh straneh uspešni, potem je za Škote zadel Kenny McLean. Na drugi strani pa je bil tragični junak Aleksandar Mitrović, ki mu je vratar David Marshall poskus ubranil in odločil potnika na Euro.

Ekipe, ki so se danes borile za zadnja prosta mesta na naslednjem EP, so bile udeleženke finalnih tekem v svojih skupinah lige narodov, kjer so igrale dodatne kvalifikacije oziroma "play-off". V polfinalih so Madžari premagali Bolgare, Islandci Romune, Severna Irska Bosno in Hercegovino, Slovaška Irsko, Srbija Norveško in Škotska Izrael, Gruzija pa je do današnje določilne tekme prišla po zmagi nad Belorusijo, medtem ko je Severna Makedonija premagala Kosovo.

S tem sistemom je Evropska nogometna zveza zagotovila, da se na EP prebije vsaj po ena ekipa iz vsake lige (A, B, C, D) v ligi narodov.

Zdaj so znani vsi udeleženci Eura 2020. V skupini A so Italija, Švica, Turčija in Wales, v skupini B Belgija, Rusija, Danska in Finska, v skupini C Ukrajina, Nizozemska, Severna Makedonija in Avstrija, v skupini D Anglija, Hrvaška, Češka in Škotska, v skupini E Španija, Poljska, Švedska in Slovaška, v skupini F pa Nemčija, Francija, Portugalska in Madžarska.

Iz vsake skupine se bodo v osmino finala prebile prvo- in drugouvrščene ekipe ter štiri najboljše tretjeuvrščene.

EP bo med 11. junijem in 11. julijem 2021 v 12 evropskih mestih.

Izidi, dodatne kvalifikacije za EP, finale:
- skupina A:
*Madžarska - Islandija             2:1 (0:1)
- skupina B:
Severna Irska - *Slovaška          1:2 (1:1, 0:1)
- skupina C:
Srbija - *Škotska                  4:5 (1:1, 1:1, 0:0) 11-m
- skupina D:
Gruzija - *Severna Makedonija      0:1 (0:0)
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice