Šport > Nogomet
149 ogledov

Manchester United in Villarreal finalista lige evropa

manchester united Epa
Angleško-španski obračun za krono v drugorazrednem evropskem tekmovanju.

Angleški Manchester United in španski Villarreal sta finalista nogometne evropske lige. Rdeči vragi so na drugi tekmi izgubili proti italijanski Romi (2:3), a v finale napredovali s skupnim izidom 8:5, medtem ko je rumena podmornica v Londonu ubranila vodstvo s prve tekme in po remiju brez zadetkov v finale napredovala s skupnim izidom 2:1.

Villarreal je osmi španski klub, ki se bo meril v finalu evropske lige oziroma nekdanjega pokala Uefa, United pa je doslej enkrat slavil v tem tekmovanju, ko je leta 2017 v finalu ugnal moštvo nizozemskega Ajaxa. Španski klubi bodo v finalu lovili 13., Angleži pa deseto lovoriko.

villarreal | Avtor: Epa Epa
Rezultatsko je bil drevi bolj zanimiv obračun v Londonu med topničarji in rumeno podmornico. Villarreal je na Otoku branil zmago z 2:1 s prve tekme, medtem ko je Arsenalu za napredovanje zadoščal že zadetek, če bi ohranil mrežo nedotaknjeno. Tudi zato je bil prvi polčas razmeroma miren z malo pravimi priložnostmi.

Dvoboj je sicer sodil slovenski sodnik Slavko Vinčić, ki bo delil pravico tudi na prihajajočem evropskem prvenstvu, a veliko dela ni imel. Londončani so prvič proti vratom Špancev streljali šele v 25. minuti, Pierre-Emerick Aubameyang pa je dve minuti kasneje po zvitem strelu zadel vratnico. Villarreal posebej nevaren ni bil, s prostega strela pa je previsoko meril Dani Parejo.

Arsenal je udarno začel drugi polčas in bil blizu vodstva, a je Emile Smith Rowe žogo spodkopal mimo vrat Špancev. Villarrealu se je nato v 53. minuti odprlo veliko prostora ob nevarnem protinapadu, a so se pred vrati topničarjev slabo odzvali. Dvajset minut kasneje je z glavo od daleč poskusil Rob Holding, a je žoga za las zgrešila spodnji desni kot vratarja Geronima Rullija.

Slednji je imel v 79. minuti ogromno sreče, saj ga je po strelu Aubameyanga s pomočjo Villarrealovega branilca znova rešila vratnica. Do konca so domači skušali priti do odločilnega zadetka, a je gostujoča obramba zadržala vse napade varovancev Mikela Artete.

cavani | Avtor: Epa Epa
Drugi dvoboj je bil odločen že na Old Traffordu pretekli četrtek. Roma se kljub temu ni predčasno vdala in želela priti do hitrega vodstva, a je bil v vratih zanesljiv David de Gea. V prvem delu je iz bližine ubranil strele Henriha Mhitarjana, Lorenza Pellegrinija in Gianluce Mancinija.

Vseeno je bil United v prvih 45 minutah nevarnejši. Edinson Cavani je v 20. minuti zadel prečko, šest minut kasneje pa je po njegovem močnem strelu vratar Antonio Mirante posredoval z glavo. V 39. minuti je po lepi potezi Bruna Fernandesa in podaji Freda Cavani le uspešno zaključil za vodstvo Angležev po polčasu.

Edin Džeko je v 57. minuti izenačil, potem ko je podstavil glavo po slabem udarcu Pedra. Le tri minute kasneje pa je Roma povedla, potem ko je izkoristila poigravanje Freda na robu kazenskega prostora. Z 20 metrov je bil natančen Bryan Cristante. Le minuto kasneje je z dvojno obrambo de Gea preprečil povišanje vodstva Rome. Rdeči vragi so povsem popustili, z novo čudežno obrambo pa jih je v 62. minuti znova rešil španski čuvaj mreže.

Če je United v prvih 20 minutah drugega polčasa deloval zelo slabo, je vse dvome v 69. minuti razrešil drugi zadetek Cavanija po podaji Bruna Fernandesa. Roma je v 84. minuti nato le prišla do zaslužene zmage na drugi tekmi, ko je v polno s pomočjo Unitedove obrambe zadel Nicola Zalewski.

United je na poti do finala poleg Rome izločil Real Sociedad, Milan in Granado, Villarreal pa ob Arsenalu še Salzburg, Dinamo Kijev in Dinamo Zagreb. Finale bo v sredo, 26. maja v poljskem Gdansku.

Liga Evropa, polfinale, povratni tekmi:
- četrtek, 6. maj:
Arsenal - Villarreal*          0:0 /1:2/
Roma - Manchester United*      3:2 (0:1) /2:6/

// - prva tekma
* - finalist

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.