Šport
8 ogledov

O selektorju ne ve nič

Anže Kopitar je ob zmagovitem zadetku prispeval še podajo za pri zadetek Kraljev Žurnal24 main
Tekma vseh zvezd je prvič, odkar Anže Kopitar igra v ligi NHL, minila brez Hrušičana. O novem selektorju reprezentance 21-letnik ne ve nič, a verjame v uspeh na olimpijskih kvalifikacijah.
 

Preberite še

Harrington izbral kandidate
Intervju: John Harrington
Video: Tekma zvezd v NHL

Potem ko je v svoji krstni sezoni v ligi NHL na tekmi vseh zvezd zaigral kot novinec, lani pa ga je kot edinega predstavnika Los Angeles Kingsov izbral trener Zahoda Mike Babcock, Anže Kopitar letos ni bil del spektakla v Montrealu . Počitek je prišel zelo prav, kajti v nadaljevanju sezone 21-letnega Hrušičana čaka hud boj za končnico. S svojimi predstavami je vse bolj zadovoljen, a jih žal ne bomo videli v reprezentančnem dresu na olimpijskih kvalifikacijah v Hannovru . Obveznosti v Severni Ameriki mu tega pač ne dopuščajo. Kljub temu verjame v uspeh varovancev novega selektorja Johna Harringtona , ki ga (še) ni spoznal. Močno si želi nastopi na OI, če bi se to zgodilo na domačem ledu, še toliko bolje. Zato Kopitar kandidaturo Bleda za zimske olimpijske igre leta 2018 močno podpira.

Vam je bilo žal, da tokrat niste nastopili na tekmi vseh zvezd v Montrealu?
Seveda bi bil bolj vesel, če bi bil v Montrealu. Biti del All Stars ekipe je nekaj posebnega in verjemite, ni igralca, ki bi rekel, da mu je vseeno. No, po drugi strani pa sem se v teh dneh malce spočil pred drugo polovico sezone in preživel nekaj lepih trenutkov z družino. Tako da se počutim odlično.

Kljub nekoliko slabši statistiki kot v zadnjih sezonah Kopitar verjame, da se lahko s Kralji prebije v končnico lige NHL. © Action Images

 
Če letošnji spektakel v Montrealu primerjate z zadnjima dvema All Starsoma, na katerih ste nastopili, kakšen se vam je zdel?
Kolikor vem, sta tokrat nekoliko ponagajala ekstremni mraz in sneg, zato so morali veliko obstranskih aktivnosti preseliti v šotore, kar je povzročilo kar nekaj preglavic. Sobotno tekmovanje v spretnosti vsako leto nekoliko spremenijo, Zdeno Chara je postavil nov rekord z najmočnejšim strelom v zgodovini lige, super je bilo gledati tudi kazenske strele, kjer so igralci lahko vozili, vse dokler niso zgrešili. Igra v rednem delu tekme je bila pričakovana, ko pa so se začeli podaljški, je v ospredje stopila tekmovalnost zvezdnikov. Za poslastico pa so gledalci lahko spremljali še kazenske strele. Torej, na tekmi je bilo vse, kar ponuja hokej.

Si je Aleks Kovalev zaslužil naziv najkoristnejšega igralca tekme?
Vsekakor. Tudi sam sem navijal, da bi Kovalev po prikazani igri prejel nagrado za MVP tekme. Res je bilo lepo videti, kako je dvorana po tekmi skandirala njegovo ime.

 
 

S Harringtonom še nisva bila v stiku. Najverjetneje me pozna prek medijev v Severni Ameriki, upam pa, da ga bom imel priložnost spoznati. Navsezadnje je nastopil na dveh olimpijskih igrah in zagotovo ima ogromno izkušenj.

Anže Kopitar

 
Kako ste sicer zadovoljni s predstavami v svoji tretji sezoni v ligi NHL?
Vsaka sezona je zgodba zase. Res je, da sem si potek sezone predstavljal nekoliko drugače, vendar sem zdaj vedno bolj zadovoljen s svojo igro, pa tudi z igro ekipe. Korak po korak se združujemo v celoto, rezultatsko napredujemo in to je najpomembnejše.

Doslej ste na 46 tekmah zbrali 37 točk. Lahko letos presežete svoj rekord iz prejšnje sezone, ko ste zbrali 77 točk?
Vse je še odprto, tekem je še dovolj in upam, da mi bo uspelo. Toda to ni moj glavni cilj. Hokej je ekipni šport in v njem so dosežki posameznika v ozadju, najpomembnejši je rezultat ekipe.

Moštvo LA Kings je trenutno šele na 13. mestu zahodne konference. Koliko možnosti imate, da se letos prebijete v končnico?
Kar nekaj ekip lovi mesta, ki vodijo v končnico. Če bomo igrali svojo igro, so možnosti več kot realne. Vse je v naših rokah in če nam bo uspelo ohraniti ritem zadnjih nekaj tekem, lahko zaigramo tudi v končnici.

Že po lanskem prvenstvu je Kopitar povedal, da na olimpijskih kvalifikacijah ne bo nastopil. © Saša Despot

 
Reprezentanca je nedavno končno dobila novega selektorja. Kako dobro poznate Johna Harringtona, ki je v prvem intervjuju za Žurnal24 dejal, da od slovenskih hokejistov pozna le vas?
Mislim, da je bilo mesto selektorja predolgo prazno. Vesel sem, da se stvari končno urejajo in postavljajo na svoje mesto. Johna Harringtona še nisem spoznal.

Kaj o Harringtonu pravijo poznavalci hokeja v Ameriki?
Harringtona ne poznam in na žalost o njem ne vem praktično nič, tako da sploh nimam mnenja. Prav tako nisem utegnil o Harringtonu govoriti s komerkoli v Severni Ameriki in resnično nimam nobenih pravih informacij o njegovem preteklem delu.

Menite, da bi bil lahko ameriški strokovnjak pravi mož za slovensko izbrano vrsto?
To lahko pokaže le čas. Morda je njegova prednost v tem, da ne pozna slovenskega hokeja in si bo lahko ustvaril svojo sliko ter na tem gradil naprej.

Ne pozna ga, a verjame v uspeh. © Boštjan Tacol

 
So vas s HZS povabili, da bi nastopili na letošnjih olimpijskih kvalifikacijah v Nemčiji?
Novo vodstvo reprezentance je stopilo v kontakt z menoj. Letošnji reprezentančni razpored pa je na žalost tak, da je skoraj nemogoče, da bi v tej sezoni zaigral za reprezentanco. Kvalifikacije so namreč na sporedu sredi redne sezone lige NHL. Vesel pa sem, da so me poklicali in pokazali nov pristop k igralcem.

Mislite, da lahko novi selektor v nekaj več kot dveh tednih pripravi reprezentanco za tako pomembno tekmovanje, kot so olimpijske kvalifikacije?
Reprezentanti se bolj ali manj že poznajo med sabo, zato ne bi smelo biti preveč težav z uigravanjem. Vsi tudi igrajo vidne vloge v svojih klubih, torej so v tekmovalnem ritmu. Mislim, da bo odločilni faktor psihološka priprava in če bo Harrington našel pravi pristop k ekipi, ni nič zamujenega.

Se lahko Slovenija uvrsti na olimpijske igre?
Verjamem, da se lahko, upam in želim si, da bi fantom uspelo.

 
 

Želim si, da bi Slovenci končno stopili skupaj in s skupnimi močmi uspeli v kandidaturi za ZOI v Sloveniji leta 2018. Kandidaturo Bleda podpiram.

Anže Kopitar

 
Kdo bodo naši največji tekmeci?
Na kvalifikacijah za olimpijske igre ne bo slabe ekipe. Morda je v rahli prednosti Nemčija kot gostiteljica, tudi Japonci so vedno nevarni. Ne smemo pa pozabiti vedno neugodnih Avstrijcev.

Boste zaigrali na olimpijskih igrah v Vancouvru leta 2010, če se Slovenija tja uvrsti?
Vsak športnik si želi zaigrati na OI, tudi sam si tega močno želim. Glede na to, da NHL zdaj malce bolj sprejema in upošteva OI kot v preteklosti in ligo ustavi za čas trajanja olimpijskega turnirja, upam, da bo reprezentanca zaigrala v Vancouvru. Ob tem si želim, da bi Slovenci končno stopili skupaj in s skupnimi močmi uspeli v kandidaturi za ZOI v Sloveniji leta 2018. Nastop na OI pred domačimi navijači bi bil, ne le za nas hokejiste, nekaj posebnega. Zanimivo je to, da je napoved kandidature Bleda za zimske OI 2018 v tujini sprejeta odlično, celo v Los Angelesu me ljudje sprašujejo, ali bomo res imeli OI, medtem ko v Sloveniji nekateri želijo kandidaturo prikazati kot utopijo. Zame je to velik razvojni projekt in kandidaturo, tako kot mnogi ostali športniki, podpiram. Kot sem že rekel: igrati v slovenskem dresu pred domačimi navijači na OI bi bilo nekaj fenomenalnega.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.