Šport
10 ogledov

S smuči v klopi

Ilka Štuhec nadaljuje z odličnimi predstavami. (Foto: Dejan Mijović) Žurnal24 main
Letos je na mladinskem SP v Španiji osvojila zlato kolajno v smuku, v svetovnem pokalu pa zbrala 31 točk. Ilka Štuhec je smučarka, ki ji napovedujejo bleščečo kariero.

Potem ko je zaradi slabih vremenskih razmer v Bormiu odpadel zadnji ženski smuk v tej zimi, je Ilka Štuhec izgubila možnost, da osmič v karieri nastopi med svetovno elito. Prvič ji je to uspelo pred enim letom na finalu v Lenzerheideju, a tistega slaloma ni dokončala. Tja se je 17-letna članica mariborskega Branika uvrstila kot mladinska svetovna prvakinja v slalomu in kombinaciji (Altenmarkt, 2007), letos pa je v španskemFormigalu postala še najboljša smukačica med mladinkami. "Tako kot lanska sezona je bila tudi letošnja zelo uspešna. Zelo sem zadovoljna in upam, da bodo v prihodnje še take," je za zurnal24.si dejala Štuhčeva, ki tekmovanj za to zimo še ni povsem končala. Takoj po odpovedi smuka v Bormiu je odpotovala na tekmi evropskega pokala v italijanski Claviere, kjer jo v četrtek čaka veleslalom, dan po tem pa slalom. "Potem pa se morda vrnem v Bormio na nedeljsko moštveno preizkušnjo ali pa odpotujem domov na DP."

V španskem Formigalu se je letos veselila naslova mladinske svetovne prvakinje v smuku. © SK Branik

 
 

Statistika

Tekme svetovnega pokala: 7
Tekme evropskega pokala: 55
Stopničke na tekmah EP: 4
Zmage na tekmah EP: 1

Ilka (njena mama je učiteljica smučanja), ki ji je najbolj všeč prav smuk, je v tej sezoni na tekmah svetovnega pokala zbrala 31 točk (22. v smuku in 12. v superkombinaciji nazadnje v Crans Montani ). Na tekmah evropskega pokala je štirikrat stopila na stopničke (vse v veleslalomu), na najvišjo februarja v italijanskem Abetoneju . Vsestranska smučarka, ki je velik slovenski up, o medijskih pritiskih in pričakovanjih javnosti razmišlja takole: "Tega ne čutim, do mene to ne pride. Če pa že, mi na pomoč priskoči športni psiholog." O dokončnem preboju med elito bodo odločili trenerji, še doda, in nam zaupa, da je v dobrih rokah. "Okrog mene so ljudje, ki mi bodo pomagali, da bom lahko prestopila iz mladinskih v članske vrste." O poškodbah in padcih, ki so žal zaznamovali to zimo, pa je varovanka Marka Jurjeca povedala: "To je nekaj, kar spada zraven. Nekatere tekmovalke to zelo prestraši, mene niti ne. Takšen šport smo si pač izbrali." Dokler bo sneg, bo trenirala, potem pa bo prišel tudi čas za počitek in šolo. Dijakinja športnega oddelka 3. letnika mariborske Druge gimnazije se zaveda, da je šola zelo pomemben faktor. "Čez zimo težko najdem čas za učenje. Poskušam rešiti lažje predmete, da mi čim manj ostane po sezoni. Maja in junija bom močno poprijela za knjige," se veseli Ilka, ki ima najraje biologijo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.