Šport
12922 ogledov

Zakaj ima Habib takšno uho?

habib nurmagomedov
Habib Nurmagomedov je z odmevno zmago nad slovitim Ircem utrdil status enega najprepoznavnejših borcev na svetu.

Ob pogledu na neporaženega UFC prvaka v lahki kategoriji Habiba Nurmagomedova (27-0) težko spregledamo nenavadno obliko njegovega desnega ušesa, ki je postalo borčev zaščitni znak.

conor mcgregor Drugi zorni kot Šport Novi posnetki razkrivajo drugačno sliko

Gre za poškodbo ušesa, t.i. "cvetačno uho" (ang: cauliflower ear), do katere pride zaradi neposrednih udarcev v predel ušesa. Nepopravljivo stanje je pogosto pri športnikih, ki se udejstvuvjejo v boksu, mešanih borilnih veščinah, rokoborbi, ragbiju in nekaterih drugih kontaktnih športih.

Habib Nurmagomedov  conor mcgregor Tri besede Šport To je izrekel Habib med brutalnim udrihanjem po McGregorju

Zunanje uho je polno krvnih žil, če te počijo, se pretok krvi skozi uho ustavi, zato pride do odmiranja tkiva. Posledično se začne formirati novo tkivo, ki na pogled spominja na cvetačo. Nezdravljeno stanje lahko vodi v izgubo sluha, glavobole in zamegljen vid.

Običajni simptomi so bolečine, otekanje, modrica in deformacija ušesa, med nevarnejše simptome pa poleg že omenjenih prištevamo še zvonenje v ušesu, kronične glavobole, močne krvavitve in otekanje obraza.

Habib Nurmagomedov Habib: Šport "Imaš srečo, da si mi predal pas. Vem, kje parkiraš avto."

Zgodnje zdravljenje lahko prepreči trajno deformacijo ušesa. Odstranitev poškodovanega tkiva je možna samo z operativnim posegom. Dlje kot se odlaša z zdravljenjem, hujše so lahko posledice.

Na veliki nogi Šport V takšnem razkošju si rane celi McGregor

"Cvetačno uho" je posledica udarca v zunanje uho, pri čemer se koža in pohrustančnica odtrgata oziroma odlepita od hrustanca. Med sloji se nabere kri, ki se strdi in zaraste v brazgotinsko tkivo. Ko enkrat pride do hematoma, je tudi v primeru zdravljenja uho zelo dovzetno za ponovitev.

Komentarjev 3
  • Avatar vec
    vec 21:39 13.oktober 2018.

    nendrtalc je bil dokaj podoben njemu al pa je obratno, kdor ma lasje do čela tko veš da ni debate z njim.

  • perhan63 19:23 13.oktober 2018.

    on je ves deformiran...u glavo