Svet
2 ogledov

Američani se bojijo drugega Vietnama

Žurnal24 main
Ocena ameriških obveščevalnih služb o Iraku je precej pesimistična, ameriški predsednik George Bush pa svari pred prezgodnjim umikom čet, ki bi Irak lahko spremenil v drugi Vietnam.

Ameriške obveščevalne agencije so v četrtek objavile skupno poročilo o položaju v Iraku, v katerem so poskušale realno prikazati pesimistično podobo države. Kot razkriva poročilo o Iraku, stopnja nasilja ostaja visoka, mednarodna teroristična mreža Al Kaida še naprej brez težav izvaja odmevne napade, različne frakcije ali sekte pa ostajajo sprte. Poleg tega iraške varnostne sile niso sposobne samostojnega delovanja, iraška vlada pa ni sposobna učinkovitega vladanja.


Se obeta novi Vietnam? © AFP

 
Republikanski senator Warner pozval k umiku iz Iraka

Nekdanji sekretar za mornarico in ugledni republikanski senator iz Virginije John Warner je Bushu svetoval, naj ZDA začnejo umikati vojsko iz Iraka. S tem bi iraški vladi pokazali, da ameriška zaveza ni neskončna in da naj začne opravljati svoje delo. Warner je sicer še vedno proti temu, da bi kongres določil datum umika vojske iz Iraka, nasprotuje pa tudi morebitni zamenjavi iraškega premierja Nurija Al Malikija .

Bush kljub slabim varnostnim razmeram svari pred prezgodnjim umikom čet iz te zalivske države. Po njegovem mnenju bi lahko to imelo za civilno prebivalstvo in vso regijo podobno katastrofalne posledice, kot jih je imel ameriški umik iz Vietnama pred tremi desetletji. Takratna ameriška administracija se je za umik odločila zaradi hudega pritiska javnosti, ogorčene nad štirimi milijoni žrtev med vietnamskimi civilisti in 58.200 mrtvimi oziroma pogrešanimi ameriškimi vojaki.

Iz Iraka že 3774 krst


Število žrtev med ameriškimi vojaki je od začetka invazije marca 2003 do včeraj naraslo na 3774, medtem ko se število žrtev med civilisti po poročanju BBC giblje med 70.000 in 76.000.

ZDA sicer mrzlično pričakujejo poročilo poveljnika mednarodnih enot v Iraku, generala Davida Petraeusa , ki bo pred kongresom o stanju v Iraku predvidoma poročal 11. septembra. V mednarodni operaciji v Iraku poleg ZDA sodeluje še 33 držav, med njimi z dvema inštruktorjema tudi Slovenija.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.