Svet
4113 ogledov

Beljak: Hrvati jedli nore gobe in ponoreli

Nore gobe PU Kranj
V Beljaku na avstrijskem Koroškem se je skupni večer trojice hrvaških mladeničev z gobami končal s smrtjo enega od njih.

Mladeniči, stari 21, 22 in 23 let, so v torek v stanovanju v Beljaku konzumirali "nore gobe", ki vsebujejo psihedelično snov psilocibin. Dogajanje je privedlo do tega, da je eden od preostalih zadavil 22-letnika. 

Kot poroča ORF, je dejanja osumljen najmlajši, ki da je, ker je postal omamljeni 22-letnik izredno agresiven, tega začel močno tiščati, vse dokler ni izgubil zavesti. 

Potem ko je prenehal dihati, sta preostala dva sicer poklicala na pomoč reševalce, ki pa nesrečniku niso več mogli pomagati.

Predstavnik državnega tožilstva je za avstrijsko tiskovno agencijo APA povedal, da je smrt nastala zaradi zadušitve kot posledica pritiskanja z rokami ali nogami. 

Kot piše na spletni strani DrogArt, se "nore", "pshihedelične" ali "čarobne" gobe delijo v dve skupini. Največja je tista, ki vsebuje učinkovino psilocibin, ta pa se ob zaužitju spremeni v psilocin. Sicer niso zasvojljive, a povzročajo lahko nepričakovane reakcije in učinke, "kot so anksioznost, paranoja, deluzije in psihotični trenutki." Še posebej pogosti so ti učinki pri "pri ljudeh s predispozicijo razvoja psihotičnih stanj."

V Sloveniji spadajo med prepovedane droge.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 3
 • bobubob 18:52 12.september 2021.

  Pri nas je neustreznih državljanov več, zato bo davljenje trajalo malo dlje. Kljub očitno zajetnim obrokom teh gob.

 • LukaMB 15:40 12.september 2021.

  Hrvati imajo ustaški DNK in ubijanje v krvi, rabijo samo en Vatikanski klic ali pa eno malo gobico, da slednjega aktivirajo.

 • Avatar Leon
  Leon 14:00 12.september 2021.

  Tudi slovenski politiki redno uživajo nore gobe