Svet
3 ogledov

Elita išče nove članice

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
V italijanskem mestu L'Aquila se je srečanje članic G8 končalo brez velikih zaključkov. Pomembna pa je ugotovitev, da je čas, da se G8 razširi in postane G14.

Nemška kanclerka Angela Merkel je pozvala k razširitvi skupine G8, saj meni, da svetovnih izzivov ni mogoče rešiti znotraj tako majhne skupine. Novo število naj bi bilo G14, in sicer sedanje članice G8+G5 (Brazilija, Kitajska, Indija, Mehika in Južnoafriška republika)+Egipt.

Merklovi sta pritrdila tudi francoski predsednik Nicolas Sarkozy in italijanski premier, sicer gostitelj srečanja Silvio Berlusconi. Za širitev se zavzema tudi ameriški predsednik Barack Obama. Med manj navdušenimi za širitev pa sta Japonska in Rusija.

Podnebne spremembe
Čeprav so financiranje in srednjeročne zaveze glede podnebnih sprememb udeleženke vrha pustile ob strani, pa so se dogovorile, da morajo vse države na svetu do leta 2050 zmanjšati izpust toplogrednih plinov za vsaj 50 odstotkov, industrijsko najrazvitejše pa vsaj za 80 odstotkov.

Kako si pomagati sam?
Po pričakovanjih so voditelji skupine G8 razkrili 20 milijard dolarjev vreden paket pomoči, s katerim bodo revne razvijajoče se države lahko razvile svoje kmetijstvo.  Denar naj bi razdelili v obdobju treh let.

Predlog predstavlja pravi preobrat v odnosu svetovne politike do boja proti lakoti. Končali naj bi z nenehnim dolivanjem sredstev, ki ima le kratkoročni učinek. V okviru nove strategije bi revnim narodom omogočili, da bi sami izboljšali svojo produktivnost.

Poudarek na majhnih kmetijah
Na svetu je okoli petsto milijonov manjših kmetij, na katerih pridelajo približno 80 odstotkov hrane za svetovno populacijo. Spodbujanje produkcije manjših kmetij bi imelo dolgoročen vpliv na lakoto in regionalno trgovanje. Upajo tudi, da bo preprečilo priseljevanje iz revnejših držav v Evropo in ostale bogatejše države. ''Prepričani smo, da je najboljši način za boj proti lakoti rast kmetijskega sektorja,'' je dejal Oliver Buston iz skupine za boj proti revščini ONE.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.