Svet
28 ogledov

Izrael nadaljuje z napadi na Gazo

1/5
Žurnal24 main
Izraelske sile so na oporišča Hamasa v Gazi izstrelile več kot trideset raket in naj bi pri tem ubile najmanj 225 ljudi. V popoldanskih urah so izraelska letala raketirala železarno in več tarč na jugu Gaze.

Voditelji EU, Rusije, Egipta in Arabske lige že so ostro obsodili nasilje na Bližnjem vzhodu, ki je med Palestinci zahtevalo najmanj 225 življenj. Predstavniki držav so si v svojih odzivih enotni, da morata Izrael in gibanje Hamas takoj prenehati s sovražnimi aktivnostmi in vzpostaviti premirje. Visoki predstavnik EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Soalana je pozval k takojšnjemu premirju. ˝Zelo smo zaskrbljeni zaradi zadnjih dogodkov na območju Gaze,˝ je dejal tiskovni predstavnik Solane. Dejal je, da pozivajo obe strani k takojšnji ustavitvi ognja in maksimalnemu samoobvladanju. ˝Treba je storiti vse, da bo znova vzpostavljen mir,˝ je še dodal tiskovni predstavnik Solane.

 
 

Obstajata čas za mir in čas za vojno. Zdaj je prišel čas, da se bojujemo.

Ehud Barak, izraelski obrambni minister

 
Iz Bele hiše so sporočili, da mora Hamas prenehati s terorističnimi aktivnostmi, če želi imeti kakršnokoli vlogo pri odločanju o prihodnosti palestinskega naroda. Prav tako so pozvali Izrael, naj se izogiba napadanju civilnih ciljev.

Generalni sekretar Ban Ki Mun je obsodil izraelsko uporabo moči in pri tem pozval k prekinitvi sovražnosti na jugu Izraela in Gazi.

Tudi predsedujoči EU, francoski predsednik Nicolas Sarkozy pozval tako gibanje Hamas kot tudi Izrael, naj prenehata s sovražnimi aktivnostmi. Pozivom k prekinitvi ognja se je pridružila tudi Rusija, ki je Izrael pozvala, naj preneha z uporabe sile, gibanje Hamas pa, naj preneha z raketnim obstreljevanjem izraelskega ozemlja. Stopnjevanje nasilja na Bližnjem vzhodu so obsodili tudi v Egiptu. ˝Egipt obsoja izraelsko vojaško agresijo na območju Gaze in Izrael kot okupacijsko silo na tem območju obtožuje krivde za številne mrtve in ranjene na tem območju,˝ je v izjavi za javnost danes poudaril egiptovski predsednik Hosni Mubarak .



Več kot 225 smrtnih žrtev
Po poročanju poročevalca Reutersa so Izralci v napadu popolnoma uničili glavna oporišča Hamasa v pristanišču Gaze. Nad mestom se je vil črn dim. ˝Bojim se, da je mrtvih vsaj 40 ljudi,˝ je dejal tiskovni predstavnik policije Hamas Islam Shahwan. Število smrtnih žrtev je naraščalo iz minuto v minuto. Tako je mrtvih že več kot 155 ljudi, 200 pa jih ranjenih.  V napadu naj bi bil tako ubit tudi glavni policist Hamasa Tawfig Jabber .

 
 

Pozivam vas (Palestinci) na tretjo vstajo.

Khaled Meshall, vodja Hamasa

 
Tuje agencije medtem še poročajo, da je bilo samo znotraj mesta Gaza ubitih najmanj 70 ljudi. Prve rakete so Hamasova poslopja zadela ravno v času, ko so palestinski otroci zapuščali šolo, zato je bilo med napadi na ulicah večje število žensk, ki so v kaosu poskušale najti in zaščititi svoje otroke. Oblasti se sicer bojijo, da se bo število žrtev še povišalo, saj so številni še vedno ujeti pod ruševinami porušenih objektov. Tarče napadov so bile predvsem poslopja gibanja Hamas vzdolž celotnega območja Gaze. V enem izmed omenjenih poslopij, ki ga je razdejala raketa, je bilo tako moč videti več deset trupel uniformiranih pripadnikov Hamasa, med katerimi je bil tudi Jabber. Hamas je na napad že odgovoril z izstrelitvijo raket na območje Izraela, ki je enega Izraelca ubila, več ljudi pa ranila. 

Vlada Ehuda Olmerta naj bi se za napad odločila zaradi izstrelitev palestinskih raket na Izrazel iz Gaze v petek. Ena izmed njih je pomotoma zadela hišo na severu Gaze in ubila dve palestinski sestri, stari pet in 13 let in ranila še eno sestro. Sicer pa se je prejšnji teden izteklo šestmesečno premirje, ki ga Hamas ni želel podaljšati. Obrambni minister Ehud Barak je medtem dejal, da namerava Izrael vojaški pritisk na Gazo še stopnjevati. eden od višjih vojaških poveljnikov ni zključil možnosti uporabe pehotnih sil.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.