Svet
56 ogledov

Kako izboljšati preglednost dobavne verige v logistiki?

MAN, nova generacija tovornjakov
1/3
MAN
Tehnologija 5G bo v primerjavi s 4G omogočila podporo in povezovanje do 1000-krat več naprav s 100-krat večjo hitrostjo. Zato pomeni tudi marsikatero rešitev za izzive v mednarodni logistiki.

Če je danes preprosto locirati paket ali hrano, ki jo želite dostaviti v srednje velikem mestnem središču, pa se kar 90 odstotkov ponudnikov logistike sooča s pomanjkanjem preglednosti nad svojo dobavno verigo. Zaradi različnih napak, povezanih s predajo informacij in z označevanjem, logistična podjetja tako ustvarijo nemalo izgub. Anketa družbe Moor Insights & Strategy denimo ugotavlja, da kar 90 odstotkov ponudnikov logističnih storitev in ladjarjev meni, da je eden največjih izzivov sodobne logistike prav pomanjkanje vpogleda v dobavne verige.

A tehnologije in omrežja pete generacije (5G) obljubljajo boljši nadzor vseh logističnih procesov, stalno spremljanje lokacije pošiljke in prenos obilne količine podatkov, kar bo brez dvoma pomenilo preboj v kakovosti logističnih storitev.

Vidljivost in spremljanje v vsakem trenutku

5G bo dobavnim verigam omogočil neprekinjeno pokritost s signalom in vidljivost dragocenega blaga v vsakem trenutku kot tudi njegovo celovito spremljanje.

Poleg boljšega sledenja na prostranih podeželskih območjih ali v goratih okoljih pa bodo prednosti omrežja 5G očitne tudi v velemestih. Preneslo bo namreč veliko več povezanih naprav kot LTE/4G, saj naj bi bilo sposobno med seboj povezati tudi do milijon pametnih naprav na kvadratni kilometer. Sledenje v natrpanih velemestih ob prometnih in turističnih konicah tako ne bo več težava, saj bo omrežje kos večmilijonski poplavi naprav ter signalov in napak ali prekinitev v povezavah bo bistveno manj. To bo ponudnikom logističnih storitev omogočilo natančnejše obračunavanje svojih storitev.

A to sta le dve prednosti omrežja 5G, ki s svojimi lastnostmi prinaša še druge pozitivne vplive na upravljanje logistike in dobavnih verig, z jasnimi prednostmi za končne uporabnike, ponudnike storitev in izvajalce logističnih operacij.

Livorno s 5G med najnaprednejšimi pristanišči

Ker je tehnologija 5G v primerjavi z LTE/4G, kot že rečeno, zmogljivejša in omogoča prenos večjih količin fotografij ter posnetkov visoke resolucije, lahko ob razkladanju kontejnerjev z ladje v velikih pristaniščih sproti posnamejo stanje kontejnerja ter identificirajo morebitne poškodbe. Prav tako lahko nadzorujejo energetsko učinkovitost dvigal in druge opreme na terminalu.

Pristanišče v Livornu, oknu v svet za Toskano že iz časov italijanske renesanse, z vpeljavo teh in številnih drugih prednosti, ki jih v logistiko prinaša tehnologija 5G, že postaja eno najnaprednejših pametnih pristanišč v Evropi. Njihov cilj pa je vzpostavitev povezanega pristanišča, kjer bodo lahko naprave, stroji in ljudje izmenjavali informacije v realnem času.

Hyundai FCEV tovornjak, gorivne celice | Avtor:

Primer dobre prakse pri nas

Tudi pristanišče v Hamburgu, največje v Nemčiji, je že združilo moči s podjetjema Deutsche Telekom in Nokia. Na svojih 8000 hektarjih površin želi s pomočjo tehnologije 5G zbirati podatke, nadzorovati infrastrukturo in upravljati semaforje.

Podoben evropski pilotski projekt pa z vrsto partnerjev na tem področju poteka tudi v Sloveniji. Rezinjenje omrežja, ki ga prinaša 5G, bo namreč omogočilo različne storitve ter aplikacije za različne namene na isti strojni opremi, pri tem pa ima vsaka rezina svojo zasnovo, upravljanje in varnost.

In tukaj je še tretji primer dobre prakse: avtomatizirano skladišče britanskega trgovca Ocado, kjer vsak teden procesirajo približno 65.000 naročil s skupaj 3,5 milijona predmeti. Avtomatizacija je zato ključna in 14.000 delovnih mest ne bi moglo obstajati brez robotov, ki s tehnologijo 5G sodelujejo še bolje in bolj zanesljivo.

MAN, nova generacija tovornjakov | Avtor: MAN MAN

S 5G neomejene možnosti razvoja

Omrežje 5G se tako bistveno razlikuje od prejšnjih mobilnih omrežij, saj prinaša odzivnost praktično v realnem času in bliskovite hitrosti prenosa podatkov. V industriji je sicer najpogosteje ključna predvsem prva lastnost, a nič manj pomembna ni napovedana stokrat večja hitrost prenosa podatkov. Odzivnost omrežja, merjena v nekaj milisekundah, podpora za milijon naprav ali povezav na kvadratni kilometer in ogromna razpoložljivost omrežja, so torej stvari, ki bodo podjetjem pomagala ustvarjati in deliti podatke z neverjetnimi hitrostmi, s tem pa spodbudila tudi nove storitve in poslovne modele v transportu in logistiki.

Dobro bi zato bilo, da logistična podjetja ob načrtovanju svojega razvoja že danes razmišljajo o vplivu, ki ga bodo omrežja 5G imela na učinkovitost njihovega dela, varnost pošiljk, storitev in prihodke. Boljše sledenje prinaša namreč zmanjšanje zamud in izgub, podatki v realnem času pa optimizacijo transportnih poti ter izogibanje nepotrebnim težavam in drugim zapletom na poti. S tem pa podjetjem prihrani čas in denar ter varuje zaposlene, ki sodelujejo v logističnih procesih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.