Svet
2 ogledov

Merklova najbolj priljubljena političarka

Angela Merkel, prva po priljubljenosti, je te dni obiskala najmnaj priljubljeneg Žurnal24 main
Nemška kanclerka Angela Merkel je daleč najbolj priljubljena političarka v Evropi, ameriški predsednik George Bush pa za Evropejce še vedno ostaja grešni kozel.

Najbolj je nemška kanclerka priljubljena v Franciji, kjer se je zanjo odločilo 76 odstotkov vprašanih v javnomnenjski raziskavi francoskega inštituta Harris Interactive. Dobro mnenje o Merklovi imajo tudi v Španiji, Italiji in Nemčiji (okoli 67 odstotkov vprašanih). V ZDA ima o Merklovi dobro mnenje 30 odstotkov vprašanih, pri 10 odstotkih pa ne uživa podpore.

Drugi Nemec, ki se je uvrstil na lestvico, je papež Benedikt XVI., ki največjo podporo uživa prav v svoji rodni deželi (54 odstotkov, proti jih je 30 odstotkov). Razmeroma visoko podporo papež uživa tudi pri Italijanih (49 odstotkov za, 41 odstotkov proti) in čez lužo (49 odstotkov za in 23 odstotkov proti). Prevladujoče slabo mnenje o sedanjem poglavarju rimskokatoliške cerkve pa imajo v Španiji (51 odstotkov).

Drugi najbolj priljubljen Nemec - papež Benedikt XVI. © Reuters

 

Proti Bushu na obeh straneh oceana
Evropejci so bili najbolj kritični do ameriškega predsednika Georgea Busha, ki je sicer najbolj priljubljen doma, a tudi tam 36-odstotna podpora ni ravno zavidljiva. Proti "teksaškemu kavboju" se je izreklo 56 odstotkov vprašanih Američanov. Posebno nepriljubljen je Bush pri Francozih in Nemcih, kjer uživa samo šest- oziroma osemodstotno podporo, nasprotuje pa mu 89 oziroma 86 odstotkov vprašanih.

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy uživa največjo priljubljenost v Franciji (56 odstotkov), Italiji (57 odstotkov) in Španiji (53 odstotkov). Britanski premier Gordon Brown pa v vseh večjih evropskih državah in ZDA uživa bolj ali manj enako podporo (med 41 in 48 odstotki).
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.