Svet
0 ogledov

Mesić: Presenečen sem

sanader_191208_bobo Žurnal24 main
Hrvaškega predsednika Stipeta Mesića je odstop Iva Sanaderja presenetil. Odzvali so se tudi slovenski in tuji politiki. Na Hrvaškem premierja v odstopu številni obtožujejo, da zapušča potapljajočo ladjo.

Stipe Mesić © Žurnal24

 

Stipe Mesić: Presenečen sem
Ivo Sanader je o svojem odstopu obvestil predsednika republike Mesića. Najprej po telefonu, nato pa ga je še osebno obiskal. Mesić je izrazil začudenje zaradi odstopa, zlasti zaradi dejstva, ker je Hrvaška v izredno težkem obdobju. Sanader mu je zagotovil, da ima Jadranka Kosor zagotovljenih 83 glasov podpore, vendar se bo Mesić kljub temu, preden ji podeli mandat, prej posvetoval s predstavniki parlamentarnih strank.

"Hrvaška tone, podgane bežijo: Sanader je odstopil!"

Hrvaški mediji pišejo, da je odstop presenečenje, saj se je v zadnjem času na veliko ugibalo, ali se Sanader pripravlja na kandidaturo za mesto predsednika Hrvaške. Index.hr je odstop pospremil z naslovom "Hrvaška tone, podgane bežijo: Sanader je odstopil!"

Radimir Čačić ©24sata

 

Državo je pripeljal do kolapsa

Prav tako oster je bil Radimir Čačić iz HNS-ja. Vodja, ki zapušča narod v trenutku, ko je državo pripeljal do kolapsa, ne zasluži oblasti, pravi in dodaja, da Sanaderjev odhod v krizi kaže na njegovo domoljubje in značaj.

Kajin: Vrnil se bo
"Ne verjamemo Sanaderju, niti, ko odhaja,"
pravi Damir Kajin iz IDS-ja, ki meni, da gre pri odhodu z mesta premierja le za premeten političen manever; Hrvati naj bi najprej malo jokali za njim, nato pa se bo vključil v predsedniško tekmo.

"Za oblast bi prodal otroke"
Iz Drinovaca v BiH se je oglasil tudi Branimir Glavaš . "Gre za prevaranta in manipulatorja, ki je splošne nacionalne interese vedno podrejal sebi in svojemu materialnemu dobičku. Opozarjam, narod naj ne naseda temu, kar Sanader govori. To je vse del režije, katere vrhunec se bo kmalu razpletel," je prepričan. "Sanader bi za oblast prodal tudi lastno mater in otroke," še dodaja.

Zoran Milanović ©Reuters

 

Milanović želi predčasne volitve

Nekoliko manj oster je bil Zoran Milanović . Predsednik SDP-ja, največje opozicijske stranke, meni, da bi morali na Hrvaškem izvesti predčasne volitve, češ da je bila država v zadnjem letu vodena brez prave smeri. "Potreben je nov glas javnosti, saj glas, ki ga je HDZ dobila na zadnjih volitvah, ne obstaja več, " je povedal v odzivu na odstop. Dodal je, da je pripravljen sprejeti odgovornost in "zbrati moči za tretji hrvaški konsenz" .


Slovenski odzivi:

Jelko Kacin © Žurnal24

 

Jelko Kacin, evropski poslanec, LDS:

"Odnosi v HDZ so se zaostrili že pred tedni, ko je izbruhnil škandal z gojenkami v popravnem domu v Osijeku," pravi evropski poslanec Jelko Kacin. Gre za škandal, v katerega so bili vpleteni tudi politiki iz HDZ-ja, ki naj bi v spolne odnose silili od 15 do 18 let stara dekleta. Policija je nenavadno hitro ugotovila, da so obtožbe lažne. "Sanader je bil prisiljen odstaviti prvega policista Hrvaške, kar je šokiralo mednarodno javnost. To je bila točka preloma. Sanader je bil ujetnik radikalne struje Andrije Hebranga. S svojim odstopom je dal Hebrangu jasno vedeti, naj prevzame kandidaturo in nosi posledice svojih dejanj."
Odzivi na Hrvaškem:

Janez Janša, predsednik SDS:
Predstavnica za odnose z javnostmi Katarina Culiberg nam je povedala, da prvak SDS Janez Janša za zdaj odstopa hrvaškega premierja ne bo komentiral.

Zmago Jelinčič © Žurnal24

 
Zmago Jelinčič Plemeniti, predsednik SNS:
Stranko SNS je odstop hrvaškega premierja močno presenetil, sicer pa ne pričakujejo bistvenih sprememb v odnosih med državama. "Ne glede na to, koga bo Ivo Sanader predlagal za novega predsednika hrvaške vlade, v SNS ne pričakujemo bistvenih sprememb v odnosu do Slovenije," pravi predsednik stranke Zmago Jelinčič.

Karl Erjavec, predsednik DeSUS:
Presenečeni so tudi v stranki DeSUS. Kot pravi njen predsednik Karl Erjavec, je Hrvaška ravno zdaj v težkem položaju, zato je pričakoval, da bo Sanader svojo nalogo izpeljal do konca. Po Erjavčevem mnenju je bil Sanader v tem trenutku najmočnejši hrvaški politik, njegov odstop pa bo marsikaj spremenil v hrvaškem političnem prostoru.

Borut Pahor, predsednik vlade:
Slovenski premier je med obiskom na Madžarskem dejal, da je odstop "notranja stvar Hrvaške" , da pa "upa, da bo Hrvaška nadaljevala pogajanja za vstop v Evropsko unijo in da odstop ne bo vplival na proces reševanja zapleta, ki je nastal z vnosom prejudicev v pogajalski proces EU".

Odzivi iz Evrope:

Jose Manuel Barroso ©AFP

 
Jose Manuel Barroso, predsednik Evropske komisije:
"Zelo cenim delo gospoda Sanaderja kot premierja, ki je svojo državo vodil po poti evropske integracije. Država je na dobri poti do članstva v EU-ju, postala je že članica Nata. Gospodu Sanaderju se zahvaljujem zaradi njegove predanosti evropski integraciji."

Olli Rehn, evropski minister za širitev:
"Čeprav smo se pogajali o težkih stvareh, sem cenil delo z Ivom Sanaderjem pri približevanju Hrvaške EU-ju. Njegovo vodstvo in predanost evropski integraciji sta bila pomemben del napredka, ki smo ga dosegli. Hrvaško pozivam, naj vprašanje njegovega naslednika reši hitro, da se bodo lahko nadaljevale pomembne reforme, ki naj bi državo pripravile za članstvo v EU-ju."

Odzval se je tudi že vodja švedske diplomacije Carl Bildt , čigar država je danes začela s šestmesečnim predsedovanjem EU. Bildt je v kratki izjavi za European Voice v Stockholmu dejal, da je to "izguba" in da je bil Sanader pomembna osebnost za reforme in evropsko integracijo.

Še vedno bo imel vpliv
Odstop odmeva tudi v Srbiji, kjer tamkajšnja državna televizija predlaganje Kosorjeve za mesto Sanaderjeve naslednice komentira kot dokaz, da bo imel Sanader še vedno velik vpliv v hrvaški politiki. O presenetljivi potezi dosedanjega premierja je poročal še britanski BBC.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.