Svet
30 ogledov

Mušaraf odstopil, opozicija slavi

musaraf-reuters Žurnal24 main
Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf je v nagovoru državljanov sporočil, da bo odstopil z mesta predsednika države. Devet let stare želje njegovih političnih nasprotnikov so tako uslišane.
 
 

Gre predvsem za notranjepolitično zadevo Pakistana.

Tiskovni predstavnik EU

 
"Z odločitvijo, da odstopim, bo še danes seznanjena narodna skupščina (spodnji dom zveznega parlamenta, opomba D. M.) ," je v nagovoru državljanov Pakistana sporočil pakistanski predsednik Pervez Mušaraf in dodal: "Moja prihodnost je v rokah naroda." Kljub temu je zavrnil kritike iz vrst njemu nasprotne vlade, da je Pakistanu vladal s čedalje manj demokratičnimi prijemi.

 

Zadovoljna borza

Novica o Mušarafovem odstopu je indeks borze v Karačiju pognala za skoraj tri odstotke navzgor.

Gospodarstvo si namreč obeta umiritev napete situacije v državi, razpete zaradi merjenja moči med predsednikom države in vlado.

Odločitvi za odstop je najverjetneje botrovala namera vlade, da še ta teden začne s parlamentarnim postopkom odstavitve predsednika. Mušaraf, ki so mu pred kratkim štiri pokrajinske pakistanske skupščine izrekle nezaupnico , je zahteve po odstopu še pred dnevi odločno zavračal, vendar se analitikom ni zdelo nemogoče, da bi v današnjem govoru oznanil svoj odstop. V zameno bi lahko prejel zagotovilo, da ga politiki iz vrst opozicije, ki obvladujejo vlado, ne bodo sodno preganjali, citira neimenovanega analitika televizijska hiša. Kaj bo Mušaraf počel po odstopu, še ni znano, vendar nekateri pakistanski mediji ugibajo, da bo šel v tujino.

Avtokratskemu voditelju Mušarafu so se začela tla pod nogami majati, potem ko je na februarskih volitvah v zvezni parlament slavila opozicija pod vodstvom Pakistanske ljudske stranke (PPP), ki je mesec pozneje skupaj s Pakistansko muslimansko ligo (PML-N) sestavila vlado. Predsednik vlade je postal Jusuf Raza Gilani, ki ga je predtem Mušarafov režim zaradi domnevno koruptivnega vedenja za pet let strpal v zapor. Eden prvih ukrepov zmagovitih, prej opozicijskih poslancev v parlamentu je bil, da so rehabilitirali lani priprte vrhovne sodnike, ki so želeli izpodbijati legalnost lanskih predsedniških volitev, ki jih je na ne povsem pošten način dobil Mušaraf.

Privrženci PPP so Mušarafov odstop proslavili s sladkarijami © Reuters

 
Zadržani odzivi na odstop
Prvi odzivi v svetu na odstop pakistanskega predsednika so doslej precej zadržani. Tiskovni predstavnik afganistanskega notranjega ministrstva Zemeri Bašari je v odzivu na Mušarafov odstop dejal, da je bil pakistanski predsednik ameriški zaveznik le v besedah, ne pa tudi v dejanjih. Moskva je izrazila upanje, da Mušarafova poteza ne bo povzročila nemirov v Pakistanu. Ameriški predsednik George Bush je povedal, da je hvaležen Mušarafu za njegov boj proti Al Kajdi in drugim terorističnim skupinam ter poudaril, da se zavzema za močan, demokratičen Pakistan. Jedrska tekmica Pakistana, Indija, pa sploh ni želela ni komentirati odstopa, saj naj bi bil odstop notranja zadeva te države.

 
 

Moja prihodnost je v rokah naroda.

Pervez Mušaraf

 
Podpornik talibanov postal "Busharaf"
Leta 1943 rojeni Pervez Mušaraf je svoje življenje posvetil vojaški karieri. Podkovan z vedenjem, ki ga je pridobil na akademijah v Veliki Britaniji in Turčiji, se je v letih 1965 in 1971 izkazal v vojni z Indijo. Leta 1991 je prejel čin generalmajorja. Osem let pozneje je kot načelnik generalštaba pakistanske vojske vodil državni udar proti vladi Navaza Šarifa . Prevzel je vodstvo države, ki jo je moderniziral z liberalno usmerjenimi gospodarskimi reformami in z zavezanostjo laicizmu. Ne glede na to je do leta 2001 podpiral skrajni talibanski režim v Afganistanu, po terorističnem napadu na ZDA tega leta pa se je postavil v prve vrste svetovne protiteroristične koalicije in si zaradi naklonjenosti do ZDA prislužil vzdevek "Busharaf".

Mušarafu ni nikoli uspelo spraviti pod nadzor območja Pakistana ob meji z Afganistanom, kjer njemu nenaklonjeni Paštuni nudijo zatočišče talibanom in ostalim islamskim skrajnežem. Z demokracijo je Mušaraf zmeraj hodil navzkriž, dokončno pa se je zapletlo lani, ko je z razglasitvijo izrednih razmer želel preprečiti izvedbo parlamentarnih volitev, nato pa je odstavil vrhovne sodnike, ki so problematizirali njegovo zmago na predsedniških volitvah. V prejšnjih letih precej priljubljeni predsednik je v zadnjih mesecih pospešeno izgubljal naklonjenost javnosti. Številni politiki strank PPP IN PML-N, ki so bili v času njegove vladavine preganjani ali so čemeli v zaporu, so z njegovim odstopom dosegli cilj, po katerem so hrepeneli devet let.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.