Avto
11497 ogledov

Na Hrvaškem še pred poletjem precej višje kazni

Hrvaške ceste
Zakon je trenutno v hrvaškem saboru.

Hrvaški sabor je danes razpravljal o novem Zakonu o varnosti cestnega prometa, ki ga je hrvaška vlada sprejela marca. Če bo zakon sprejet, se bodo kazni za prometne prekrške na Hrvaškem še pred poletjem precej zvišale. 

Zakon predvideva večje število kazenskih točk za določene prekrške, daljše prepovedi vožnje ter tudi možnost odvzema vozila za najhuje prekoračitelje. 

prometna nesreča avtomobil Tudi nagrade? Avto Drastično povečanje kazni za najhujše prekrške

 

Mednje sodijo vožnja po nasprotni strani avtoceste, za 50 kilometrov na uro prehitra vožnja v naselju, namerna vožnja skozi rdečo luč, vožnja z več kot 1,5 promila alkohola v krvi ali pod vplivom drog oz. zavrnitev testa alkoholiziranosti ter vožnja brez vozniškega dovoljenja. 

Višje bodo tudi kazni za uporabo mobitela med vožnjo, neuporabo varnostnega pasu, napačen prevoz otrok, neprevidno vožnjo na območju prehoda za pešce ter neupoštevanje pravila prednosti, pobeg s kraja prometne nesreče ter neuporabo zimske opreme. 

Zakon predvideva tudi kazen za premajhno varnostno razdaljo med vožnjo po avtocesti. 

Hrvaške ceste | Avtor: Profimedia Profimedia

Če boste v primeru prekrška kazen plačali takoj, boste plačali le polovičko. 

Lansko leto je na hrvaških cestah umrlo 317 ljudi, kar je 14 manj v primerjavi z letom prej, a še vseeno daleč od tega, kar si Hrvaška želi in zastavlja kot svoj cilj. V Evropski uniji so Hrvati na samem dnu po številu mrtvih na cestah. Odstotek števila mrtvih na cedstah na milijon prebivalcev v EU v letu 2017 znaša 49, na Hrvaškem 80.

S spremembami želijo na Hrvaškem izboljšati prometno varnost, potem ko je bilo v zadnjem času pri naši južni sosedi več hujših prometnih nesreč, s smrtnimi žrtvami in huje telesno poškodovanimi. 

Radar merilnik hitrosti Nakup Avto Tako bodo na Hrvaškem lovili prehitre voznike

Prehitre voznike bodo lovili tudi s postavitvijo novih radarjev. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • crniovcar 11:15 26.april 2019.

    seveda bodo sprejeli nov predlog ,.sej je ja za njih dobro

  • bP 10:49 26.april 2019.

    Dajmo še mi hitro povišati kazni, da ne bodo boljši od nas

  • Avatar Darko Capek
    Darko Capek 19:15 25.april 2019.

    ne hodim med te cigane, jebe se mi za njih