Svet
4 ogledov

Na Majorki odjeknile tri eksplozije

Španska policija je zavarovala območje, ki ga je pretresla eksplozija. Žurnal24 main
Na priljubljenem turističnem otoku Majorka je znova počilo. Po opozorilnem klicu je eksplodiralo v restavraciji blizu plaže, nekaj minut kasneje pa sta odjeknili še dve bombi.

Prva bomba je eksplodirala v restavraciji La Rigoletta v glavnem mestu Palma de Mallorca. Španske oblasti so malo pred napadom prejele opozorilni klic, tako da je policija goste pravočasno uspela evakuirati. Španski mediji poročajo, da je bomba eksplodirala na ženskem stranišču restavracije na ulici Paseo del Portitxol, ki je neposredno v bližini plaže Can Pere Antoni. Bomba je bila skrita v torbi.

Opozorilni telefonski klic je opravila baskovska separatistična organizacija Eta, ki je navedla, da bodo v času med 2. in 6. uro popoldne eksplodirale tri bombe. Kmalu za prvo eksplozijo sta odjeknili še dve eksploziji. Druga je prav tako eksplodirala v restavraciji, tretja, manjša bomba pa je eksplodirala v centru glavnega mesta, na trgu Plaza Mayor. Po navedbah oblasti je eksplodirala majhna naprava, eksplozija pa ni bila tako močna kot pri dve.

Po zadnjih podatkih bombe niso zahtevale smrtnih žrtev, prav tako v eskplozijah ni bil nihče ranjen.

Prizorišče prve eksplozije, ki je odjeknila minuli teden. © Aleksander Lukić

 
Gre za tretji bombni napad v zadnjih dneh – 30. julija je eksplodirala bomba pred policijsko postajo v kraju Palmanova na otoku Majorka, v kateri sta umrla dva pripadnika Civilne garde. Nekaj dni pred tem je bilo mestu Burgos na severu Španije v bombnem napadu ranjenih okoli 60 ljudi.

Kot smo izvedeli od tamkajšnjih prebivalcev, so na tovrstne napade navajeni in jih dojemajo kot 'običajne' nesreče, zaradi katerih pa se življenje ne ustavi.

 

Petdesetletnica delovanja Ete

Večdesetletni boj seperatistične organizacije je v boju za neodvisno baskovsko državo terjal več preko 800 življenj.


Eta prevzela odgovornost za nedavne napade
Eta je prevzela odgovornost za zadnje bombne napade v Španiji. V njih so po besedah Ete ubili enega najhujših mučiteljev v policijskih vrstah. V eksploziji bombe, nameščene v avtomobilu, je umrl policijski načelnik Eduardo Puelles Garcia . Eta ga je v pismu baskovskemu časniku Gara opisala kot "odurnega mučitelja“ , ker naj bi nasprotoval samostojni Baskiji. Drugi dve žrtvi sta bila varnostnika v letovišču na Majorki. Tudi Diego Salva in Carlos Saenz de Tejad sta umrla v eksploziji bombe, nameščene pod avtom.

50 let Ete
Prav tako je Eta prevzela odgovornost za napad na prostore Socialistične stranke. V obeh napadih je bilo več ranjenih več kot 50 ljudi. Eta naj bi bila sicer odgovorna za smrt 820 ljudi. Kljub temu so njeni predstavniki v pismu zapisali: "Eta je tista, ki se že desetletja zavzema za dialog in politično rešitev." Napadi in prevzem odgovornosti so se zgodili tik pred petdeseto obletnico delovanja separatistične orgnizacije.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.