Svet
10 ogledov

Napad je bil v resnici vlom

Jutri bodo minila tri leta od razglasitve neodvisnega Kosova. (Reuters) Žurnal24 main
Policija je končala preiskavo o domnevnem napadu na dom kosovskega premierja. Oblasti so vdor označile za napad, vendar je policijska preiskava pokazala, da je šlo le za vlom.

Policija meni, da je šlo za vlom, katerega cilj je bil zgolj materialna korist, in ni šlo za napad na premierja ali njegovo družino. Viri pravijo, da naj bi bil 19-letni vlomilec tat, ki je stari znanec policije, saj ima zaradi tatvin že policijsko kartoteko.

Kaj se je zgodilo?
V predmestju Prištine Dragodan so oboroženi napadalci vdrli v hišo kosovskega premierja Hashima Thacija, ki ga v času napada ni bilo doma, sta pa bila v hiši njegova soproga in sin. Varnostniki so napadalce opazili in začeli streljati nanje, pri čemer je bila ranjena ena oseba.

Kosovska policija je pojasnila: "Varnostniki, ki varujejo Thacijevo hišo, so v drugem nadstropju hiše opazili osebo, ki je poskušala skozi teraso vstopiti v notranjost. Po opozorilu varnostnikov je napadalec streljal v smeri varnostnikov in po izmenjavi strelov pobegnil neznano kam."

Vlada: Gre za neposredni napad na premierja
Na napad se je odzvala kosovska vlada in dogodek označila kot "neposredni napad na premierja in njegovo družino". Podpredsednik kosovske vlade Hajredin Kuqi je novinarjem v Prištini pojasnil, da je bil Thaci v času napada na zasebnem obisku in da so pristojne oblasti povečale varnostne ukrepe za predstavnike kosovske vlade. Kuqi je poudaril: "Dejstvo, da je nekdo želel raniti premierja in družino, ne glede na vzrok, ni samo kriminalno dejanje. To presega tudi politično mržnjo ali nestrpnost."

Kosovo priznalo že 42 držav
Thaci, nekdanji vodja Osvobodilne vojske Kosova, velja za ključno osebo na poti Kosova v samostojnost. Kosovo je svojo neodvisnost razglasilo 17. februarja. Doslej naj bi to državo uradno priznalo 42 držav. Zadnji med njimi sta bili Češka (21. maja) in Liberija (30. maja). Slovenija je Kosovo priznala 5. marca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.