Svet
0 ogledov

Ovse: Volitve v Gruziji veljavne

Sakašvilijevi volivci so ponoči po ulicah Tbilisija že proslavljali zmago. Žurnal24 main
Predsedniške volitve v Gruziji so bile veljavne in v skladu z demokratičnimi standardi, vendar pa so se pokazali tudi problemi, opozarja OVSE.

Predsedniške volitve v soboto v Gruziji so bile veljavne in v skladu z demokratičnimi standardi, vendar pa so se pokazali tudi problemi, s katerimi se bo treba spopasti zelo hitro, je v Tbilisiju povedal vodja opazovalne misije Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), ameriški kongresnik Alcee Hastings.

Kot je dejal Hastings, so imeli volivci tokrat prvič resno izbiro med kandidati zaradi česar so po njegovem mnenju te volitve "veljavne in pravi odraz volje ljudstva". "V Gruziji je demokracija naredila zmagovit korak," je še dejal. Dodal pa je, da "prihodnost hrani še velike izzive".

Po besedah madžarskega poslanca Matyasa Eorsija so volitve pokazale tudi nekaj "resnih pomanjkljivosti". "Zdaj pa je na oblasteh, da bodo prisluhnile kritikam in se hitro odzvale k resnim pomanjkljivostim, ki so bile zabeležene," je dejal Eorsi.

Na oceno opazovalcev Ovseja se je že odzvalo rusko zunanje ministrstvo, kjer so dejali, da je ocena opazovalcev površna. "Ugotovitve opazovalcev iz Zahoda, ki jih je prezgodaj javno objavil ameriški kongresnik Hastings, so površne," so sporočili iz Moskve. Ob tem so navedli številne nepravilnosti in kritizirali predvolilno kampanjo.

Gruzijska opozicija sicer na drugi strani očita številne nepravilnosti v volilnem procesu in napoveduje proteste. Toda več kot 400 opazovalcev misije Ovse tega ni potrdilo. Kritizirali so predvsem predvolilno kampanjo predsednika Mihaila Sakašvilija in prizadevanja za skrivanje določenih aktivnosti med njegovim mandatom.

Po prešteti slabi četrtini vseh glasov se je rezultat sicer spremenil, saj je odstotek glasov za Sakašvilija padel pod 50 odstotkov na 48,55 odstotka, kar ne zadostuje za zmago v prvem krogu volitev. Na drugem mestu je Levan Gačečiladze, ki je prejel 26,12 odstotka glasov

Nadaljevanje reform
Gruzija se že več mesecev spopada s hudo politično krizo. Novembra je opozicija pripravila velika zborovanja proti 40-letnemu Sakšviliju, ki ima zaradi svoje zahodne naravnanosti podporo EU in ZDA. Kljub temu pa je takrat svoje zahodne zaveznike nemalo razočaral, ko je opozicijske proteste razgnal s silo. Kasneje je razpisal predčasne predsedniške volitve, s katerimi bi prejel zaupnico za nadaljevanje dela, ki ga je začel s prihodom na oblast med rožnato revolucijo leta 2003.

Prorusko naravnana opozicija mu očita, da je nekdanjo sovjetsko republiko zavozil, saj da mu ni uspelo odpraviti socialnih razlik v državi, obenem pa da je močno poslabšal odnose z Rusijo, od katere je nekdanja sovjetska republika tudi zelo gospodarsko odvisna.

Obenem z volitvami so se Gruzijci izrekali tudi o podpori članstvu v Natu in o razpisu parlamentarnih volitev letos spomladi. Po prvih podatkih sta oba referenduma uspela.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.