Svet
68 ogledov

Pripravite se na 3D-hologramske klice

5G
Video pogovori, spletni sestanki, koncerti, konference, vse to je ali pa še bo postalo del našega vsakdana. Da vse poteka nemoteno, so zaslužne zanesljive omrežne povezave, ki nam včasih naredijo tudi kak siv las več. S 5G bodo tovrstne skrbi odveč, komuniciranje prek spleta pa teklo gladko.

Čeprav je pandemija koronavirusa zamrznila nekatera področja, pa se je ravno v tem času izkazalo, kako so za nemoteno delo od doma in komuniciranje pomembne tehnologije. S tehnologijo 5G se podatki gibljejo s približno 10 gigabajti na sekundo, kar je 20-krat hitreje kot 4G, zakasnitev pa je manjša od milisekunde. Prinaša seveda super hitro nalaganje, a to ni vse. Tehnologija 5G, kjer je vodilni ponudnik kitajski gigant Huawei, je informacijska avtocesta nove generacije in marsikdo jo označuje za enega pomembnejših razvojnih mejnikov v zgodovini človeštva. Ta bo spremenil komuniciranje kot ga poznamo danes in segel daleč nad pametne telefone.

Prvi val video klicev prek 5G bo sicer res zajel pametne telefone (zato ima večina 5G telefonov boljše sprednje kamere), dolgoročno pa se bodo HD videi, 4K in celo 8K videi pretakali med 5G napravami za razširjen resničnostjo (AR) in naglavnimi napravami za virtualno resničnost (VR). Ker je 5G zmožna pretočiti ogromne količine podatkov v realnem času, se bodo razbohotile aplikacije za video klice in se razširile na 360 stopinj.

Mešana resničnost in prepričljiva interakcija

Pozabite na delo na daljavo in se pripravite na poglobljeno delov v virtualni resničnost. Ko lahko vsakdo nosi naglavne naprave za navidezno resničnosti kjer koli, prek njih komunicira in "vidi" digitalnega dvojčka konferenčnih dvoran, tovarn in celo virtualnih dogodkih, polnih avatarjev sodelavcev, se začne era mešane resničnosti (XR), ki jo poganja tehnologija 5G. Z XR bo delo od doma postalo norma. Konec koncev, zakaj bi hodili v pisarno, če se lahko enostavno prestavimo v virtualno okolje? Vrhunski zvočni in vizualni videoposnetki visoke ločljivostjo bodo ljudem omogočali kakovostno in prepričljivo interakcijo na načine, ki se jim 4G niti približa ne. Vse te tehnologije pa zahtevajo novo generacijo naprednih zaslonov za naglavne VR naprave.

V živo prek hologramske slike

Seveda se stvari ne bodo premaknile kar čez noč in vse tudi ni odvisno le od tehnologije pete generacije. A, ko se bodo video klici s 5G izboljšali, pričakujte nov preskok s prihodom 3D hologramskih klicev v živo.

V Veliki Britaniji so takšen klic s pomočjo tehnologije 5G in nogometne igralke Steph Houghton uspešno že izvedli. V Grčiji pa so enako tehnologijo uporabili za 'holoport' glasbenikov na različne fizične lokacije virtualnega odra, kjer so skupaj odigrali izbrano skladbo.

3D-holografski klici so sicer podatkovno zelo „težki“, približno štirikrat več kot pretakanje 4K videa, kar za 5G ni problem, seveda pa je ob tem pomembna tudi nizka zakasnitev, ki jo omogoča tehnologija pete generacije omrežij. Dolgoročno ima ta potencialne aplikacije še za medicinsko diagnostiko, videokonference in igranje iger.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.