Svet
7 ogledov

Psi največkrat ugriznejo domače

Tudi čivava je lahko nevarna. Žurnal24 main
Lastniki nevarnih psov v Franciji bodo po novem potrebovali posebno dovoljenje, ki bo dokazovalo, da so svoje ljubljenčke sposobni obvladati. Tudi pri nas za večjo varnost obstajajo zakonska določila.

Francoska narodna skupščina je sprejela zakon, ki od lastnikov nevarnih psov zahteva pridobitev posebnega dovoljenja. Lastniki bodo po novem morali dokazati, da so svoje ljubljenčke sposobni obvladati, preden jim bodo mestne oblasti odobrile dovoljenje.

Sprejetje zakona so spodbudili številni napadi psov na majhne otroke. V Franciji število nevarnih psov presega 600.000.

Psi morajo biti od marca na povodcih
Kako je s tem pri nas? ''Pri nas imamo v dopolnilih in spremembah zakona o zaščiti živali, ki so bili sprejeti aprila letos , določen postopek ravnanja z nevarnimi psi. Opredeljeno je, kdaj je pes nevaren in kako ukrepamo. Od marca tudi velja ukrep, da morajo biti vsi psi na javnih krajih na povodcu. Lastnik psa, ki ga razglasimo za nevarnega, ima dve možnosti – psa da lahko za deset dni na opazovanje in po desetih dneh ga evtanazirajo, če se ugotovi, da je nevaren, ali pa ga pošlje na prešolanje po posebnem programu, ki ga pripravlja Veterinarska uprava v sodelovanju s Kinološko zvezo Slovenije. Lastnik mora po tem programu psa usposobiti in preizkusiti, ali je okolju še nevaren,'' je za zurnal24.si povedal Jože Vidic, doktor veterinarske medicine in mednarodni kinološki sodnik.

In kako uspešna so prešolanja? ''Prešolanje je odvisno predvsem od skrbnika, bolj je pomembno, da se spremeni odnos lastnika do psa, kot pa spreminjanje psa. Resocializacija je bolj ali vsaj v enaki meri namenjena tako skrbniku kot psu.'' 

Vidic zatrjuje, da agresivnost ni povezana s pasmo. ''Ne govorimo o nevarnih pasmah, ampak o nevarnih psih. Vsak pes je lahko nevaren. Po statistiki največkrat ugriznejo domači psi, ki napadejo znanega človeka ali celo družinskega člana. Največ ugrizov povzročijo mešanci, ker jih je 90 odstotkov. Med pasemskimi psi sicer morda izstopajo nemški ovčarji, vendar bi to težko pripisal pasmi.'' V Sloveniji sta na leto eden ali dva napada s težjimi poškodbami, dodaja Vidic.

Seveda pa ne ogrožajo le psi, saj je kar nekaj prijav zoper skrbnike, ki pse zanemarjajo ali mučijo. V takšnem primeru lahko skrbnika kaznujejo in mu odvzamejo psa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.