Svet
8 ogledov

Skupščina o svojem predsedniku prihodnjo sredo

Hashim_Thaci_kosovo_afp_1811 Žurnal24 main
Kosovska skupščina se je po parlamentarnih volitvah 17. novembra lani sešla na ustanovnem zasedanju. Poslanci skupščine so zaprisegli, nato pa zasedanje po 30 minutah preložili na sredo.

Takrat naj bi po napovedih tudi izbrali predsednika skupščine. Kot je izjavil vodja misije ZN na Kosovu (Unmik) Joachim Rücker, naj bi skupščina v sredo že glasovala tudi o novi kosovski vladi.

Nova skupščina se je sešla dan pred iztekom ustavnega roka. V soboto se namreč izteče rok, do katerega se morajo v skladu z ustavo po parlamentarnih volitvah 17. novembra lani konstituirati nove kosovske institucije.

Kot je novinarjem dejal mandatar za sestavo nove kosovske vlade Hašim Tači, se je začelo novo leto z novim vodstvom in novo vizijo, s parlamentom in vsemi institucijami neodvisnega Kosova. Vnovič je zatrdil, da je kosovsko vodstvo odločeno sodelovati z mednarodnimi partnerji, da bi Kosovo uradno postalo neodvisno in suvereno.

Kosovo še bližje neodvisnosti
Kosovska skupščina, v kateri ima največ sedežev Demokratska stranka Kosova (PDK) Hašima Tačija, se bo sešla na ustanovni seji in med drugim izvolila svojega predsednika iz vrst PDK. Ob tem naj bi mandatar Tači sporočil tudi sestavo koalicijske vlade, v kateri bodo po napovedih poleg predstavnikov PDK še predstavniki stranke predsednika Sejdiuja Demokratske zveze Kosova (LDK). V soboto se sicer izteče rok, do katerega se morajo v skladu z ustavo po parlamentarnih volitvah 17. novembra oblikovati nove kosovske institucije.

Z ustanovitvijo nove vlade je Kosovo še bliže neodvisnosti. Tači, ki bo najverjetneje izvoljen za premierja, je namreč takoj po razglasitvi zmage svoje stranke na novembrskih volitvah napovedal, da bo neodvisnost Kosova razglasil 20. decembra. To se sicer ni zgodilo, je pa dan prej predsednik Sejdiu na zasedanju Varnostnega sveta ZN slednjega pozval, naj prizna edinstvenost primera Kosova in odpre vrata njegovi neodvisnosti. VS ZN je medtem sklenil zasedanje, na katerem njegove članice zaradi nasprotovanja Rusije znova niso dosegle soglasja glede skupnega reševanja kosovskega vprašanja. Varnostni svet naj bi zato odločitev o Kosovu prepustil Evropski uniji, ki z izjemo Cipra podpira neodvisnost pokrajine.

Kot nov datum enostranske razglasitve neodvisnosti zdaj velja šesti februar. Uvod v priznanje Kosova naj bi bilo zasedanje zunanjih ministrov EU, načrtovano za 28. januar. Na njem naj bi uradno potrdili odločitev o napotitvi civilne misije EU na Kosovo, to pa bo pomenilo oživitev načrta Marttija Ahtisaarija o nadzorovani neodvisnosti Kosova. Zahodne države so že sporočile, da bodo po predsedniških volitvah v Srbiji (prvi krog bo potekal 20. januarja, morebitni drugi krog pa tretjega februarja) priznale enostransko neodvisnost pokrajine.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.