Svet
3 ogledov

Slovenija izgublja simpatije?

Swoboda meni, da bi se morala Evropska komisija v reševanje spora vključiti že p Žurnal24 main
O štiristranskem srečanju, ki ga je omenil hrvaški premier Ivo Sanader, tiskovna predstavnica evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna Kristzina Nagy ne ve nič.

Sanaderjev v predlog o štiristranskem srečanju očitno še ni dosegel evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna. Naše zunanje ministrstvo pa je potrdilo, da je takšno srečanje potrdilo že pred časom, niso pa določili konkretnega datuma.

Hrvaški premier Ivo Sanader je povedal, da bi srečanje med Slovenijo, Italijo, Hrvaško in Evropsko komisijo lahko bilo že 13. in 14. marca v Bruslju, ko bo potekal vrh EU. Po njegovem mnenju "bi bilo dobro, če bi vprašanje ERC pred tem obravnavali na nižji ravni ministrov ali državnih sekretarjev". Italija se še ni odločila, ali bo pristala na omenjeni sestanek, saj bi morala njihova tehnična vlada nase prevzeti odgovornost.

Za Hrvaško je "sprejemljivo vse, kar pelje proti rešitvi, in sicer na ta način, da Hrvaška, če bo možno, obdrži tisto, do česar ima pravico po konvenciji Združenih narodov o pravu morja". Rešitev problema pa ne bo temeljila na uveljaviti le ekološkega dela cone.

Slovenija izgublja simpatije?
O problemu ERC se je razpisal tudi zagrebški Vjesnik. "Zgodilo se je prav tisto, kar je Hrvaška pričakovala: konstruktiven pristop velikega števila članov parlamenta in vztrajno grdo obnašanje naših prvih sosedov, ki so do skrajnosti kompromitirali predsedovanje EU," piše Vjesnik.

Po njihovem mnenju se je izkazalo, da je EU naklonjena Hrvaški in da ERC ne predstavlja ovire za vstop Hrvaške v EU. Zaradi svojega odnosa do Hrvaške naj bi Slovenija izgubljala simpatije ne le na Vzhodu, ampak tudi na Zahodu.

Pahor ni zadovoljen

Evropski poslanec Borut Pahor ni zadovoljen, da poslanec Hannes Swoboda ni sprejel stališča, da je uveljavitev ekološko-ribolovne cone problem med Hrvaško in EU. Odbor Evropskega parlamenta je v Bruslju sprejel poročilo Swobode o poti Hrvaške v EU. "Nezadovoljen sem, ker Swoboda ni sprejel stališča, da je uveljavitev ekološko-ribolovne cone (ERC) problem med Hrvaško in EU," je pojasnil Pahor (PES/SD), ki se je glasovanja edini vzdržal, medtem ko proti ni glasoval nihče.

"Zadovoljen sem, da smo dosegli nekaj kompromisov, ki so v našo korist, a nezadovoljen, da je eden od pomembnejših za slovenske nacionalne interese ostal zunaj tega kompromisa," je povedal po glasovanju v parlamentarnem zunanjepolitičnem odboru.

Poročevalec je sicer "sprejel del mojega amandmaja, da je ERC del hrvaške zaveze v pogajanjih z EU, ampak potem hitro dodal, da morajo rešitev problema poiskati vlade v Zagrebu, Ljubljani in Rimu, torej vrača problem v bilateralne okvire in to je zame nesprejemljivo," je poudaril Pahor in dodal, da je odbor Hrvaški "pogledal skozi prste".

Swoboda pravi, da je bilo poročilo dobro sprejeto

Borut Pahor se je v parlamentarnem zunanjepolitičnem odboru edini vzdržal glasovanja. © BOBO

 
"Moje poročilo je bilo sprejeto z 52 glasovi za in nobenim proti ter samo enim vzdržanim, torej ne more biti tako slabo," se je na te očitke odzval Swoboda. "Nisem spremenil stališča, še vedno menim, da mora Hrvaška napraviti prvi korak, predlagati rešitev, kompromis," je poudaril.

"Zelo jasno je, da nikomur v EU ne bi bilo mar za ERC, če ne bi sosedi – sicer upravičeno – rekli: 'Hej, to ni mogoče'," meni Swoboda. "Ali res mislite, da je komu v Estoniji, na Škotskem ali celo v Avstriji mar za to vprašanje? Bodimo realistični, to je problem za sosede in zato je problem tudi za Evropsko komisijo in iz solidarnosti tudi za druge države članice," je pojasnil.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.