Svet
0 ogledov

Srbiji zelena luč, Makedonija v čakalnici

olli rehn afp Žurnal24 main
Evropski komisar za širitev Olli Rehn je napovedal, da bo EU s Srbijo parafirala sporazum o stabilizaciji in pridruževanju, ki je prva stopnička na poti v polnopravno članstvo Unije.
"Imam dobre novice za eno od držav ," je jutrišnje parafiranje, ki je nujen in prvi formalni korak k polnopravnemu članstvu Srbije v EU, napovedal Rehn na predstavitvi poročil o napredku Srbije in še šestih držav na poti v EU. Ob tem pa je opozoril, da ostaja nujen pogoj za sklenitev sporazuma popolno sodelovanje Beograda s haaškim sodiščem.

Rehn se je za parafo sporazuma s Srbijo odločil po posvetovanju z glavno tožilko Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije Carlo Del Ponte , ki je poročala o "izboljšanju sodelovanja tako pri iskanju obtožencev kot pri dostopu do arhivov in dokumentov ". Parafiranje sporazuma je sicer samo tehnični korak, s katerim obe strani potrdita, da sta seznanjeni z vsebino dokumenta.

Ključni korak Srbije na poti v Evropsko unijo pa ostaja sklenitev sporazuma o stabilizaciji in pridruževanju, ki ga država doslej še ni podpisala zaradi nezadostnega sodelovanja s haaškim sodiščem pri iskanju vojnih obtožencev. Nujen pogoj za sklenitev sporazuma ostaja "popolno sodelovanje s haaškim sodiščem, ki bi moralo privesti do prijetja in predaje vseh preostalih obtožencev Haagu ", med njimi Ratka Mladića in Radovana Karadžića , navaja komisija v poročilu.

Korupcija je eden od poglavitnih problemov Črne gore, ugotavlja poročilo o njenem napredku. © iStock Photo

 
Makedonija ostaja v čakalnici
Znova bodo razočarani v Skopju, saj bo morala Makedonija, edina od treh kandidatk za članstvo v Evropski uniji, ki še ni začela pristopnih pogajanj, na širitveni preboj počakati do naslednjega leta.

Komisar Rehn je ob predstavitvi poročila o napredku Makedonije na poti v EU izrazil pričakovanje, da bo leto 2008 pomenilo "nov zagon" za Makedonijo, ki za preboj potrebuje predvsem "bolj konstruktiven politični dialog" .

Makedonija tako niti letos ni dobila datuma za začetek pristopnih pogajanj, čeprav ima status kandidatke že od decembra 2005. Za preboj na tem področju si bo v prvi polovici prihodnjega leta prizadevala Slovenija kot predsedujoča EU.

Korupcija zaustavlja Črno goro
Glede Črne gore je Rehn izrazil pohvale za njene dosedanje dosežke, vendar je ob tem opozoril, da mora administrativne in pravosodne reforme izvesti v celoti.
Poročilo o napredku sicer izrazito opozarja na korupcijo, ki je v državi zelo razširjena in je zelo resen problem. Na splošno je bilo malo dosežkov na tem področju, položaj pa zahteva nujno ukrepanje, poudarja Bruselj.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.