Svet
0 ogledov

Število mrtvih se bliža 1000

Izraelski vojaki naj bi popolnoma obkolili Gazo. Žurnal24 main
Izraelska vojska stopnjuje napade na Gazo. Vojaki so tako mesto Gaza popolnoma obkolili, napredovali pa so že tudi proti notranjosti mesta. V spopadih je padlo že 952 Palestincev.

Po navedbah prebivalcev mesta so ti preživeli eno od najhujših noči v ofenzivi, ki traja že 18. dan. Izraelski tanki in vojaki so že vdrli v gosto naseljena predmestja Gaze, televizije pa kažejo posnetke silovitih eksplozij v središču mesta, kamor se za zdaj vojaki še niso podali. Po poročanju agencij Gazo bombardirajo iz zraka, s tal in celo z morja, hudi boji med izraelskimi vojaki in borci palestinskega gibanja Hamas pa so potekali tudi na območju mesta Džabalija. Po zadnjih podatkih je v bojih padlo 952 Palestincev, med njimi tudi 400 žensk in otrok.

O nadaljevanju spopadov na območju Gaze je v noči na torek vnovič razpravljal Varnostni svet Združenih narodov, generalni sekretar ZN Ban Ki Mun pa je obe strani v konfliktu znova pozval k spoštovanju resolucije, ki jo je VS ZN sprejel minuli petek. "Resolucija je obvezujoča in vse članice jo morajo spoštovati. Čas je, da ustavimo smrt in uničenje," je v New Yorku dejal Ban. Obe strani je tudi pozval, naj takoj sprejmeta egiptovsko pobudo za prekinitev ognja. To pomeni, da bi moral Hamas ustaviti raketiranje Izraela, slednji pa ofenzivo na območju Gaze. "V imenu človečnosti in mednarodnega prava vas pozivam, da spoštujete to resolucijo," je še pozval Ban.

Vodstvo Hamasa je sicer izrazilo pripravljenost za prekinitev spopadov, čeprav ne podpirajo resolucije ZN. Kot je v ponedeljek v televizijskem nagovoru dejal bivši palestinski premier Ismail Hanija, je Hamas pripravljen na vsakršno pobudo, "ki bi končala agresijo na naš narod". Toda pogoji ostajajo – umik izraelskih sil iz Gaze in konec blokade. Resolucije ZN pa ne namerava spoštovati Izrael. "Ne morem sprejeti, da se ZN v vojni proti terorju odloči, kdaj se bo končala," je v ponedeljek dejala izraelska zunanja ministrica Cipi Livni in poudarila, da je odločitev, kdaj bo konec izraelskih napadov na območje Gaze, v rokah Izraela.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.