Svet
9 ogledov

"To bi naredil še enkrat"

Vojna prijatelja Tony Blair in George W. Bush leta 2006. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Posebna komisija je zaslišala nekdanjega britanskega premierja Tonyja Blaira, ki je polagal račune za svoje odločitve v času začetka napada na Irak.

Tony Blair je na zaslišanju dejal, da je odločitev o napadu na Irak sprejel, ker naj bi bivši iraški vodja Sadam Husein predstavljal "resno in nenehno" grožnjo celotnemu svetu, je poročal The Sun. "Popolnoma sem bil prepričan, da ima Husein orožje za masovno uničevanje ter da ga je pripravljen uporabiti," je še dejal Blair.

"Prav je, da smo ga odstranili. Če bi moral to odločitev sprejeti še enkrat, bi jo," je nadaljeval bivši britanski premier. 

Blair je tudi zanikal namigovanja, da vojakom ni želel dati na razpolago denarja in opreme med vojno. "Če bi kdorkoli prišel k meni in mi dejal, da je posredovanje v Iraku ogroženo zaradi pomanjkljive vojaške pripravljenosti, bi to vzel zelo resno. A tega niso storili."

Blair je tudi zanikal, da bi s tedanjim ameriškim predsednikom Georgeem Bushem sklenila dogovor za podporo ameriški akciji v Iraku že leta 2002 na Bushevem ranču.

Sadam Husein je mejil na psihopata.

Tony Blair, nekdanji britanski premier


Preiskovalcem je še povedal, da je Busha poskušal prepričati, naj upošteva Združene narode.

Komisija si bo gotovo vzela veliko časa za vprašanja glede orožja za množično uničevanje, ki naj bi ga imel Husein. To je bil namreč glavni argument, zakaj britanski vojaki odhajajo v Irak.

Iračani zdaj živijo bolje?
"Kot vem, bo dejal, da je imel Husein zmožnosti in namen izdelati orožje za množično uničevanje," je ob začetku zasliševanja dejal eden izmed urednikov BBC-ja Nick Robinson.

''Po mojih informacijah bo Blair trdil, da je padec režima Sadama Huseina izboljšal in celo rešil življenja številnih Iračanov,'' je še dodal Robinson.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Črni madež na diplomatski karieri

Odločitev, da napoti 45 tisoč britanskih vojakov v Irak leta 2003, je bila najbolj sporna odločitev v času 10-letnega Blairovega mandata.

Zaslišanje naj bi trajalo kar šest ur. Tony Blair je pojasnil, kdaj natančno je tedanjemu ameriškemu predsedniku Georgu W. Bushu obljubil vojaško podporo v Iraku. Namen tega posredovanja je bilo zrušenje režima Sadama Huseina.

Blair je v intervjuju za BBC dejal, da bi vojaško posredovanje v zalivski državi podpiral, tudi če bi že na začetku vedel, da iraško orožje za množično uničevanje ne obstaja.

Vojaško posredovanje so zavezniki zagovarjali s trditvami, da ima Husein orožje za množično uničevanje. Tega niso našli nikoli.

Blair bo moral pojasniti, zakaj ni bila upoštevana resolucija Združenih narodov. Organizacija ni privolila v napad na Irak, zaradi česar nekateri to vojaško posredovanje označujejo za nelegitimno.  

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pred zgradbo, kjer zaslišujejo Blaira, se je na protestnem shodu zbralo okoli 200 ljudi. Blair se je soočenju izognil tako, da je vstopil skozi stranska vrata.

Vse prej kot samo zaslišanje
Analitiki opozarjajo, da bo javno zaslišanje vse prej kot razčiščevanje dogodkov izpred sedmih let. V laburistični stranki se bojijo, da bo imelo velik vpliv na odločanje volivcev pred letošnjimi junijskimi volitvami.
''To je odločilni dan zanj, britansko javnost in Britanijo kot moralno avtoriteto v svetu,'' meni politični komentator in Blairov biograf Anthony Seldon.  

Pred zgradbo, kjer bo potekalo zaslišanje, družine okoli 179 britanskih vojakov, ki so umrli v Iraku, napovedujejo protest. Menijo, da bi morali Blaira obravnavati kot vojnega zločinca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.