Svet
0 ogledov

Ugibanja o "putinizaciji" Hrvaške

Borut Šuklje vidi ključen razlog za Sanaderjev umik v hrvaškem težavnem položaju
1/2
Žurnal24 main
Politični analitiki na Hrvaškem in v Sloveniji mrzlično iščejo vzroke za nenaden odhod Iva Sanaderja z vrha hrvaškega političnega prizorišča. Med možnostmi omenjajo tudi puč v vrhu HDZ-ja.

Odhajajoči premier je večkrat ponovil, da vzrok za odstop ni bolezen. Prav tako je sprva zanikal, da namerava kandidirati na letošnjih predsedniških volitvah, kasneje pa je le dejal, da njegova vrnitev v politiko ni izključena.  

 
 

Sanaderjev odhod z mesta predsednika hrvaške vlade ne bo vplival na odnos med državama in reševanje mejnega spora.

Borut Šuklje

 
Začasen odhod
Tako še ostaja možnost, da se je pred težkimi trenutki za hrvaško vlado, ki se sooča z blokado pri vstopanju v Evropsko unijo in zelo slabim gospodarskim položajem, začasno umaknil pred pozornostjo javnosti, nato pa bi se jeseni po pozivih vrnil v politiko kot rešitelj države. Novinarjem je na vprašanje, ali zapušča ladjo, ki tone, dejal, da ni "nikoli bežal pred težavami in izzivi ".  

Tudi slovenskemu političnemu analitiku in poznavalcu Balkana Borutu Šukljetu se zdi najverjetnejša špekulacija, da ga bodo v lastni stranki čez dva ali tri mesece poklicali, naj kandidira za predsednika države. Ni izključeno celo, da bi si kot predsednik države povečal pristojnosti, če ima res še vedno takšno neformalno moč nad vlado in HDZ-jem. Na vprašanje, ali to ne spominja na strategijo nekdanjega ruskega predsednika in sedaj premierja Vladimirja Putina , je Šuklje odgovoril: "Lahko bi se tako reklo." 

Spor s Hebrangom?

Po poročanju spletenga portala Index naj bi včeraj prišlo do spora Sanaderja in Hebranga. Sanader naj bi želel sodnim mlinom predati bivšega obrambnega ministra Berislava Rončevića zaradi "afere kamioni", Hebrang pa naj bi mu odgovoril: "Če predamo Rončevića nihče od nas ni več varen".

Puč v HDZ-ju
V hrvaških medijih se pojavljajo tudi ugibanja o puču v HDZ-ju, v kateri naj bi oblast prevzela desna struja.

Vendar pa analitiki menijo, da predlog Jadranke Kosor za novo predsednico vlade in Andrije Hebranga za kandidata za predsednika države kažeta na to, da ima Sanader še vedno močan vpliv v stranki. V njej naj bi prevzel mesto častnega predsednika z možnostjo glasovanja pri odločanju. Več o razmerah v stranki bo znano po sobotnem izrednem zasedanju njenega vrha.

Afera kamioni
Pojavljajo pa se tudi ugibanja, ali ni vzrok za odstop tako imenovana afera kamioni. Ravno zaradi nje naj bi se v torek pošteno sporekla Sanader in Hebrang.

Gre za nakup kamionov za obrambno ministrstvo v vrednosti 10 milijonov kun. Hebrang naj bi včeraj zagrozil Sanaderju, da če bo sprožil preiskavo, bo nekdanji minister za obrambo Berislav Rončević s seboj potegnil tudi njiju.

Bolezen
Sanaderjev strankarski in osebni kolega Jerko Rošin je za hrvaški spletni portal 24sata izjavil, da je za odstop kriva bolezen. "Človek ne ve, kaj mu pomeni zdravje, dokler ga na izgubi," je dejal Rošin.

Tudi nekateri drugi poslanci so opozorili, da je Sanader lani izginil neznano kam za tri tedne. Že takrat so se pojavila ugibanja, ali morda premier ni odšel na zdravljenje.

Gospodarska katastrofa
Šuklje vidi dva razloga za nenaden umik. Prvi je katastrofalen gospodarski položaj v državi s 15 milijard kun (dobri dve milijardi evrov) globoko proračunsko luknjo.

Finančni minister Ivan Šuker je tako včeraj na podelitvi nagrad poslovnežem dejal, da  6,7-odstoten padec BDP-ja še ni dokončen, guverner Hrvaške narodne banke Željko Rohatinski pa je včeraj opozoril, da naj vlada ne računa več na pomoč narodne banke, saj mora ta braniti stabilnost kune. Poleg tega vlado čakajo precejšnje težave zaradi neuspešnega prilagajanja hrvaškega kmetijstva zahtevam EU.

Drugi razlog je zastoj pri vstopanju v EU in možnost, da bo južna soseda zaradi tega morala počakati na tako imenovani drugi veliki pok oziroma večjo skupino držav, predvsem balkanskih, ki bi hkrati vstopile v EU.   

Premeten umik

Sanader naj bi zaradi nakopičenih težav ocenil, da se je bolje umakniti. "Ker gre za enega najbolj izobraženih politikov v Evropi, je to storil zelo učinkovito," ugotavlja Šuklje. Tako je v tajnosti sklical koalicijske partnerje in dosegel, da vladne krize ne bo in da bo primopredaja novi vladi Jadranke Kosor brez večjih političnih turbulenc, Šuklje celo ugiba, da je morda sam izvedel mali puč v stranki. HDZ namreč na hitro dobiva nov statut, funkcijo častnega predsednika, novega glavnega tajnika ter pet podpredsednikov.

Slednje bi lahko potrdilo tudi ugibanja, da se je soočil z zahtevami desne struje v stranki in ji prek imenovanj Hebranga in Vladimirja Šeksa omogočil večji vpliv v stranki.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.