Svet
6009 ogledov

Več tisoč deklet poroča o stranskih učinkih po cepljenju proti HPV

razno 12.09.13. HPV cepljenje, Nancy Brajtbord, RN, (L) administers a shot of ga razno 12.09.13. HPV cepljenje, Nancy Brajtbord, RN, (L) administers a shot of ga
"Imela sem hude bolečine v trebuhu, prsih, težko sem dihala," o težavah po cepljenju proti HPV razlaga britanska najstnica. "Drugič nisem mogla premikati polovice telesa." Stranske učinke čuti več tisoč britanskih deklet. V Sloveniji so zdravniki lani podali 23 prijav, dve dekleti so hospitalizirali. Razdeljenih je bilo več kot 11.000 odmerkov cepiv.

Več tisoč dekletom se je po cepljenju proti raku materničnega vratu HPV bistveno poslabšalo zdravstveno stanje, poroča britanski The Independent. V zadnjih desetih letih je britanska agencija za zdravila prejela več kot 8.200 prijav neželenih stranskih učinkov po cepljenju proti HPV, 2.587 jih je klasificiranih kot resni zapleti, zaradi katerih je bila potrebna hospitalizacija, oziroma so ogrožali življenje.

"Simptomi so se začeli pojavljati dva tedna po cepljenju"

"Ko sem podpisala privoljenje za cepljenje proti raku materničnega vratu takrat 13-letne hčerke, sem bila prepričana, da je to najboljši način, da dolgoročno zaščitim njeno zdravje. Vendar so se kmalu pojavili stranski učinki. Dva tedna po cepljenju se je začela pojavljati slabost in vrtoglavica. Zadnja štiri leta so za družino nočna mora," je za The Independent povedala mama zdaj 17-letne Emily, ki se ji zdravstveno stanje ni izboljšalo. 

Po drugem in tretjem odmerku še slabše

"Simptomi so postali še hujši po druge in tretjem odmerku. Zaradi bolečin v prsih in trebuhu ter težav z dihanjem smo bili večkrat na urgenci," razlaga mama. "Zgodilo se je, da nisem mogla premikati ene strani telesa, nisem vedela, kaj se dogaja,“ dodaja hčerka, ki pred cepljenjem ni imela nobenih posebnih zdravstvenih težav, bila je odlična učenka in vsestranska športnica.

Dve leti po cepljenju je bila Emily zaradi hude izčrpanosti v šoli sposobna preživeti le nekaj ur tedensko,  mama je morala pustiti službo in skrbeti za hčerko.

“Vsak obisk pri zdravniku se je končal z zavijanjem oči. Vsaka omemba cepljenja proti HPV je bila deležna posmeha," razlaga mati, ki opozarja, da sama ni proti cepljenju, vendar je na tem področju še veliko vprašanj na katere strokovnjaki nimajo odgovorov.

V Sloveniji lani 23 prijav

Lani je bilo v Sloveniji razdeljenih več kot 11.000 odmerkov cepiv proti okužbam s HPV. Nacionalni inštitu za javno zdravje (NIJZ) je prejel 23 prijav zdravnikov glede neželenih učinkov po cepljenju proti okužbam s HPV.

"Od omenjenih 23 prijav neželenih učinkov po cepljenju proti HPV so najpogosteje poročali o slabosti, glavobolu, vrtoglavici, utrujenosti in lokalnih reakcijah na mestu cepljenja. Dve prijavi sta bili po definiciji razvrščeni kot resni - pri teh dveh osebah je v kratkem času po cepljenju prišlo do slabosti in glavobola, pri prvi osebi poleg tega še do bolečin v trebuhu, pri drugi pa do pospešenega dihanja in mravljinčenja v rokah. Obe osebi sta bili en dan zaradi opazovanja hospitalizirani in po tem odpuščeni iz bolnišnice brez posledic," razlaga Veronika Učaker iz NIJZ.

Število prijav neželenih učinkov narašča, Japonska cepljenja ne priporoča več

V letu 2013 je bilo v Sloveniji razdeljenih nekaj manj kot 14 tisoč odmerkov cepiva proti raku materničnega vratu, prijav pa je bilo devet manj kot leta 2014, torej 14.

Število prijav neželenih učinkov po poročanju The Independenta narašča tudi v drugih državah. Na Danskem so tako v televizijskem dokumentarcu predstavili številna dekleta, ki imajo težave po cepljenju. Zaradi stranskih učinkov je Japonska lani umaknila priporočilo glede cepljenja proti virusu HPV.

Možna povezava z fibromialgijo

"Cepljenje je bil eden izmed najbolj učinkovitih javnozdravstvenih ukrepov v zgodovini medicine. Vendar pa so neželeni učinki opisani po injekciji novejših cepiv proti HPV pogostejši kot pri drugih imunizacijah," v članku, ki je izšel v uradni mednarodni publikaciji s področja revmatologije Springer journal Clinical Rheumatology zapisal Manuel Martinez-Lavin.

Strokovnjak, ki se že več kot 30 let ukvarja z zdravljenjem kronične bolečine, ugotavlja, da se bolezni, kot je fibromialgija (bolezen pri kateri so prisotne bolečine, zbadanje in nenehna utrujenost) po uvedbi cepljenja proti HPV pojavljajo pogosteje kot prej.

"Zdravniki bi se morali zavedati možne povezave med cepljenjem proti HPV in razvojem teh težko diagnosticiratnih bolečinskih sindromov."

sergeja.hadner@zurnal24.si

Obiščite spletne zdravstvene posvetovalnice na forumih med.over.net.

Komentarjev 9
  • natalija0 00:23 15.oktober 2020.

    Jaz se vedno ne vem ali bi dala cepit hči ali ne. Bolj kot berem članke raziskave glede posledic cepljenja bolj me mineva.

  • Urška Gornik 10:42 05.junij 2015.

    Po koliko časa pa se ji je pokazal učinek? :)

  • suzy.a 09:22 05.junij 2015.

    Imaš tu odziv "gospe z Ivz-ja" ,kjer zbirajo prijave o stranskih učinkih:http://www.24ur.com/18-letnica-trdi-da-je-zaradi-cepljenja-proti-virusu-hpv-koncala-na-vozicku.html Fibromialgijo diagnosticirajo z bolečinskimi točkami in stopnji bolečine na njih ,ter po ostalih spremljajočih simptomih ,ter vsaj treh mesecih stalnih bolečin .Ne si jo želet. Ko te ...prikaži več stalno vse boli od mišic do sklepov ,ko se ne moreč odpočit ,naspat... in predvsem ko ga ni zdravila.In če ti ne poznaš nobenega primera še ne pomeni ,da jih ni!!!Bodi srečen ,da jih nima nihče v tvoji bližini.Tu je pa celotna zgodba:http://med.over.net/forum5/read.php?105,8247204