Svet
3 ogledov

ZDA odločno nad toplogredne pline

Neodvisni strokovnjak za okolje James Lovelock zatrjuje, da smo ljudje preprosto Žurnal24 main
Po več letih nasprotovanj bodo v boj proti podnebnim spremembam stopile tudi Združene države Amerike. Obamova administracija bo tako začela z omejitvijo toplogrednih plinov.

Administracija ameriškega predsednika Baracka Obame se je zato odločila potem, ko je ameriška agencija za varovanje okolja sporočila, da toplogredni plini ogrožajo zdravje ljudi in drugih živih organizmov. "Po temeljitem znanstvenem pregledu, ki ga je leta 2007 ukazalo vrhovno sodišče, je agencija za varovanje okolja objavila predlog ugotovitev, da toplogredni plini prispevajo k onesnaževanju zraka, ki lahko ogrozi javno zdravje in blaginjo," je v sporočilu zapisala EPA.

Omenjena odločitev je med naravovarstvenimi organizacijami že sprožila pozitivno odobravanje, saj so na negativne posledice toplogrednih plinov opozarjale že več let. Še posebej pa so bile glasne v času vladanja nekdanjega predsednika Georgea Busha mlajšega, ki se na opozorila naravovarstvenikov ni zmenil. Ameriško vrhovno sodišče je tako že aprila 2007 s petimi od devetih glasov presodilo, da ogljikov dioksid onesnažuje okolje, in agenciji naložilo, naj ugotovi, ali toplogredni plini ogrožajo javno zdravje. Sodišče je dodalo, da mora EPA, če bo ugotovila, da onesnaževanje ogroža zdravje, pripraviti osnutek pravil za zmanjšanje izpustov ogljikovega dioksida. Decembra 2007 je agencija osnutek ugotovitev poslala Beli hiši, ki jo je takrat vodil George Bush, vendar njegova administracija poročila ni upoštevala in se je do konca njegovega mandata upirala uresničitvi zahtev vrhovnega sodišča.

ZDA so tokrat le prisluhnile številnim kritikom in pripravile zakonodajo, ki bo agenciji za varovanje okolja omogočila, da bo ta lahko ukrepala mimo ameriškega kongresa. "Ta določila potrjujejo sklepe, da so toplogredni plini resen problem tako za današnje kot prihodnje generacije. Na srečo ugotovitve sledijo pozivu predsednika Baracka Obame k nizkoogljičnemu gospodarstvu in odločnemu vodstvu kongresa na področju čiste energije in podnebne zakonodaje," je dejala Lisa Jackson iz omenjene agencije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.