Gorenjska
2183 ogledov

Trumpovo bombandiranje Francije in Macrona

Donald Trump in Emmanuel Macron Epa
Donald Trump v seriji jutranjih tvitov napadel francoskega predsednika Emmanuela Macrona in njegovo državo.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je na slovesnosti ob 100. obletnici konca prve svetovne vojne v Parizu kritiziral "nacionalizem" in ga označil za nasprotje pravega patriotizma, ker gre v bistvu za sebičnost. Ameriški mediji in komentatorji so v tem videli neposredno zaušnico Trumpu, ki je na enem od svojih zborovanj pred vmesnimi volitvami dejal, da je nacionalist.

Poleg tega je francoski predsednik predlagal oblikovanje skupne evropske vojske, s čimer bi Evropa zmanjšala odvisnost od ZDA. Za evropsko vojsko se je sicer danes v Evropskem parlamentu zavzela tudi nemška kanclerka Angela Merkel.

Od zgodovine do vina

Donald Trump je na Twitterju zjutraj najprej kritiziral Macronovo idejo o oblikovanju evropske vojske. Spomnil je, da so se Francozi med prvo in drugo svetovno vojno v Parizu pripravljali na učenje nemščine, dokler jih niso rešile ZDA.

Nato je izrazil mnenje, da je ameriško vino prav tako dobro kot francosko, vendar Francozi svojega ščitijo s carinami, Američani pa ne, kar se mu ne zdi pošteno.

Macrona je nato napadel še z mnenjem, da kot predsednik v Franciji, kjer imajo desetodstotno brezposelnost, uživa le 26-odstotno javno podporo.

Trump mimogrede navrgel še, da je ni bolj nacionalistične države na svetu, kot je Francija, katere ljudje so lahko upravičeno zelo ponosni sami nase, in to podkrepil s predelanim lastnim predvolilnim geslom - Naredimo Francijo spet veliko.

Donald Trump in Emmanuel Macron Žaljivo? Svet Macron se je ves čas dotikal Trumpa

Ne zaradi dežja

Na koncu je še Trump tvitnil še razlago, zakaj se ni udeležil spominske slovesnosti na pokopališču ameriških vojakov iz prve svetovne vojne v Franciji.

"Mimogrede, ko helikopter ni mogel leteti na prvo francosko pokopališče zaradi skoraj ničelne vidljivosti, sem predlagal, da se peljemo z avtomobilom. Tajna služba je rekla NE, predaleč od letališča in velika pariška gneča. Imel govor naslednji dan na ameriškem pokopališču, ko je lilo kot iz škafa. Lažne novice malo poročale," je tvitnil Trump.

Gre za slovesnost blizu Pariza, ki se je je Trump udeležil in z nje tudi objavil fotografijo na svojem twitter računu. Na fotografiji sicer ni bilo nikjer videti dežja in vetra.

Ameriški komiki namreč zbijajo šale na Trumpov račun, da si ni upal na dež in veter zaradi frizure in ker ne zna uporabljati dežnika, kot pričajo posnetki njegovega vzpenjanja na letalo Air Force One. Na enem od njih namreč ni vedel, kaj bi z dežnikom, ki je ga nato enostavno odvrgel na tla pred vrati letala.

V uradu francoskega predsednika Trumpovih tvitov danes niso želeli komentirati.

Obletnica konca prve svetovne vojne, Pariz Ups Svet Kralj poleg Melanie zaspal, to je storil Trump

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
Sorodne novice