Vizita za živali > Festival
2706 ogledov

Takšno bo tekmovanje za zabavo

Shiba inu
1/3
Profimedia shiba inu
Ne Festivalu za ljubitelje živali tokrat tudi prijateljska tekma v agiliyju. Že zbiramo prijave ...

Kot smo pisali, bo naš dobrodelen in brezplačen dogodek tokrat na dveh lokacijah. Tradicionalnim Domžalam se je letos pridružila še Nova Gorica, kjer organiziramo pravo agility tekmo "za zabavo". Prijave že zbiramo, obljubljamo bogate pasje nagrade.

Festival za ljubitelje živali Dogodek za otroke Vizita za živali Festival za živali letos na dveh lokacijah

Tekmovanje bo organizirala ustanoviteljica pasje šole Blazno blatno, vodnica terapevtskega psa in dolgoletna tekmovalka v agilityju Alenka Gorjan .

Če se želite prijaviti na tekmovanje za zabavo, pišite na alenka@blaznoblatno.si. Prijava je brezplačna, nagrade bodo prejeli čisto vsi udeleženci. Zmagovalce vseh treh kategorij čakajo bogate nagrade.

"Tekmovanje za zabavo bo sledilo obliki čisto prave tekme, zato bo sestavljeni iz dveh tekov, prvi bo agility in drugi jumping," napoveduje Alenka. Prvi bo po njenih besedah vseboval conske ovire, kot so most, gugalnica in palisada, poudarek bo na natančnosti, drugi del pa bo brez conskih ovir ter hitrejši in bolj razgiban.

Psi bodo razdeljeni v tri višinske kategorije; small, medium in large. Palice skokov bodo postavljene na višino začetnikov (A1), torej 25 centimetrov za small, 35 za medium in 55 za large, "seveda pa bodo proge vsebovale tudi tehnično zahtevnejše kombinacije, ki se pojavljajo v višjih nivojih (A2, A3)."

Poznate agility?

"Agility je šport, ki vam daje možnost, da s svojim psom sodelujete na čisto drugačen, partnerski način. Tekmovalni par (vodnik in pes) mora čim hitreje premagati progo, sestavljeno iz različnih ovir, kot so skoki, conske ovire, slalom in podobno, po možnosti brez napak," opisuje Alenka.

Pravi, da je pes na tekmovanju brez povodca in ovratnice, vodnik pa ne sme imeti v rokah igrače ali priboljška. "Na tekmovanjih lahko sodelujejo vsi psi, pasemski ali mešančki, veliki ali mali. Pomembno je le, da so starejši od 15 mesecev. Vodnik je lahko vsakdo, ki ima rad razgibano preživljanje prostega časa s svojim psom," dodaja.

Pes primeren za agility

Agility je po Alenkinih izkušnjah primeren za vse pasme oziroma mešančke, ki so anatomsko podobni volku, imajo dolg gobec, pravokotno telo in so dobro okoteni.

Svetuje, da smo previdni pri pasmah z zelo kratko hrbtenico, kot so denimo bokserji in buldogi in pri tistih z zelo dolgo hrbtenico, kot so denimo jazbečarji, corgiji, baseti. Previdni moramo biti tudi pri kratkogobčnih psih, kot so angleški buldog, mops, bokser, shih-tzu in tako dalje. "Agility bi odsvetovala lastnikom molosoidnih pasem kot so doge, mastifi, rotvajlerji in buldogi," našteva.

Alenka pravi, da imajo psi radi agility predvsem zaradi dinamike, saj se smer, hitrost in način gibanja ves čas spreminjajo: "Všeč jim je tudi samo učenje agility ovir, saj se kužke veliko nagrajuje tako s priboljški kot z igračo."

Spremljajte Festival za ljubitelje živali tudi na naši Facebook strani med dogodki TUKAJ.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.