Vizita za živali > Festival
3047 ogledov

Takšna bo prijateljska tekma

Shiba inu
1/3
Ne Festivalu za ljubitelje živali tokrat tudi prijateljska tekma v agiliyju. Že zbiramo prijave ...

Kot smo pisali, bo dobrodelen in brezplačen Festival za ljubitelje živali letos doživel veliko spremembo. Postal bo del večjega brezplačnega dogodka za družine: DEŽELE PRIJATELJEV, ki jih organiziramo portal Žurnal24.si, Radio Robin in Mestna občina Nova Gorica. 

Dežela prijateljev bo v Novi Gorici 2. junija, v primeru slabega vremena v nedeljo 9. junija. Poleg Festivala za ljubitelje živali boste tako obiskali tudi Robin Hood Festival s pravljičnimi deželami.

V samem središču Nove Gorice, na njenem travniku pred občino organiziramo tudi pravo prijateljsko agility tekmo. Prijave že zbiramo, obljubljamo bogate pasje nagrade, ki jih bo podaril generalni sponzor tekme Pedigree. 

Festival za ljubitelje živali Dogodek za otroke Vizita za živali Festival za živali letos na dveh lokacijah

Tekmovanje bo organizirala ustanoviteljica pasje šole Blazno blatno, vodnica terapevtskega psa in dolgoletna tekmovalka v agilityju Alenka Gorjan.

Če se želite prijaviti na prijateljsko tekmovanje, pišite na alenka@blaznoblatno.si. Prijava je brezplačna, nagrade bodo prejeli čisto vsi udeleženci. Zmagovalce vseh treh kategorij čakajo bogate nagrade.

"Prijateljsko tekmovanje bo sledilo obliki čisto prave tekme, zato bo sestavljeni iz dveh tekov, prvi bo agility in drugi jumping," napoveduje Alenka. Prvi bo po njenih besedah vseboval conske ovire, kot so most, gugalnica in palisada, poudarek bo na natančnosti, drugi del pa bo brez conskih ovir ter hitrejši in bolj razgiban.

Psi bodo razdeljeni v tri višinske kategorije; small, medium in large. Palice skokov bodo postavljene na višino začetnikov (A1), torej 25 centimetrov za small, 35 za medium in 55 za large, "seveda pa bodo proge vsebovale tudi tehnično zahtevnejše kombinacije, ki se pojavljajo v višjih nivojih (A2, A3)."

bioexo Evforija Vizita za živali "Postajajo vedno bolj prijubljeni hišni ljubljenčki"

Poznate agility?

"Agility je šport, ki vam daje možnost, da s svojim psom sodelujete na čisto drugačen, partnerski način. Tekmovalni par (vodnik in pes) mora čim hitreje premagati progo, sestavljeno iz različnih ovir, kot so skoki, conske ovire, slalom in podobno, po možnosti brez napak," opisuje Alenka.

Pravi, da je pes na tekmovanju brez povodca in ovratnice, vodnik pa ne sme imeti v rokah igrače ali priboljška. "Na tekmovanjih lahko sodelujejo vsi psi, pasemski ali mešančki, veliki ali mali. Pomembno je le, da so starejši od 15 mesecev. Vodnik je lahko vsakdo, ki ima rad razgibano preživljanje prostega časa s svojim psom," dodaja.

Pes primeren za agility

Agility je po Alenkinih izkušnjah primeren za vse pasme oziroma mešančke, ki so anatomsko podobni volku, imajo dolg gobec, pravokotno telo in so dobro okoteni.

Svetuje, da smo previdni pri pasmah z zelo kratko hrbtenico, kot so denimo bokserji in buldogi in pri tistih z zelo dolgo hrbtenico, kot so denimo jazbečarji, corgiji, baseti. Previdni moramo biti tudi pri kratkogobčnih psih, kot so angleški buldog, mops, bokser, shih-tzu in tako dalje. "Agility bi odsvetovala lastnikom molosoidnih pasem kot so doge, mastifi, rotvajlerji in buldogi," našteva.  

Alenka pravi, da imajo psi radi agility predvsem zaradi dinamike, saj se smer, hitrost in način gibanja ves čas spreminjajo: "Všeč jim je tudi samo učenje agility ovir, saj se kužke veliko nagrajuje tako s priboljški kot z igračo."

Obdarili bodo tudi obiskovalce

Pedigree bo kot rečeno obdaroval čisto vse prijavljene pare na tekmovanju, obdaril pa bo tudi gledalce! Prijazne hostese Pedigreeja bodo ves dan na Festivalu za ljubitelje živali delile dva tipa vzorčkov – palčke za dentalno nego psov Pedigree® Dentastix™ ter vzorce Pedigree® mokre hrane v vrečki.

Ko boste želeli vašega kosmatinca zaposliti za dalj časa ali želeli priboljšek povezati s koristno dnevno rutino, boste psu lahko ponudili žvečljive dentalne palčke Pedigree® Dentastix™, ki s svojo sestavo, obliko in mehanizmom delovanja čistijo pasje zobe in dlesni, preprečujejo nastajanje zobnih oblog ali kamna ter tako podpirajo zdravje pasjega gobčka. 

Prav tako pa bodo kužiji veseli mokre hrane v vrečki, ki jim jo boste lahko doma ponudili skupaj z briketi. Raziskave centra WALTHAM™ centra, enega vodilnih raziskovalnih centrov na področju prehrane hišnih ljubljenčkov, so pokazale, da je za pse najboljša kombinirana prehrana z mokro in suho hrano, dopolnjena s prigrizki in izdelki za dentalno nego psov.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.