Vizita za živali > Novice
2187 ogledov

Ali mačke predejo tudi tedaj, ko jih ne gledamo?

maček mačka Shutterstock
Gre za enega najbolj pomirjujočih svokov na svetu – mačje predenje. Zvok, ki ga oddaja mucka z zaprtim gobčkom, najpogosteje ga slišimo med njenim crkljanjem.

Mucka prede, ko ji je všeč, da jo božamo ali se z njo igramo. Prede, ko leži pri nas v naročju, ko pridemo domov, ko se stisne k nam na kavč.

Mucke pa ne predejo le tedaj, ko so v naši bližini. Predenje je povezano tudi z dojenjem in s samim prehranjevanjem, ko zaužijejo slasten obrok. Mačke lahko predejo tudi tedaj, ko negujejo ena drugo.

Mnoge mačke predejo tudi, ko so zelo prestrašene, bolne, poškodovane ali celo tik pred smrtjo. Včasih mucke predejo v trenutku velike tesnobe ali telesne bolečine, ki jih občutijo tik pred smrtjo, potrjujejo veterinarji. Zato lahko njeno predenje razumete tudi kot znak bolezni in ob tem obiščete veterinarja.

Znanstveniki sicer še vedno ne vedo, kako mačke pravzaprav predejo. Večina je prepričana, da izvira iz kardiovaskularnega sistema in ne iz grla.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.