Vizita za živali > Novice
168 ogledov

Tega o spanju (morda) niste vedeli

Pes Profimedias
Nekatere živali potrebujejo zelo malo spanca, druge prespijo skoraj cel dan. Ljudje smo najbolj podobni ...

Nekateri več, drugi manj, vsi pa potrebujemo spanec. Mesojede živalske vrste praviloma spijo več, živali na paši pa manj.

Šimpanzi denimo spijo podobno kot ljudje. Odrasla oseba spi v povprečju okoli osem ur, v fazi REM je okoli 1,9 ure. Odrasli šimpanzi spijo v povprečju sicer kar 13,7 ur, v fazi REM pa so 1,4 ure. 

Balotellijev prašič Super | Avtor: Twitter Twitter
Pri spancu so nam bolj kot šimpanzi podobni prašiči, ki v povprečju spijo prav toliko ur kot ljudje in so enako časa tudi v fazi REM. 

Dvoprsti lenivec (Choloepus didactylus) večino dneva prespi med visenjem s palice. Ni pa edina žival, ki med spancem ne pade z višine. Spanje v visečem položaju je značilno tudi za netopirje, iz listov denimo visijo nekatere drevesne žabe.

Prav tako je značilno, da z veje ne padejo odrasle ptice, saj se njihova stopala avtomatično oprimejo veje.

Najpogosteje smrčijo ...

Tudi smrčanje ni rezervirano le za ljudi, skrbniki mačk in psov so svoje živali najbrž že slišali smrčati. Najpogosteje sicer smrčijo sloni, gorile, opice, prašiči, nosorogi, pa tudi morski levi.

Slon | Avtor: ZOO Ljubljana ZOO Ljubljana

Psi potrebujejo več spanca kot ljudje, svoj spanec pa prilagajajo glede na dogajanje in ni potrebe, da ga prespijo v enem kosu. V povprečju odrasli psi spijo 12 do 14 ur na dan, nekatere pasme kot so denimo bernardinci pa tudi 18 ur. Več spanca potrebujejo tudi mladički in starejši ter bolni psi.

Hibernacija ali zimsko spanje je stanje telesne neaktivnosti, ko se umiri srčni utrip, se zniža telesna temperatura, se upočasni tudi prsnova, telo pa varčuje z energijo.  Nekatere živali v tem času tako trdno spijo, da jih med spancem nič ne zmoti. Med te živali spada tudi evropski jež.

Raziskava spanja pri konjih je pokazala, da so spali tri ure na dan, večinoma ponoči, 80 odstotkov tega časa so stali, torej v ne-REM fazi. Fazo REM so dosegli samo, ko so spali leže. Konj preživi sodeč po raziskavi od 10 do 15 odstotkov svojega spanca v fazi REM.

Dan arabskih konj | Avtor: EPA EPA

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.