Vizita za živali > Novice
6123 ogledov

V Sloveniji: Ob teh malih zverinicah se vam bo stopilo srce

Dihurčki Maja Čonč
Povprečna življenjska doba slovenskih dihurjev je le pet let ...

"Kar se tiče vzreje dihurjev pri nas je tako, da lahko dihurje razmnožuje vsak," nam je pojasnila predsednica Društva ljubiteljev dihurjev Maja Čonč. Dodaja, da je namenoma uporabljen ta "grob" izraz, saj večina ljudi, ki se odločijo, da bodo parili svojega dihurja, o njem z vzrejnega vidika ne ve prav dosti.

"Ne pozna linij iz katerih izhaja, ne opravi nikakršnih preventivnih zdravstvenih testov in se za paritveno kombinacijo odloči po trenutnem navdihu ali po principu najbližjega samca," opisuje Maja. Pravi, da tako ne vedo, kaj lahko tako vizualno, karaktero ali zdravstveno iz take paritvene kombinacije pričakuje. 

Takšna izbira ima velik vpliv na življenje

V Društvu Zverinice na vzrejo dihurjev in vseh ostalih živali gledajo s precej strogimi očmi. Vzrediteljeva dejanja in izbire imajo namreč po njihovi oceni velik vpliv na več kot eno življenje, tako potomcev vzrejnih živali, njihove nove lastnike, pa seveda tudi na mamo legla. Mnenja so, da mora biti odločitev za vzrejo premišljena in da morajo biti za razplod namenjene le najbolj primerne živali. Zato so se odločili, da poskušajo vnesti nekakšne smernice v vzrejo belih dihurjev pri nas. 

V sklopu tokratnega Dihurčkovega dne, ki bo to soboto, bo organiziran tudi vzrejni pregled za dihurje.

"Sestavljen je iz dveh delov - temeljitega zdravstvenega pregleda dihurja, ki vključuje tudi kardiološki pregled, preventivni ultrazvočni pregled notranjih organov, pregled krvi in seveda klinični pregled in pa fizičnega pregleda dihurja pri katerem sodnik glede na telesno zgradbo, proporce, karakter, ..." našteva Maja.

Sodnik tako oceni, ali je dihur primeren za vzrejo. Praviloma se zdravstveni pregled opravi pred samim vzrejnim pregledom in lastniki že vnaprej pošljejo potrebno dokumentacijo, ker pa je pregled tokrat organiziran prvič, so se izjemoma odločili, da veterinarsko dokumentacijo lahko pošljejo tudi naknadno. Dokler je ne prejmejo, dihur ne dobi potrdila o opravljenem pregledu. "Podobni pregledi so pri vzreji psov, deloma tudi pri vzreji mačk že dolgoletna praksa," dodaja Maja. 

"Morda se bo kdo vprašal čemu vse to kompliciranje? Predvsem zato, ker želimo izboljšati zdravstveno stanje in dolgoživost dihurjev v Sloveniji," pojasnjuje. Povprečna življenjska doba slovenskih dihurjev je bliže petim letom kot kaj več, kar je nižje od pričakovane povprečne življenjske dobe vrste, ki je 6 do 8 let. Želijo si, da bi z leti tudi pri nas lahko redno videvali dihurje, ki bi presegli starost osmih, devetih ali še raje desetih let. Poslala nam je tudi fotogalerijo vzorne vzreje dihurčkov ...

1/19

V oskrbi sedem dihurjev

Trenutno imajo člani Zverinic v oskrbi skupno sedem dihurjev. Za šest od njih so se iz različnih razlogov odločili, da pri njih ostanejo za stalno. Sedma je dihurčica, ki so jo v oskrbo prevzeli pred kratkim in še ni pripravljena na odhod v nov dom, upajo pa, da bo v kratkem. 

"Med dihurji, ki ostajojo v trajni oskrbi naših članov, sta tudi naša "borca", sedem in pol letna Gucci in približno leto dni mlajši Filip.  Zakaj borca? "Gucci je bil na začetku lanskega poletja postavljena diagnoza limfom," opisuje Maja. Ker je bila bolezen v prvi fazi omejena na eno bezgavko, so se po posvetu z veterinarji odločili, da prizadeto bezgavko odstranijo, potem pa Gucci zdravijo s sitemsko kemoterapijo.

V nasprotju z mnogimi prepričanji kemoterapija ni imela prav nikakršnih slabih posledic ali vpliva na njeno počutje, nasprotno, ves čas terapije se je počutila odlično. Seveda se limfoma ne da ozdraviti, bolezen lahko le "zaspimo" za določen čas in s tem živali kupimo nekaj kvalitetnega časa. "Sedaj teče osmi mesec od postavljene diagnoze in kdor ne ve, ne bi rekel, da je z njo kaj narobe. Za svoja leta je prav poskočna in izgleda odlično," dodaja. 

Drugemu, Filipu, so zaradi glavkoma, ki se je razvil kot posledica sive mrene, lansko leto morali odstraniti eno oko: "Filipa pri njegovem življenju to prav nič ne ovira, oziroma bolje rečeno - brez prizadetega očesa se počuti precej bolje. Glavkom je namreč eno od stanj, ki so precej boleča."

V slovenskem društvu ljubiteljev dihurjev - Zverinice po nekajletnem premoru znova organizirajo Dihurčkov dan. Namen prireditve je prijateljsko srečanje ljubiteljev in skrbnikov dihurjev. Tokrat bo v sklopu prireditve potekala tudi prva mednarodna razstava dihurjev v Sloveniji. Prireditev bo v soboto 3. februarja od 10.00 do 18.00 v konjeniškem centru v Celju, na naslovu Lopata 43.

anja.scuka@zurnal24.si
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.