Vizita za živali > Novice
99 ogledov

Zaradi tega trpi 80 odstotkov odraslih psov

Dentastix Pedigree
Ali ste vedeli, da 80 odstotkov psov, starejših od treh let, trpi zaradi bolezni zob in dlesni?

Tako kot ljudje, tudi psi potrebujejo vsakodnevno nego zob in dlesni, sicer imajo lahko težave z zobmi in zaradi tega trpijo. Bolezni ustne votline so resna grožnja za zdravje, zato se je treba pravočasno odzvati in pregledati stanje zob in dlesni svojega ljubljenčka.

Neodvisna raziskava* je pokazala, da kar 80 odstotkov psov, starejših od treh let, trpi zaradi bolezni zob in dlesni.

Povzroča pogosta vnetja

Problemi z zobmi in dlesnimi se začnejo z nastajanjem zobnih oblog, kremaste plasti, ki se ustvarja na zobeh zaradi vnosa hrane. Sčasoma obloge postanejo idealna podlaga za nabiranje in strjevanje mineralnih snovi na zobeh, kar povzroči nastanek zobnega kamna. Zobni kamen je sivo-rjava tvorba na zobeh in dlesnih, ki s svojim delovanjem povzroča pogosta vnetja dlesni in izpadanje zob. Stanje postane še bolj resno, če upoštevamo, da razvoj bakterij v ustni votlini ne vpliva le na bolezni zob in dlesni, ampak lahko povzroči tudi bolezni celega organizma, npr. bolezni jeter, ledvic ipd.

Ime "parodontalna bolezen" označuje celo vrsto vnetnih procesov, katerih vzrok so zobne obloge, ki povzročajo bolečine v ustni votlini, halitozo, to je zadah, gingivitis (vnetje dlesni), izgubo zob in bolezni v bolj oddaljenih telesnih organih. V najbolj resnih primerih bakterije iz zobnih oblog lahko preidejo v krvni obtok, dosežejo vitalne organe in jetra ter negativno vplivajo na njihovo delovanje.


Kdaj MORATE obiskati veterinarja?

Ko opazite naslednje znake:  

  •  zobne obloge ali kamen
  •  zavračanje hrane, zlasti trde
  •  neprijeten zadah iz ustne votline
  •  čezmerno slinjenje
  •  rdeče nabrekle dlesni ali dlesni, občutljive na dotik 

Samo redno in pravilno ščetkanje zob vašega psa mu bo zagotovilo zdrave zobe in dlesni. Lastniki pa nanj pogosto pozabijo zaradi pomanjkanja časa ali pa so njihovi ljubljenčki preveč nestrpni in nepripravljeni na odpiranje gobčka. Zato so proizvajalci pasje hrane razvili pripomočke, ki psom (in seveda njihovim prijateljem na dveh nogah) oljašajo vsakodnevno nego zob: posebno oblikovane in okusne palčke, ki s svojo sestavo, obliko in mehanizmom delovanja temeljito čistijo pasje zobe in dlesni ter tako izrazito zmanjšujejo možnosti za nastanek zobnega kamna.

Dentalne palčke so na voljo v različnih velikostih, saj so tudi človekovi kosmati prijatelji različnih pasem in imajo različno velike gobčke. Palčke pa zlahka povežete tudi s časom igre in jih psu namenite kot okusno nagrado. Priporočamo Pedigree® DentaStix™, ki ob redni vsakodnevni uporabi zmanjša nalaganje zobnega kamna in oblog tudi do 80 %. 

*Interna raziskava Oddelka za stomatologijo PSLWMZ, kampanja Nasmeh ljubljenčka, izdaja 2003/2004.