Zdravje > Aktualno
22828 ogledov

Pred srčnim infarktom: To so zunanji znaki, ki lahko kažejo na težave

Srčni infarkt Profimedias
Tveganje za srčne bolezni se lahko pokaže tudi na ušesih, očeh in prstih.

Srčni infarkt prizadene tretjino ljudi, simptomi pa se lahko pojavijo že pri 35 letih. Nadzor nad holesterolom, krvnim tlakom in telesno težo lahko močno zmanjša tveganje za srčni napad. Kako deluje srce, ali je z njim kaj narobe, sicer izvemo na pregledu pri zdravniku.

seks, žalost, spor, prepir, ljubezen Raziskava Zdravje Srčni infarkt: V tem stanju se običajno konča s smrtjo

Strokovnjaki nas tudi opozarjajo na morebitne znake, ki kažejo na infarkt - utrujenost, motnje spanja, težko dihanje, nenadna tesnoba... Pri srčnem infarktu je vsaka sekunda dragocena, saj gre za življenjsko nevarno stanje in izguba časa je lahko usodna.

Srčni infarkt Zdravje Srčni infarkt: Telo nas opozori že mesec dni prej

Zunanji znaki

Tveganje za srčne bolezni se lahko pokaže tudi na ušesih, očeh in prstih, navaja CNN, ki povzema nekatere študije. Čeprav se sliši dokaj nenavadno, obstajajo tudi zunanji znaki za srčni infarkt, na katere bodimo pozorni, dodajo. 

Guba na ušesu

Eden od zunanjih indikatorjev srčnega infarta je lahko diagonalna guba na ušesih ali Frankov znak, poimenovan po ameriškem zdravniku Sandersu Franku, ki je ta opozorilni znak tudi prvi opisal. Študije so pokazale, da obstaja povezava z vidnim zunanjim zgibom na ušesu in povečanim tveganjem za aterosklerozo, ko se na notranjo stran žilne stene začno nalagati krvne maščobe.

Več kot 40 študij je pokazalo povezavo med to gubo na ušesu in povečanim tveganjem za aterosklerozo, čeprav vzroka za to še ne znajo pojasniti. 

 | Avtor: BMJ BMJ

Maščobne obloge ali ksantomi

Naslednji pokazatelj težav s srcem so rumenkaste podkožne maščobne obloge - poznane kot ksantomi, ki se lahko pojavijo na komolcu, kolenih, vekah in na zadnjici. 

 | Avtor: Profimedia Profimedia

Obloge kot takšne so neškodljive, vendar lahko pomenijo znak, da imate težave s srcem. Najpogosteje se pojavljajo pri ljudeh z gensko boleznijo, imenovano družinska hiperholesterolemija ali bolezen povišanih vrednostih slabega ali LDL-holesterola, ki je posledica genske okvare in se prenaša s staršev na otroke. Raven tega holesterola je tako visoka, da se prične nalagati v podkožju. Na žalost se te maščobne obloge nabirajo tudi na arterijah, ki skrbujejo srce s krvjo.

Hiperholesterolemija Pri nas podcenjena bolezen Zdravje To je bolezen, ki je v Sloveniji močno podcenjena

Navzdol ukrivljeni nohti

Tudi ukrivljeni nohti navzdol so lahko znak, da je nekaj narobe s srcem. Nohti spreminjajo obliko, postajajo debelejši in širši zaradi nabiranja tkiva. Spremembe na prstih, ki se običajno pojavijo na obeh rokah, sicer ne bolijio, so pa lahko znak za bolezni srca. Razlog je v tem, da oksigenirana kri ne pride pravilno do nohtov, zaradi česar pride do prekomernega razrasta tkiva na nohtih. Takšne nohte poimenujejo tudi Hippokratovi nohti, simptom je namreč opisal že grški antični zdravnik Hippokrat v petem stoletju pred našim štetjem.

 | Avtor: BMJ BMJ

Obroč okoli šarenice

Znak za maščobne obloge v telesu je tudi sivi obroč okoli šarenice. Ta tako imenovani "arcus senilis" se začne na vrhu in dnu šarenice in počasi napreduje, dokler se ne oblikuje v popolni obroč. Maščobni obroč, ki ne vpliva na vid, ima okoli 45 odstotkov ljudi, starejših od 40 let in približno 70 odstotkov ljudi, starejših od 60 let. Prisotnost tega maščobnega obroča je bila povezana z nekaterimi dejavniki tveganja za koronarna bolezen srca.

 | Avtor: Profimedia Profimedia

Ustna votlina

Študije so pokazale, da so vnetja dlesni in izguba zob simptom bolezni srca in ožilja. Usta so namreč polna bakterij, tako dobrih kot slabih. Slabe bakterije lahko vstopijo v krvni obtok iz ust in povzročijo vnetje v krvnih žilah, kar lahko povzroči bolezni srca in ožilja.

 | Avtor: Profimedia Profimedia
Modre ustnice

Sprememba barve ustnic je prav tako lahko znak za bolezni srca. Čeprav so običajno rdeče, lahko pri ljudeh s srčnimi težavami prevladuje modrikasta barva (cianoza), ker srčno-žilni sistem ne prenaša oksidirane krvi v tkivo. Seveda modre ustnice dobimo tudi ob zelo hladnem vremenu ali na visoki nadmorski višini, kar je začasni znak pomanjkanja kisika in bo hitro izginil. 

 | Avtor: Profimedia Profimedia

Za migrenami trpi 10 do 20 odstotkov odraslih. 19 let raziskovanja Zdravje Tudi zaradi te bolezni večje tveganje za srčni infarkt in možgansko kap
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.